Florin Iordache, autorul OUG 13, se va ocupa în Parlament de modificările la legile justiţiei propuse de succesorul său la minister, Tudorel Toader

Preşedintele Comisiei pentru stabilitatea în justiţie, Florin Iordache (PSD), a declarat, miercuri, că aleşii vor lucra „în integralitate” proiectele de lege privind schimbările din Justiţie, afirmând că vor fi şi amendamente propuse de Ministerul Justiţiei care nu vor fi asumate de niciun partid.

Urmărește
352 afișări
Imaginea articolului Florin Iordache, autorul OUG 13, se va ocupa în Parlament de modificările la legile justiţiei propuse de succesorul său la minister, Tudorel Toader

Florin Iordache, autorul OUG 13, se va ocupa în Parlament de modificările la legile justiţiei propuse de succesorul său la minister, Tudorel Toader

„Calendarul este următorul, aşa cum am anunţat şi în plenul comisiei, avem pentru cele trei legi - 303, 304 şi 317 - opinia Ministerului Justiţiei, aceasta va fi publicată pe site-ul comisiei, iar începând de săptămâna viitoare vom invita la comisie într-un format mult mai larg tot ce înseamnă sistem juridic, începând cu MJ, CSM, Înalta Curte, Parchetul General, asociaţiile profesionale”, a declarat deputatul PSD Florin Iordache.

Iordache a afirmat că Parlamentul nu îşi va asuma toate amendamentele propuse de Ministerul Justiţiei. „Avem un draft, dar noi vom lucra în integralitatea celor trei legi. Sunt anumite articole pe care dumnealui le propune, dar nu vor fi îmbrăţişate de niciun grup parlamentar, deci practic nu vor fi cuprinse în viitorul proiect de lege, dar sunt şi alte articole pe care noi considerăm că în acest moment trebuiesc modificate”, a spus Iordache.

Cât priveşte statutul Inspecţiei judiciare, Iordache a spus că, pentru a nu lăsa loc de interpretări, proiectul de lege ar trebui să precizeze clar care va fi statutul instituţiei. „De exemplu, dacă la Inspecţia Judiciară există un articol - nu l-am văzut că abia a fost depus - care spune că printr-un alt act normativ să fie reglementat statutul Inspecţiei Judiciare, pentru a nu lăsa loc la interpretări, eu cred că în acest moment trebuie în acest proiect de lege stabilit statutul Inspecţie Judiciare ca instituţie autonomă care să nu fie controlată nici de MJ, nici de CSM şi găsim o formulă care să funcţioneze”, a spus Iodache.

El a precizat că Inspecţia Judiciară ar putea să prezinte anual în Parlament un raport de activitate. „Putem discuta, dar nu să fie sub control parlamentar că apoi spune: «iar factorul politic», dar putem stabili ca la CSM, ca Inspecţia Judiciară să vină să prezinte un raport în faţa Parlamentului pentru anul care a trecut. Putem discuta în faţa cui îl prezintă. Cum CSM vine şi prezintă un raport anual în faţa plenului reunit al Parlamentului, şi Inspecţia Judiciară ar putea veni”, a spus Iordache.

Cât priveşte răspunderea magistraţilor, deputatul PSD a spus că aleşii pot discuta despre clarificarea unor reglementări care deja există: „Dacă discutăm despre răspunderea magistraţilor, cred că trebuie aici prevăzut foarte clar şi toată lumea a spus că există deja în lege prevăzută răspunderea magistraţilor şi putem discuta de o reglementare mult mai clară prevăzută în lege”.

Preşedintele comisiei a precizat că aleşii vor finaliza în această sesiune pachetul de legi privind justiţia. „În actuala formulă modul în care este numit procurorul general prin cele trei etape – propunerea ministrului Justiţiei, CSM şi numit expres de către preşedinte în urma evaluării de către CSM este o formulă care nu necesită să avem un punct de vedere al Comsiei de la Veneţia”, a spus Iordache. Păstrarea prevederii în forma actuală este o variantă de lucru, a adăugat acesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici