Fifor: Orban s-a gândit să lovească în educaţie. Probabil capitolul acesta nu îi spune mare lucru

Mihai Fifor a scris, pe Facebook, că Guvernul vrea să abroge OUG 114, care prevede creşterea anticipată a salariilor din învăţământ la grila din 2022 a Legea salarizării. Fostul secretar general PSD susţine că e nevoie de „alfabetizarea urgentă în tainele guvernării pentru Orban şi ai lui".

Urmărește
418 afișări
Imaginea articolului Fifor: Orban s-a gândit să lovească în educaţie. Probabil capitolul acesta nu îi spune mare lucru

Fifor: Orban s-a gândit să lovească în educaţie. Probabil capitolul acesta nu îi spune mare lucru

„Dacă mai aveam cumva vreun dubiu referitor la incompetenţa profundă a guvernului liberal, a venit momentul că Ludovic Orban să ne întărească această convingere. De dată această, Orban s-a gândit să lovească în educaţie. Probabil capitolul acesta nu îi spune mare lucru, că, deh, cartea «e greu». Nu ar fi rău dacă cineva ar încerca şi ar şi reuşi să îi explice premierului că nu se poate face performanţă fără dascăli bine plătiţi! Acesta este un adevăr universal valabil, pe care PSD l-a înţeles şi l-a aplicat atunci când a decis, prin lege, creşterea anticipată şi consistentă a salariilor medicilor şi profesorilor. Prima urgenţă a fost păstrarea medicilor în ţară, prin triplarea salariilor şi prin investiţii în echipamente medicale, fapt care s-a realizat! Urmau, apoi, profesorii, cărora anul viitor, de la 1 Septembrie, ar fi urmat să le crească anticipat salariile până la nivelul stabilit în grilă corespunzătoare anului 2022", a scris, joi, pe Facebook, Mihai Fifor.

Totodată, acesta atrage atenţia că, având în vedere rezultatele României la ultimele teste PISA, este nevoie de reforma structurală a sistemului de învăţământ.

„Guvernul supărat pe carte, PNL, vrea să abroge OUG 114 – care prevede creşterea anticipată a salariilor din Învăţământ la grilă din 2022 din Legea salarizării, pe principiul liberal «ai carte, n-ai parte». Prin urmare se compromite definitiv şansa creşterii calităţii în Educaţie, printr-o salarizare corespunzătoare. Rezultatele catastrofale ale României la ultimele teste PISA arată cât de mare e nevoia de reforma structurală, profundă a sistemului de învăţământ românesc. Nu poţi face performanţă fără a oferi condiţii decente dascălilor şi elevilor din această ţară. Asta înseamnă o salarizare atractivă, condiţii pentru perfecţionarea cadrelor didactice de-a lungul carierei, infrastructură performanţă pentru desfăşurarea actului educaţional. Pentru toate acestea este nevoie, cred, de «alfabetizarea» urgenţă, în tainele guvernării, desigur, pentru Orban şi ai lui, altminteri riscăm corijentă în masă a Cabinetului, cu consecinţe grave asupra bunului mers al acestei ţări", se arată în mesajul lui Fifor.

Ludovic Orban a declarat că trebuie luate măsuri "de substanţă" pentru a creşte calitatea educaţiei, nu măsuri "cosmetice", întrebat despre rezultatele testului PISA. Premierul a precizat că proiectul preşedintelui Iohannis, "România Educată",stă la baza acţiunii guvernamentale în educaţie.

59% dintre elevii români pot înţelege un text de mărime medie şi doar 1% au rezultate foarte bune la citire sau la ştiinţe. Aproape la fel arată procentele la matematică, dar aici 3% fac performanţă, potrivit raportului PISA publicat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), care clasează România aproape de Emiratele Arabe, Bulgaria sau Moldova.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
fifor,
orban,
educaţie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici