- Home
- Politic
- (06.04.2023, 18:55)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Financial Times: "Rusia post-Putin ar putea arăta ca Serbia după Milošević"
Războiul din Ucraina este atât de natură psihologică şi politică cât şi militară, aşa cum a demonstrat Volodymyr Zelenskyy când a prognozat că „prădătorii” din cercurile conducătoare ale Rusiei îl vor ucide într-o zi pe Vladimir Putin.
Urmărește
1243 afișări
Kremlin.ru / Milosevic
Preşedintele ucrainean susţine că Putin ar putea avea soarta lui Iulius Caesar, denunţat ca dictator şi înjunghiat până la moarte la Idele lui martie de membrii Senatului roman.
Cu toate acestea, Zelenskii nu a citat nicio dovadă în sprijinul predicţiei sale, iar scopul său principal în realizarea acesteia a fost aparent să stimuleze efortul de război al Ucrainei, semănând mai multe seminţe de suspiciune în solul paranoic al politicii de putere a Kremlinului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Întrebarea cine l-ar putea înlocui în cele din urmă pe Putin şi politicile pe care le-ar putea urma un nou regim este totuşi una la care guvernele occidentale şi specialiştii din Rusia se gândesc.
Putin a confirmat că alegerile prezidenţiale din Rusia vor avea loc anul viitor, iar realegerea sa este ca şi asigurară.
Un alt mandat de şase ani i-ar prelungi domnia la 30 de ani, mai mult decât domnia dintre anii 1924-1953 a lui Iosif Stalin.
Totuşi, Putin a împlinit 70 de ani în octombrie 2022.
Cu cât stă mai mult în funcţie, cu atât problema succesiunii este mai mare.
Pentru a înţelege cum ar putea arăta o Rusia post-Putin, trebuie luată în considerare Serbia după regimul lui Slobodan Milošević.
El a căzut de la putere în 2000, după ce a provocat războaie în fosta Iugoslavie cu republicile separatiste ca Slovenia, Croaţia, Kosovo, Bosnia şi Herţegovina, aşa cum a făcut Rusia în fostele republici sovietice precum Moldova, Georgia şi Ucraina sau când a reprimat orice formă de rezistenţă pro-occidentală în Belarus şi Kazahstan.
Nemulţumirile sociale i-au provocat căderea lui Milošević: prăbuşirea unui stat multinaţional în care o naţionalitate – sârbii din Iugoslavia şi ruşii din URSS – au menţinut supremaţia ; statutul minorităţilor etnice sârbe şi ruse în noile state independente; şi hotărârea de a controla un teritoriu în special – Kosovo în cazul Serbiei şi Crimeea pentru Rusia – care întruchipa identitatea naţională şi mândria istorică, scrie Financial Times.
Economia Serbiei a suferit mult din cauza sancţiunilor internaţionale şi a distrugerilor provocate de război.
După căderea lui Slobodan Milošević în 2000, Serbia a început un proces de reforme economice şi democratice, care au dus la o creştere a nivelului de trai şi a integrării europene.
Serbia doreşte să adere la Uniunea Europeană şi a depus cererea de aderare în 2009.
Negocierile de aderare au început în 2014 şi sunt în curs de desfăşurare.
Unul dintre principalele obstacole în calea aderării este problema statutului Kosovo, pe care Serbia îl consideră încă parte a teritoriului său suveran, dar care este recunoscut ca stat independent de majoritatea statelor membre ale UE.
Serbia nu doreşte să adere la NATO şi are o politică de neutralitate militară, fiind bombardată de NATO în 1999, în timpul conflictului din Kosovo, ceea ce a provocat resentimente şi opoziţie faţă de alianţa militară occidentală.
Dar cooperează cu NATO în cadrul Parteneriatului pentru Pace şi participă la misiuni de menţinere a păcii sub egida ONU sau a UE.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Citește și: Midjourney poate genera imagini cu Vladimir Putin costumat ca ţar sau cu Macron îmbrăcat ca Napoleon
Citește și: Rareş Bogdan: azi nu am fost la DNA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46