- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (03.02.2022, 13:03)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
Fertilizare în vitro. USR a depus un proiect prin care procedurile să poată fi decontate de stat
- Deputata USR Cristina Rizea a depus joi în Parlament un proiect prin care procedurile de fertilizare in vitro vor fi decontate de stat.
- Proiectul vine în ajutorul femeilor infertile care nu-şi permit să achite costurile unor astfel de proceduri.
Urmărește
435 afișări
Costurile unor proceduri precum inseminarea artificială şi fertilizarea in vitro nu sunt la îndemâna oricui, astfel că deputatul USR Cristina Rizea vrea ca procedurile de fertilizare in vitro să fie decontate de stat şi a depus, joi, în Parlament, un proiect de lege.
Conform statisticilor oficiale, în România, tendinţa este una de descreştere a ratei natalităţii, o amplificare a sporului natural negativ şi o scădere a ratei de fertilitate.
„Statul are obligaţia de a acţiona în mod proactiv şi de a stimula natalitatea prin măsuri dovedite ştiinţific că au rezultate, precum tehnicile de reproducere umană asistată medical. În România, există, pe hârtie, un Subprogram Naţional de Fertilizare in Vitro. Acest Subrogram are aceeaşi reglementare încă din anul 2017, prevederile fiind în mod constant prorogate prin diverse ordine de ministru. În prezent, Ordinul nr. 978/2019 al Ministrului Sănătăţii prorogă acest subprogram până la finalul lunii în care se împlinesc 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii bugetului de stat pe anul 2022. Cu toate acestea, alocările bugetare din 2020 şi 2021 au fost aproape inexistente“, a declarat deputata USR
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Cristina Rizea, coiniţiatoare a legii prin care propune decontarea serviciilor medicale, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor intrării în vigoare a legii, pentru a crea premisele bugetării corespunzătoare a acestui program şi care a apelat, la rândul său, la fertilizarea in vitro.
Potrivit proiectului de lege, procedurile medicale de inseminarea articială şi de fertilizare in vitro ar urma să fie decontate din fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele eligibile.
Totodată, potrivit expunerii de motive, costurile maximale preconizate pentru aceste proceduri la momentul depunerii proiectului de lege sunt de 1.750 de lei/procedură în cazul inseminării artificiale şi de 20.000 de lei/procedură în cazul fertilizării in vitro. Impactul bugetar total estimat este de maximum 217.500.000 de lei, pentru efectuarea în total a câte 10.000 de proceduri din fiecare dintre cele două categorii.
Proiectul de lege mai prevede şi o serie de criterii de eligibilitate pentru spitalele şi clinicile care vor oferi aceste servicii.
Astfel, este vorba despre unităţi medicale de stat sau private care trebuie să aibă acreditare în domeniul tehnicilor de reproducere umană asistată medical. În primul an de aplicare a legii, ar urma ca toate spitalele acreditate pentru acest tip de intervenţii să fie eligibile pentru intervenţii decontate din fondul unic de asigurări, urmând ca din anul al doilea de aplicare a legii să fie eligibile pentru oferirea de servicii medicale de reproducere asistată medical decontate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate doar acele unităţi sanitare, publice sau private, acreditate în domeniul tehnicilor de reproducere umană asistată medical care pentru anul precedent fac dovada că cel puţin 30% din totalul procedurilor medicale de reproducere umană asistată medical decontate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate s-au finalizat cu obţinerea unei sarcini constatate biochimic.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe