Firea: Testarea virginităţii e o formă de discriminare de gen, nu un termen medical sau ştiinţific

Testarea virginităţii este o formă de discriminare de gen, iar virginitatea nu este un termen medical sau ştiinţific, ci un concept social, cultural şi religios care reflectă discriminarea de gen a femeilor, afirmă ministrul Familiei, Gabriela Firea.

Urmărește
1452 afișări
Imaginea articolului Firea: Testarea virginităţii e o formă de discriminare de gen, nu un termen  medical sau ştiinţific

Sursa Foto - Gabriela Firea

„Stop abuzului fizic şi emoţional asupra tinerelor! Consider că testarea virginităţii este o formă de discriminare de gen, iar virginitatea nu este un termen medical sau ştiinţific, ci un concept social, cultural şi religios care reflectă discriminarea de gen a femeilor. Această practică reprezintă un act de violenţă împotriva femeilor şi o încălcare a drepturilor omului, cum ar fi dreptul de a fi protejat de discriminare pe criterii de sex, dreptul la viaţă, libertate şi siguranţă a persoanei, inclusiv integritatea fizică şi drepturile copilului”, scrie pe Facebook Gabriela Firea.

Ministrul Familiei a avut, luni, o întâlnire de lucru pe acest subiect, în continuarea demersurilor de la înfiinţarea ministerului, cu prof.univ.dr. Cristian Curcă, director general în cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală ”Mina Minovici”, Luminiţa Popescu, secretar de stat ANES şi Anca Hendea, secretar de stat în cadrul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.

Susţin demersurile Ministerului Justiţiei, Ministerului Sănătăţii şi Institutului Naţional de Medicină Legală de a elimina prevederile legislative care permit realizarea testului de virginitate la cerere, în alte cazuri decât cele în care este solicitat de către instituţii abilitate. De asemenea, noile prevederi legislative vor asigura şi gratuitatea examinărilor pentru minori şi victimele violenţei domestice. Organizaţia Naţiunilor Unite, încă de acum zece ani, a cerut guvernelor să fie oprită această practică, considerată o acţiune prin care se încalcă drepturile omului, fără a oferi informaţii medicale relevante raportat la scopul urmărit. Împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii au semnat, în 2018, o declaraţie comună prin care condamnă aceste practici. În multe state europene, această practică a fost deja scoasă în afara legii, iar România trebuie să se alinieze acestor cerinţe. De exemplu, în Franţa şi în Marea Britanie testările au fost interzise”, conchide Firea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici