Senatorul PDL Cristian Rădulescu a ridicat în şedinţă problema cvorumului pentru declaraţiile politice. „Trebuie să lămurim necesitatea de a avea sau nu prezenţa făcută şi ordinea de zi aprobată în momentul în care facem declaraţiile politice sau nu şi la
momentul în care facem întrebări şi interpelări sau nu, fiindcă eu ştiu că niciodată n-a existat niciun fel de condiţie de cvorum la
întrebări şi interpelări, dar sunt momente în care conducătorul şedinţei văd că pune problema cvorumului pentru declaraţii politice. Aceste chestiuni trebuie să fie lămurite, ca să nu ne mai tracasăm unul pe altul. Eu vă spun dumneavoastră ce le-am spus şi colegilor la grupul parlamentar: putem să ne petrecem acest an şi jumătate care ne-a mai rămas din mandat în condiţii de maximă eficienţă, colegialitate şi decenţă, fără mari eforturi”, a susţinut el, conform stenogramei şedinţei Biroului Permanent din 18 aprilie.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a spus că are „o dificultate profundă”, procedurală şi politică, privitor la „lipsa de interes şi lipsa de prezenţă” la momentele politice ale dezbaterilor.
„Declaraţiile politice devin şi mai importante în acest final de mandat, sunt importante pentru colegii noştri, e treabă de respect reciproc… Eu nu mă simt confortabil să văd şi să fiu prezent într-un moment în care sunt 2-3-4 oameni care s-au pregătit şi o sală goală, şi o lipsă de interes, şi o lipsă de respect reciproc. Eu am rugămintea să respectăm ceea ce a mers bine până acum. (…) Pas cu pas, demonetizăm munca noastră, a tuturor, pentru că sunt convins şi că cei din majoritate au ceva de spus, sunt convins că şi cei din opoziţie au ceva de spus”, a adăugat el.
Geoană a propus totodată ca după Paşti să aibă loc o întâlnire informală a Biroului Permanent cu privire la găsirea unei soluţii şi pentru sesiunea de întrebări şi interpelări. „Şi acolo este neplăcut. Eu nu pot să încep şedinţa fără să aprob ordinea de zi. Eu am o dificultate cu chestiunea aceasta, strict principială. Nu are nimic de-a face cu politica. Am o dificultate cu acest lucru, să văd sala Senatului goală şi colegi care vin şi prezintă declaraţii politice. Este momentul politic al săptămânii. Cred că este firesc să fim prezenţi acolo, măcar pentru demararea şedinţei”, a continuat el.
Senatorul PSD Ioan Chelaru a făcut observaţia că, în faţa electoratului, Parlamentul este printre instituţiile cele mai puţin apreciate. „Sigur că la asta contribuim şi noi prin activitatea de aici şi din teritoriu, dar ne ajută şi alte instituţii ca să nu avem o poziţie onorabilă, cum cred eu că ar trebui să avem şi merităm, în ochii opiniei publice. De aici, însă, până la a ne opune să avem un program, de plen vorbesc, de maximum 6 ore pe săptămână, adică 2 lunea şi 4 miercurea, mi se pare o diferenţă şi un drum extrem de lung. Mai mult decât atât, constat astăzi, chiar surprinzător, că deşi am stabilit să avem program de vot 2 ore pe săptămână – reţineţi – 2 ore pe săptămână, ni se pare mult. Vi se pare normal, firesc, obişnuit? (…) De ce ne mirăm că avem semne de întrebare cu privire la activitatea noastră”, a spus el.
Puiu Haşotti a susţinut, în intervenţia sa, că Regulamentul s-a modificat de fiecare dată în aşa fel încât să se lucreze cât mai puţin. „De la susţinerea amendamentelor în plen şi votarea fiecărui amendament în parte s-a ajuns la un formalism, s-a ajuns la ce? La ce spunea domnul senator Chelaru, adică, practic, dacă suntem monitorizaţi de Institutul de Politici Publice, activitatea noastră se rezumă la două ore, adică la cele două ore de vot final, două ore pe săptămână, atât. Pentru că de fiecare dată Regulamentul s-a modificat în aşa fel încât să se muncească cât mai puţin, nu cât mai puţin, cât mai superficial. Asta este problema. Dacă adunăm şi orele de stat în plen, fără să fie nevoie de un cvorum, acelea sunt 5 ore pe săptămână, 2 luni şi 3 miercuri”.
„Toate lucrurile, când s-au modificat, s-au modificat datorită unor dorinţe, a unor voturi, ori în Biroul permanent, ori în plen. Nu s-a modificat niciodată altceva, altfel. Deci, la ceea ce s-a ajuns s-a ajuns prin dorinţa noastră, a unora mai de demult şi altora mai de curând”, a intervenit senatorul PDL Radu Berceanu.
El a spus că din 1991, de când ocupa funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a condus multe şedinţe „cu 3 inşi în sală, la declaraţii politice, la întrebări şi interpelări”.
„Noi între noi depinde cum vrem, cum spunea Cristian Rădulescu, să ne amenajăm situaţia. Putem să începem la 9.00 cu întrebări şi interpelări sau cu declaraţii politice cu prezenţă. O să facem un efort să venim să facem prezenţa şi după aceea o să plecăm şi o să rămână unul care o să ceară cvorumul, n-o să fie cvorum şi n-o să mai faceţi niciodată întrebări şi interpelări. Putem să punem întrebări şi interpelări de la ora 13.00 la ora 14.00 sau de la ora 14.00 la ora 15.00 miercurea, ca să se vadă şi varianta aceasta, că să ştiţi că toate lucrurile s-au încercat. Totdeauna unii au vrut să facă şicane celorlalţi. Cei de la majoritate au problema prezenţei şi a cvorumului pentru că la majoritate îţi trebuie voturile. Cei de la opoziţie n-au această problemă şi am fost şi noi de suficiente ori în opoziţie. În opoziţie poţi să faci şedinţă cu trei persoane. Dacă ai trei foarte buni, care ştiu şi Regulamentul şi te înţeapă cu tot felul de lucruri şi îţi cer nu ştiu ce şi aşa mai departe, faci opoziţie cu trei persoane”, a continuat el.
„Avem o parte dintre noi o experienţă îndelungată parlamentară şi singurul lucru care-i aduce pe colegi în sală, adică singurul lucru în afară de apelul nominal este votul. (…) În rest, exact ceea ce spunea şi domnul Berceanu, n-o să mă puteţi ţine în sală, de exemplu, dacă, ştiu eu, un ilustru coleg care vine să mă critice, mă critică şi pe mine, inclusiv partidul din care fac parte, dar eu trebuie să stau acolo neapărat ca să fac cvorum. Vin, se strigă catalogul, semnez şi ies din sală. Cam aşa se întâmplă. Bine, nu este neapărat cazul meu, mai stau acolo, nu este nicio problemă. Dar asta se întâmplă şi trebuie să recunoaştem”, a spus, la rândul său, democrat-liberalul Alexandru Pereş.
Puiu Haşotti a făcut observaţia că „din an în an s-a muncit tot mai puţin”, Alexandru Pereş replicând: „Nu ştiu, probabil, cred că am îmbătrânit noi”.
Preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă, a explicat că strict tehnic, dacă se doreşte ca la dezbaterile politice sau la declaraţiile politice nu întotdeauna să existe cvorum, acest punct poate fi considerat separat. „Declaraţiile politice încep la ora 9.00, cum încep comisiile permanente la ora 9.00, după care, la ora 10.00 începe ordinea de zi şi ordinea de zi va trebui să fie votată şi va trebui să fie cvorum, dacă se doreşte o asemenea variantă”, a menţionat el.
Preşedintele Senatului a propus ca într-o întâlnire ce va avea loc după Paşti să se discute şi subiectul prezenţei Guvernului „de o manieră clară şi periodică” în faţa Parlamentului.