- Home
- Politic
- (15.09.2020, 02:25)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Financial Times: "Germania are preocupări mai presante decât Brexit"
- FT: Preşedinţia germană a Consiliului UE are "preocupări mai presante decât Brexit"
- Relaţiile cu Rusia, China şi Turcia, pandemia şi alegerile din SUA sunt priorităţile Germaniei
- Oficial de rang înalt: Rusia, China şi Statele Unite vor "divizarea Europei"
Urmărește
1348 afișări
Sursa foto: profimedia
Criza generată de retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu figurează printre priorităţile Preşedinţiei germane a Consiliului UE, scrie cotidianul Financial Times, notând că Guvernul Angela Merkel este preocupat de atitudinile internaţionale împotriva UE.
"În discuţia de săptămâna trecută cu un diplomat de la Berlin, am sugerat că Brexit-ul probabil este pe locul patru în lista de preocupări germane în materie de politică externă. M-a privit gânditor şi a replicat: «Cred că mai jos de atât». Şi mi-a redat lista", afirmă editorialistul Gideon Rachman, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul "Germania are preocupări mai presante decât Brexit / Mai întâi trebuie să se confrunte cu o lume de puteri rebele care au atitudini contra UE".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
"Pe biroul cancelarului Angela Merkel sunt o serie de dosare alarmante. Cele mai urgente probleme cu care se confruntă cancelarul german sunt Rusia, Covid-19, estul Mării Mediterane, alegerile din SUA, China. După acestea este Brexit. În calitatea de actual preşedinte al Consiliului UE, Germania consideră că rolul său este configurarea unui răspuns european unitar la toate aceste probleme", subliniază editorialistul FT.
Aducerea în Germania a disidentului rus Aleksei Navalnîi a fost un gest umanitar, dar a provocat o criză în relaţiile cu Rusia. "Angela Merkel a ales să anunţe personal rezultatele toxicologice care au arătat că Aleksei Navalîi a fost otrăvit. Acum, pare din ce în ce mai probabilă o abordare politică regresivă a Germaniei faţă de controversatul gazoduct cu Rusia Nord Stream 2, apărat mult timp de Angela Merkel. Germanii urmăresc cu atenţie şi demonstraţiile prodemocratice din Belarus, o situaţie care are o rezonanţă specială pentru actualul cancelar german, care a crescut la est de Cortina de Fier", notează editorialistul.
Dincolo de frontierele Europei, Germania vede o lume de superputeri rebele care au atitudini împotriva proiectului european. Un oficial de rang înalt a descris astfel situaţia: "Un lucru pe care îl au în comun Moscova, Beijingul şi Washingtonul este că ar vrea divizarea Europei".
Introducerea Chinei pe listă evidenţiază deteriorarea gravă a relaţiilor cu Beijingul. Iar acest lucru are o importanţă majoră la Berlin, dat fiind că cel mai mare partener comercial al Germaniei este China.
În plus, există o stare de nelinişte şi faţă de scrutinul prezidenţial din SUA. "Este greu să ne gândim la o altă ţară în afară de SUA care să aibă o miză atât de mare ca Germania în scrutinul prezidenţial american programat pe 3 noiembrie", explică un oficial de la Berlin. O victorie a lui Joseph Biden ar oferi şansa reactivării alianţei occidentale de care a depins decenii întregi securitatea Germaniei. Dar un nou mandat al preşedintelui Donald Trump probabil ar accentua ostilitatea faţă de Berlin şi Bruxelles.
Şi situaţia relaţiilor cu Turcia reprezintă o urgenţă, iar Germania încearcă să joace rol de mediator între Grecia şi Turcia în criza din estul Mediteranei, pentru a evita un conflict între cele două ţări NATO.
Iar toate aceste crize intervin în contextul problemelor extraordinare generate de pandemie.
"Acest context mondial condiţionează reacţia germană faţă de Brexit. Din punctul de vedere al Berlinului, ar fi periculos şi contraproductiv să fie acceptat un acord Brexit care ar submina piaţa comună europeană. Potrivit germanilor, acordarea accesului Marii Britanii pe piaţa comunitară fără taxe vamale şi cote, dar exceptând această ţară de la reglementările subvenţiilor şi de la controalele vamale ar fi o ameninţare inacceptabilă pentru ordinea legală, prosperitatea şi unitatea Europei. Mai este şi o problemă de încredere. Dacă Guvernul Boris Johnson modifică Acordul semnat acum nouă luni, care mai este rostul continuării negocierilor bilaterale?", concluzionează editorialistul FT.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Reuters: UE ar putea bloca tranzacţiile în euro din Londra din cauza disensiunilor privind Brexit
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe