Filialele UDMR se reorganizează în urma rezultatelor slabe de la alegeri. Prima filială reorganizată, la Târgu Mureş

Consiliul Reprezentanţilor Unionali a decis, duminică, reorganizarea filialei UDMR din Târgu Mureş, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, declarând ulterior presei că vor fi reorganizate şi alte filiale care au avut rezultate slabe la alegerile locale.

Urmărește
230 afișări
Imaginea articolului Filialele UDMR se reorganizează în urma rezultatelor slabe de la alegeri. Prima filială reorganizată, la Târgu Mureş

Filialele UDMR se reorganizează în urma rezultatelor slabe de la alegeri. Prima filială reorganizată, la Târgu Mureş (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Consiliul Reprezentanţilor Unionali a decis, duminică, la Târgu Mureş, că filiala UDMR din municipiu va fi reorganizată.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ulterior presei că reorganizarea declanşată de CRU în ceea ce priveşte filiala UDMR din Târgu Mureş va avea loc până în septembrie, el precizând că acesteia îi vor urma şi alte organizaţii cu rezultate slabe.

"La Târgu Mureş, conducerea organizaţiei a fost de acord cu reorganizarea structurilor noastre din municipiul Târgu Mureş şi asta am acceptat, am votat astăzi ( duminică - n.r.) în CRU, conform statutului nostru. Urmează să fie făcută această reorganizare până în septembrie. Şi vor fi şi alte organizaţii. Se reorganizează, acesta este termenul folosit în statutul nostru. Nu decid eu. În acest moment am luat o singură decizie - reorganizăm, fiindcă nici rezultatele, nici campania, nici ce s-a întâmplat în cei patru ani nu a fost în folosul comunităţii maghiare. Au fost foarte multe greşeli şi, acolo unde lucrurile nu merg, eu sunt adeptul reformei şi adeptul schimbărilor necesare", a spus Kelemen Hunor.

El a arătat că vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, urmează să prezinte comisia de cinci persoane care se va ocupa de reorganizarea filialei UDMR din Târgu Mureş în următoarea perioadă.

"Mâine ( luni - n.r.) va fi o şedinţă la Târgu Mureş unde aceste decizii vor fi continuate, fiindcă nu luăm noi decizia în CRU, noi doar declanşăm reorganizarea respectivă", a spus Kelemen Hunor.

El a adăugat că, la alegerile locale, 86 la sută din voturile comunităţii maghiare s-au îndreptat către UDMR, ceea ce dovedeşte că oferta Uniunii - candidaţii şi programele propuse - a fost credibilă.

Kelemen a spus că, deşi UDMR a primit 86 la sută din aceste voturi, aleşii săi au "responsabilitate sută la sută" şi că vor trebui luate decizii în ceea ce priveşte organizaţiile Uniunii care au obţinut rezultate mai slabe.

"Sunt organizaţii unde lucrurile nu au mers bine şi am nominalizat câteva, inclusiv municipiul Târgu Mureş, dar şi organizaţia de la Baia Mare, organizaţia de la Gheorgheni, unde rezultatele erau sub rezultatele obţinute la nivel naţional. Şi am spus că în fiecare organizaţie unde sunt probleme trebuie să tragem concluzia şi trebuie să luăm şi deciziile. Nu am spus nicio clipă că noi nu am avut greşelile noastre, dar am spus că toată analiza şi toate comparaţiile trebuie făcute faţă de 2008 şi faţă de partidele maghiare. Sigur că dacă peste tot s-ar fi lucrat aşa cum s-a lucrat în Covasna sau Harghita, în (Miercurea) Ciuc şi Odorheiu Secuiesc, sau cum s-a lucrat în judeţ în Mureş, nu în municipiu, sau cum s-a lucrat în Bihor, fiindcă acolo am avut mai multe voturi decât în 2008, atunci era altceva. Dar şi la noi sunt organizaţii mai slabe şi sunt organizaţii puternice sau foarte puternice şi asta nu am aruncat sub preş", a afirmat Kelemen Hunor.

În altă ordine de idei, el a susţinut că dacă UDMR îl prezenta drept candidat la Primăria Târgu Mureş pe senatorul Frunda Gyorgy cu un an mai devreme, "şansele lui erau mai mari".

"El oricum a obţinut atâtea voturi câte a primit şi în 2008, la alegerile parlamentare. Dar atunci a însemnat 48 la sută (din total), acum - 38 la sută, mobilizarea electoratului a fost mai mare", a spus Kelemen, adăugând că şi înscrierea în cursa electorală a încă doi candidaţi care au obţinut voturi de la maghiari a fost neaşteptată.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Biroului Electoral de Circumscripţie numărul 1 Târgu Mureş, candidatul Alianţei pentru Mureş (ApMS - formată din PDL, UNPR şi PER), Dorin Florea, a obţinut 38.757 de voturi (50,07 la sută din voturile valabil exprimate), impunându-se în faţa principalului său contracandidat, Gyorgy Frunda (UDMR), care a primit 28.837 de voturi (37,26 la sută).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici