- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (09.07.2012, 15:38)
- Marius Fratila ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Financial Times: Victor Ponta, comparat cu Viktor Orban
Premierul Victor Ponta este comparat, într-o analiză publicată luni pe un blog al Financial Times, cu omologul din Ungaria, Viktor Orban, în privinţa îngrijorării manifestate de partenerii internaţionali cu privire la situaţia politică din România.
Urmărește
1373 afișări
Victor Ponta (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
În analiza de pe blogul Financial Times, semnată de Stefan Wagstyl, se constată că leul românesc a început săptămâna la un nivel de tranzacţionare de 4,52 unităţi faţă de un euro, mult mai slab decât cursul mediu de 4,46 lei pentru un euro, din săptămânile trecute, urmare a suspendării preşedintelui Traian Băsescu vineri, printr-un vot al Parlamentului, care a stabilit şi data referendumului privind demiterea acestuia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"În câteva săptămâni, o ţară care părea să treacă prin furtuna economic-globală cu stabilitatea politică intactă a fost aruncată în criză. Prim-ministrul Ponta şi coaliţia sa de stânga USL, care au preluat puterea la începutul lui mai, a fost acuzat de critici de nici mai mult nici mai puţin decât încălcarea Constituţiei. Contestatarii săi l-au comparat cu Viktor Orban, premierul Ungariei, care a centralizat puterea prin partidul său, Fidesz. Dar nici măcar Orban nu s-a mişcat atât de repede ca Ponta", apreciază semnatarul.
Acesta constată că "evenimentele din România se desfăşoară cu o viteză ameţitoare".
Citeşte şi:
Ministrul german de Externe: Conflictul de la Bucureşti ar putea afecta valori fundamentale europene
"În cazul lui Orban, a fost nevoie de luni întregi pentru ca partenerii externi să îşi manifesteze îngrijorarea şi chiar şi atunci au făcut-o cu prudenţa diplomatică de rigoare. În cazul lui Ponta, ei au decis să ignore convenţionalismul şi să vorbească deschis şi repede. SUA, Uniunea Europeană, Franţa, Germania, Consiliul Europei şi câteva ONG-uri, printre care Freedom House şi Comitetul Helsinki, au emis declaraţii critice", constată Wagstyl.
Potrivit acestuia, "Ponta şi aliaţii săi au pus în practică un atac politic direct în care au mizat pe dificultăţile economice de durată ale României".
"În timp ce ţara a primit aplauze din partea UE şi FMI pentru că a continuat planul de austeritate convenit cu Bruxelles şi Washington, guvernul de centru-dreapta care a condus înaintea lui Ponta s-a confruntat cu proteste şi furia populară", iar Parlamentul a votat "suspendarea lui Băsescu motivând că acesta şi-a depăşit atribuţiile când a anunţat măsurile de austeritate bugetară în 2010 şi a luat unele decizii de politică economică", se aminteşte pe blogul FT.
De asemenea, se constată că referendumul a fost fixat pentru 29 iulie, preşedintele Băsescu având mai puţin de trei săptămâni pentru a se salva de la demitere. Dacă va fi demis, vor urma alegeri prezidenţiale cu şanse mari de victorie pentru "candidatul susţinut de Ponta" şi ar putea duce şi la un scrutin parlamentar anticipat, înainte de termenul normal din noiembrie-decembrie, "în care e de aşteptat ca stânga să obţină rezultate spectaculoase".
Citeşte şi:
Preşedintele PPE: Votul de suspendare, act fără scrupule, pentru implementarea autoritarismului
Analiza de pe blogul FT aminteşte că "forţele coaliţiei lui Ponta" au obţinut o victorie luna trecută la alegerile locale, când au obţinut peste 50% din voturi, "un rezultat extraordinar faţă de procentul de 16% obţinut de Partidul Democrat Liberal al lui Băsescu".
În acest context, decizia de luni a Curţii Constituţionale vizează unele modificări-cheie de legi luate pentru a uşura demiterea preşedintelui şi pentru a bloca capacitatea Curţii de a bloca suspendarea, notează colaboratorul Financial Times, care aminteşte că motivele invocate pentru suspendare sunt "şubrede", iar procesul a fost declanşat prin acţiuni care ridică semne de întrebare şi fac parte din procesul de acaparare a puterii de către Victor Ponta.
Este citată şi declaraţia premierului Ponta că "nu sunt motive de îngrijorare", că "nu vor fi afectate instituţiile statului în urma conflictului politic, iar Guvernul va respecta deciziile Curţii Constituţionale şi statul de drept".
"Dar aşa cum partenerii din UE ai României ştiu foarte bine, şi Ungaria lui Orban a făcut în mod repetat promisiuni asemănătoare. Ponta are un precedent foarte util, dar şi foarte periculos în acelaşi timp", conchide analiza de pe blogul FT.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Angela Merkel: Este inacceptabilă încălcarea statului de drept în România. Răspunsul lui Victor Ponta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe