Firea: În lipsa unei hotărâri a BEC, MAE nu poate înfiinţa legal noi secţii de vot în diaspora

Purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că BEC trebuie să emită, urgent, o hotărâre care să permită MAE să înfiinţeze în mod legal noi secţii de votare în străinătate, susţinând că în lipsa acestei hotărâri nu pot fi înfiinţate legal noi secţii.

Urmărește
571 afișări
Imaginea articolului Firea: În lipsa unei hotărâri a BEC, MAE nu poate înfiinţa legal noi secţii de vot în diaspora

Firea: În lipsa unei hotărâri a BEC, MAE nu poate înfiinţa legal noi secţii de vot în diaspora (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

„Este nevoie de o decizie urgentă a BEC care să spună clar, cu subiect şi predicat, că e nevoie de înfiinţarea de noi secţii de votare în diaspora. Cerem BEC să respecte legea şi să adopte o atitudine curajoasă”, a spus Gabriela Firea.

Potrivit purtătorului de cuvânt al PSD, comunicatul emis de BEC vineri seară nu ţine loc de hotărâre.

Ea a spus că, în lipsa unei hotărâri a BEC în acest sens, Guvernul, prin MAE, nu poate înfiinţa noi secţii de votare în străinătate.

Întrebată care a fost raţiunea demisiei ministrului de Externe, Titus Corlăţean, în condiţiile în care nici noul ministru nu va putea înfiinţa noi secţii de votare în absenţa unei hotărâri a BEC, Firea a arătat că speră ca măcar acum reprezentanţii BEC să aibă o atitudine legală şi să nu se lase „timoraţi”.

„Domnul Corlăţean a spus azi dimineaţă că era în imposibilitatea de a înfiinţa prin propria decizie noi secţii, câtă vreme BEC nu a dat acea hotărâre. Nădăjduim ca măcar acum, când avem un nou ministru, să ia o atitudine legală şi curajoasă, să nu se mai lase timoraţi de nimeni”, a spus Firea.

Titus Corlăţean a declarat, luni, că îşi depune mandatul de ministru de Externe, precizând că MAE a primit un comunicat de la BEC privind lipsa unui impediment legal privind organizarea de noi secţii de vot, dar a precizat că acesta nu are forţă juridică, prin urmare nu poate încălca legea prin organizarea unor noi secţii în străinătate.

"Problema noilor secţii de votare în străinătate, discutată atât de intens în ultimele zile: după hotărârea BEC cunoscută, adoptată seara, în noaptea zilei de marţi, marţea trecută şi primul comunicat, am fost şi noi şi opinia publică informaţi de apariţia, difuzarea unui al doilea comunicat al BEC, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la 12:00 noaptea, mai precis la 23:58, am primit la sediul MAE, pe fax, un comunicat şi, respectiv, o adresă în care BEC ne comunica «inexistenţa unui impediment legal referitor la organizarea de noi secţii de votare în străinătate»", a afirmat Corlăţean, adăugând că după primirea celui de-al doilea comunicat al BEC Ministerul Afacerilor Externe a demarat "un proces intern de evaluare consolidată pentru îndeplinirea atribuţiilor sale legale în materie".

Titus Corlăţean a anunţat că, în urma acestei evaluări interne, Ministerul Afacerilor Externe "îşi menţine integral poziţia potrivit căreia nu există bază juridică legală pentru suplimentarea la turul doi cu noi secţii de votare în străinătate". "Nici legea, Articolul 54, paragraful 1, dar şi alte dispoziţii legale importante din legea respectivă, inclusiv proceduri, paşi, termene imperative care au expirat, dar nici hotărârea BEC din 4 noiembrie nu permit tragerea acestei concluzii potrivit căreia s-ar putea înfiinţa noi secţii de votare în străinătate", a spus Titus Corlăţean.

Acesta a arătat jurnaliştilor cele două documente discutate, explicând că în comunicatul BEC se menţionează posibilitatea înfiinţării de secţii "prin inexistenţa acelor impedimente de natura legală", în timp ce hotărârea BEC, care are "forţă juridică", nu prevede nimic cu privire la inexistenţa unui impediment legal şi are forţă juridică.

"Comunicatul, care este un comunicat de presă, face această menţiune, comunicat care nu are forţă juridică. În consecinţă, ca ministru, am obligaţia să asigur, împreună cu echipa Ministerului Afacerilor Externe, respectarea legalităţii, dar şi prezervarea imaginii şi prestigiului instituţiei, Ministerul Afacerilor Externe", a mai spus Titus Corlăţean, explicând motivele pentru care şi-a depus demisia.

După demisia lui Corlăţean, portofoliul Externelor a fost preluat de Teodor Meleşcanu, care a depus luni seară jurământul de învestitură în funcţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici