Florin Iordache (PSD): Indemnizaţiile aleşilor trebuie să crească prin noua lege a salarizării

Deputatul PSD Florin Iordache a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că indemnizaţiile parlamentarilor trebuie să crească, pentru a nu rămâne în urmă faţă de angajaţii lor, însă numai în cadrul legii unitare a salarizării, în timp ce liberalii se opun în acest moment unei astfel de creşteri.

Urmărește
157 afișări
Imaginea articolului Florin Iordache (PSD): Indemnizaţiile aleşilor trebuie să crească prin noua lege a salarizării

Florin Iordache (PSD): Indemnizaţiile aleşilor trebuie să crească prin noua lege a salarizării (Imagine: Szavuj Attila/Mediafax Foto)

Deputatul PSD Florin Iordache neagă existenţa unor discuţii pentru mărirea salariilor parlamentarilor, însă spune că acest lucru se impune odată cu noua lege a salarizării.

"Din câte ştiu eu, în septembrie va veni legea la Parlament şi se va aplica începând cu 1 decembrie. În acest context, în care tot ce înseamnă salarizare din sistemul bugetar va avea o anumită creştere, e normal să discutăm şi despre majorarea indemnizaţiilor. În septembrie încep discuţiile, dar, dacă grila şi angajaţii din Parlament vor avea o anumită creştere la acel moment, indemnizaţia parlamentarilor va rămâne mai mică decât cea a angajaţilor. Atunci cred că, la acel moment, se impune şi o creştere", a declarat, pentru MEDIAFAX, Florin Iordache.

El a precizat că nu poate fi avansată în acest moment o sumă cu care ar trebui să crească aceste indemnizaţii.

Pe de altă parte, liberalii se împotrivesc oricărei majorări salariale a demnitarilor. Purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuţ Stroe, a declarat, pentru MEDIAFAX, că salarii mai mari sunt binevenite, însă legea nu trebuie să înceapă cu senatorii şi deputaţii.

"Nu e momentul oportun pentru asemenea măriri de salarii. Oricum, nu în zona în funcţionarilor publici sau a aparatului public, nu cu parlamentarii ar trebui să înceapă chestiunea asta. E absolut normal să existe, pentru că ne dorim cu toţii, nu putem să fim ipocriţi, tututor în ţara asta ar trebui să li se mărească veniturile, dar nu să începem cu Parlamentul. Asta este o altă discuţie, dacă nivelul de salarizare din România e adecvat în relaţie cu funcţiile publice", a spus Ionuţ Stroe.

Preşedintele PND, deputatul Daniel Fenechiu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că Executivul intenţiona la începutul anului să includă şi parlamentarii pe lista demnitarilor cu salarii mărite, fiind avansată cifra de 9.000 de lei, şi este posibil ca acest demers să fie reluat în toamnă.

"Intenţiile au venit din partea partidului de guvernământ şi erau discuţiile de la începutul anului, când au început să discute de reforma salarizării în zona bugetară şi evident că şi demnitarii sunt consideraţi bugetari. S-a lucrat la această lege, a fost pusă în dezbatere publică, toate bune şi frumoase. Nu s-a mai auzit nimic din martie-aprilie încolo, probabil şi pe fondul problemelor lui Ponta şi pe fondul altor probleme. Şi a apărut această ordonanţă care a repus pe tapet faptul că demnitarii sunt o categorie mult mai largă, înseamnă şi vicepreşedinţii Camerei Deputaţilor, înseamnă şi membrii Birourilor Permanente, înseamnă şi secretarii de stat şi parlamentarii simpli. Pe fondul acestor discuţii, am înţeles că urma ca începând cu 1 septembrie să crească şi lefurile parlamentarilor la 9.000 de lei", a declarat, pentru MEDIAFAX, deputatul Daniel Fenechiu.

Acesta susţine că nu este exclus ca problema să revină în actualitate odată cu începutul noii sesiuni parlamentare, însă este convins că se va ajunge şi la majorare a salariilor deputaţilor şi senatorilor.

"E posibil ca urmare şi a declaraţiei mele şi a altor lucruri să existe o temporizare, dar eu vă asigur că lefurile parlamentarilor vor creşte", a susţinut acesta.

Potrivit lui Daniel Fenechiu, primele discuţii asupra salarizării demnitarilor prevedeau salarii de 20.000 de lei pentru preşedinţii celor două Camere, precum şi pentru premier şi şeful Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, 15.000 de lei pentru miniştri şi 14.000 de lei pentru senatori şi deputaţi.

Pe de altă parte, potrivit unor surse parlamentare contactate de MEDIAFAX, parlamentari din actuala majoritate ar intenţiona să redeschidă discuţia salariilor aleşilor în nou sesiune, care va începe în septembrie.

O variantă luată în calcul este iniţierea unui proiect de lege prin care salariile senatorilor şi deputaţilor să fie majorate.

A doua variantă discutată este modificarea Ordonanţei de Urgenţă privind salariile demnitarilor odată ce aceasta va ajunge în Parlament pentru dezbatere, prin adăugarea unor amendamente. Decizia însă ar depinde şi de poziţia lui Liviu Dragnea faţă de o astfel de iniţiativă. "Există o masă critică şi există posibilitatea unei asemenea mişcări. Nu ştiu care e poziţia lui Dragnea, mingea e în terenul lui Dragnea", au declarat, pentru MEDIAFAX, surse parlamentare.

Preşedintele interimar al PSD Liviu Dragnea a declarat, joi, că va propune în Parlament respingerea ordonanţei privind majorarea salariilor demnitarilor, dacă cei care beneficiază "tot o plimbă de la unul la altul şi nu o susţine nimeni", referindu-se la faptul că unii au anunţat că îşi donează banii.

El a răspuns astfel la faptul că sunt unii demnitari care au anunţat că-şi donează banii majoraţi. Întrebat dacă este o decizie privind respingerea ordnanţei, Dragnea a spus: "Este o constatare. De câte ori am luat o decizie am argumentat-o şi am susţinut-o până la capăt. Nu-mi place această situaţie, dacă nimeni nu o mai susţine, nu îi mai chinuim , o respingem în Parlament".

Premierul Victor Ponta a scris miercuri, pe Facebook, că din 1 august donează diferenţa de salariu primită prin "faimoasa ordonanţă" echipei de baschet a Clubului Steaua, care anul acesta joacă din nou, după mulţi ani, într-o competiţie europeană.

Salariile demnitarilor vor fi majorate din 1 august, sumele necesare aplicării acestor creşteri fiind incluse în buget la rectificarea bugetară.

Guvernul nu a rediscutat, marţi, OUG care majorează salariile demnitarilor, deşi premierul Victor Ponta anunţase anterior că "va lua o decizie politică" în acest sens, el exprimându-şi totodată dezacordul faţă de creşterea salariilor demnitarilor înainte de intrarea în vigoare a Legii salarizării.

Astfel, OUG adoptată de Guvern în perioada în care vicepremierul Gabriel Oprea era prim-ministru interimar a rămas în vigoare, deşi Victor Ponta a declarat anterior că nu este de acord cu acest act normativ şi că marţi va lua o decizie politică în acest sens.

Premierul Victor Ponta a declarat marţi, la postul B1 TV, că nu a fost de acord cu ordonanţa privind mărirea salariilor demnitarilor de la 1 august, dar nu a vrut să creeze o situaţie "penibilă" din punct de vedere politic şi nu voia să pară că se răzbună pe preşedintele Klaus Iohannis tăindu-i salariul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici