Filialele PSD, nemulţumite că plătesc sondajele judeţene, dar rezultatele ajung la centru

Liderii organizaţiilor judeţene ale PSD au primit de la conducerea centrală, la sfârşitul săptămânii, o informare privind institutele cu care vor face sondaje judeţene, cu precizarea că rezultatele acestora vor fi comunicate întâi la centru.

Urmărește
3 afișări

Surse din PSD au declarat, pentru MEDIAFAX, că mai mulţi lideri de filiale PSD sunt nemulţumiţi de faptul că rezultatele sondajelor judeţene, prin care urmează să se decidă candidaţii unici ai PSD şi PNL, vor fi mai întâi comunicate conducerii centrale a partidului şi ulterior organizaţiilor.

Filialele judeţene au primit de la conducerea centrală o informare în care li se comunicau institutele de sondaje cu care urmează să facă cercetările sociologice în judeţe, în vederea stabilirii potenţialului candidaţilor PSD, respectiv PNL, la alegerile locale.

Sursele citate au arătat că 21 dintre organizaţiile PSD ar urma să comande sondajele judeţene la Centrul de Studii şi Cercetări Infopolitic şi 20 vor face sondajele cu CSSC Avantgarde. Aceleaşi surse au precizat pentru MEDIAFAX că sondajele respective, cu un eşantion estimat de 1.000 de chestionaţi, costurile urmând să fie suportate de organizaţiile judeţene.

În informarea primită de filialele PSD se mai menţiona faptul că rezultatele sondajelor nu vor fi comunicate organizaţiilor, principalii beneficiari, ci conducerii centrale a PSD. Argumentul, potrivit surselor citate, a fost că sondajele comandate de PSD trebuie verificate prin încrucişare cu sondajele similare care vor fi comandate de PNL în judeţe.

Sursele citate au mai declarat pentru MEDIAFAX că mai mulţi lideri de filiale PSD sunt nemulţumiţi de faptul că rezultatele sondajelor vor fi transmise mai întâi conducerii centrale, ei văzând în această decizie o posibilă hotărâre a conducerii centrale a PSD de a ceda PNL candidaturile comune sub sigla USL în judeţele respective.

Sursele citate au menţionat că o parte a preşedinţilor de organizaţii PSD vor pune în discuţie, la Comitetul Executiv de luni seară, problema protocoalelor locale cu PNL, solicitând fie candidaţi PSD sub sigla USL, fie candidaturi separate PSD şi PNL.

Aceleaşi surse au arătat că disputele între PSD şi PNL pe viitorii candidaţi comuni la alegerile locale sunt la un nivel tensionat în mai multe judeţe: Iaşi, Vrancea, Galaţi, Teleorman, Vâlcea, Bacău, Brăila, Buzău.

"Din câte ştiu eu, în şase, şapte filiale lucrurile nu stau bine între PSD şi PNL. Este vorba de filialele în care şi PSD şi PNL au organizaţii puternice sau lideri de forţă. Sunt, în principal, organizaţiile care s-au opus candidaturilor comune la alegerile locale, chiar şi prin declaraţii publice, înainte de a se semna protocolul USL. Dacă este vorba într-adevăr doar de şase sau şapte filiale din 42, atunci lucrurile vor trebui discutate la centru şi găsite soluţii. Este evident că un număr de filiale PSD vor fi nemulţumite, ştiam asta de la început, întrucât PSD stă mai bine la candidaţi nu doar în 21 de judeţe, cât ne dă dreptul protocolul. Dacă în aceste judeţe PSD va avea, în sondaje, care chiar dacă se duc întâi la centru, nu cred că vor fi trucate, rezultate cu peste 10% faţă de PNL, atunci cred că decizia va fi una singură. Dacă sondajele vor arăta diferenţe mici, atunci lucrurile se pot armoniza", a declarat, pentru MEDIAFAX, unul din vicepreşedinţii partidului.

PSD şi PNL ar trebui să înceapă, după 15 mai, o primă fază a sondajelor în judeţe, pentru a se stabili care dintre candidaţii celor două partide are mai mari şanse de câştig pentru alegerile locale, astfel încât să fie promovat sub sigla comună a USL.

Potrivit protocolului USL, PSD va desemna candidaţi la primăriile marilor oraşe şi la preşedinţiile Consiliilor Judeţene în 21 de judeţe, iar PNL-PC în 20 de judeţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici