Flutur: Este foarte sănătoasă organizarea unui congres al PDL

Secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, a declarat, marţi, că, din punctul său de vedere, este foarte sănătoasă organizarea unui congres al PDL care să omologheze o conducere pentru ca formaţiunea să fie în această perioadă principalul partid de opoziţie.

Urmărește
145 afișări
Imaginea articolului Flutur: Este foarte sănătoasă organizarea unui congres al PDL

Gheorghe Flutur (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Flutur a răspuns astfel la o întrebare privind afirmaţiile secretarului executiv al PDL Teodor Paleologu care doreşte un congres liber, fără controlul aparatului de partid.

"Fiecare din colegii noştri poate să-şi exprime un punct de vedere, ştim că respectându-se Statutul au fost parcurşi toţi paşii. Categoric va fi în 23 februarie convocat CNC şi apoi Convenţia naţională. Din punctul meu de vedere, este foarte sănătos un congres care să omologheze, dacă vreţi, o conducere care să conducă în această perioadă partidul ca principalul partid de opoziţie din România", a spus Flutur.

El a adăugat că partidul îşi face propria evaluare a filialelor, a performanţei modeste sau a lipsei de performanţă de la alegerile din decembrie şi apoi va discuta care sunt paşii următori - dacă va face şi cu cine alianţă.

"PDL trebuie să rămână un partid deschis în raport cu celelalte forţe ale opoziţiei democratice din România pentru a se constitui ca alternativă la USL", a mai spus Flutur.

Gheorghe Flutur a mai spus că PDL nu merge la congres pe ideea excluderilor.

Secretarul executiv al PDL Theodor Paleologu scrie, pe Facebook, că esenţial pentru limpezirea lucrurilor în PDL este organizarea unui congres "pe bune", fără control din partea aparatului de partid, aşa cum s-a întâmplat la ultimele două convenţii.

"Esenţial pentru limpezirea lucrurilor în PDL este să avem un congres «pe bune», fără control din partea aparatului de partid, aşa cum s-a întâmplat la ultimele două congrese. Dacă perpetuăm aceleaşi metode specifice centralismului democratic, ne furăm singuri căciula", scrie Paleologu pe Facebook.

El mai precizează că "înfrângerile usturătoare sunt un catalizator al schimbărilor interne pentru partidele care au energia şi voinţa supravieţuirii".

Eurodeputatul PDL Cristian Preda a declarat joi, la RFI, că aceia care nu vor să plece din fruntea partidului încearcă să-şi consolideze poziţia şi să pregătească o reconfirmare a lor, fie prin congres, fie prin "acord tacit", el apreciind că urgenţa pentru PDL o reprezintă candidatul la prezidenţiale.

Cristian Preda a dat de înţeles că analiza internă din PDL în privinţa alegerilor parlamentare durează prea mult.

"Eu şi Sever Voinescu am făcut această analiză şi am constatat că 30%, cât ne-am propus noi, nu-i egal cu 16%, cât am obţinut împreună cu aliaţii noştri din Alianţa România Dreaptă. Partidul se pregăteşte să facă o analiză şi probabil că în următoarele zile, sper acest lucru, se va anunţa un calendar al întâlnirilor actualei conduceri cu filialele, pentru că s-a convenit ca rezultatele să fie vreo două luni discutate filială cu filială, într-un soi de circuit al conducerii în teritoriu. În fine, asta a fost soluţia. Nu mi se pare că e o soluţie bună şi vom vedea la sfârşitul lui februarie, când în principiu e programată o reuniune a CNC, dacă în urma acestei analize se va face sau nu şi o Convenţie, un congres", a spus Preda.

Întrebat dacă analiza din PDL e prea lungă, europarlamentarul a răspuns: "Păi, toată lumea a înţeles ce s-a întâmplat! De ce două luni? În principiu, e vorba de două luni în care cei care nu vor să plece din fruntea partidului încearcă să-şi consolideze poziţia şi să pregătească o confirmare a lor, fie pe calea Convenţiei, fie pe calea unui acord tacit. «Suntem cei mai buni. Cine să ne înlocuiască?» sunt fraze pe care le-am auzit deja în Colegiul Director. Nu fac pronosticuri. Eu am tras concluziile şi... Dumnezeu cu mila!".

Cristian Preda nu e convins că va avea loc un congres al PDL în primăvară şi le recomandă colegilor săi să găsească urgent un candidat pentru alegerile prezidenţiale: "Nu ştiu dacă va exista cu adevărat o Convenţie. Cred că există nişte urgenţe în momentul ăsta pentru Partidul Democrat Liberal şi urgenţa cea mai clară este cea legată de un candidat la prezidenţiale. Noi tot spunem că Antonescu nu-i bun, dar lumea aşteaptă să spunem şi pe cine îi vom opune lui Antonescu! Mai există, ca urgenţă secundă, dacă vreţi, pregătirea pentru viitorul test electoral, care e testul alegerilor europene de la anul. Plus, legat de asta, pentru că premierul a sugerat acest lucru, e posibil ca împreună cu alegerile europene să se facă, dacă se ajunge la restructurarea pe regiuni a teritoriului administrativ, alegerile regionale".


În urma eşecului de la alegerile parlamentare din decembrie 2012, PDL a avut în 14 decembrie o reuniune a Colegiului Director la care s-a stabilit convocarea Consiliului Naţional de Coordonare (CNC) pentru 23 februarie 2013, când ar urma să se stabilească organizarea Convenţiei Naţionale Extraordinare a partidului pentru alegerea unei noi conduceri.

După şedinţa Colegiului Director, preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că s-a decis ca pe parcursul lunii ianuarie şi februarie să se facă analize în fiecare organizaţie judeţeană, iar în 23 februarie să fie convocat Consiliul Naţional de Coordonare, care va stabili data unei Convenţii Naţionale extraordinare în luna mai.

În şedinţa Colegiului Director, singurele demisii au fost ale lui Cristian Preda, din funcţia de prim-vicepreşedinte al PDL, şi Sever Voinescu, din funcţia de vicepreşedinte al partidului.

Cezar Preda, care anunţase că demisionează din funcţia de prim-vicepreşedinte, a revenit asupra demisiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici