Flutur: Pelerin în Bucovina un succes. Gradul de ocupare al structurilor de cazare este de 97 la sută

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, joi, că gradul de ocupare a structurilor de cazare din judeţ este de 97,03 la sută, arătând că foarte mulţi turişti s-au cazat la gospodării ţărăneşti, în timp ce USL Suceava îl critică pentru că judeţul nu are o strategie coerentă de turism.

Urmărește
429 afișări
Imaginea articolului Flutur: Pelerin în Bucovina un succes. Gradul de ocupare al structurilor de cazare este de 97 la sută

Flutur: Pelerin în Bucovina un succes. Gradul de ocupare al structurilor de cazare este de 97 la sută (Imagine: Mediafax.ro)

Flutur a declarat corespondentului MEDIAFAX că proiectul "Pelerin în Bucovina" poate fi considerat un succes în condiţiile în care gradul de ocupare în structurile de cazare din judeţ este de 97,03 la sută, potrivit datelor colectate de Biroul de turism din CJ Suceava.

El a precizat că în judeţ sunt aproximativ zece mii de locuri de cazare în structuri clasificate.

Totodată, Gheorghe Flutur a arătat că, în localităţi unde nu mai erau locuri disponibile în pensiuni, turiştii s-au cazat în gospodării ţărăneşti, acest gen de situaţii fiind întâlnite în Putna, Suceviţa, Ciocăneşti, Mănăstirea Humorului sau Cacica.

El a mai spus că, faţă de anul 2010, în prima parte a anului 2011, gradul de ocupare a structurilor de cazare din judeţ a crescut cu 23,9 la sută.

"Pelerin în Bucovina este un proiect internaţional ecumenic ce a trezit şi interesul străinilor. Avem în judeţ grupuri de turişti din Austria, Olanda sau Franţa şi cred că această formă de turism va lua amploare mare în perioada următoare", a spus Flutur.

El a arătat că pe lângă vizitarea mănăstirilor şi gastronomia bucovineană, turiştii pot participa şi la suita de evenimente din judeţ, de la Festivalul Medieval din Cetatea de Scaun a Sucevei, la Festivalul Internaţional al Păstrăvului de la Ciocăneşti, sau la Festivalul Întâlniri Bucovinene de la Câmpulung Moldovenesc, iar printre atracţii este şi călătoria pitorească cu trenul de epocă sau vizitarea rezervaţiilor şi parcurilor naturale din zonă.

"Acest program a fost un bun prilej de coagulare a unor tipuri de drumeţii, cu bicicleta, cu motocicleta, hipo, pe jos sau cu trenul", a spus preşedintele CJ Suceava.

Pe de altă parte, reprezentanţii USL Suceava susţin că proiectele promovate de Gheorghe Flutur nu sunt coerente şi nu asigură o dezvoltare durabilă a turismului în zonă.

Preşedintele PNL Suceava, Alexandru Băişanu, a declarat joi într-o conferinţă de presă că pe piaţa de turism a României, Suceava este unul dintre cei mai importanţi jucători şi consideră că judeţul are nevoie de o strategie coerentă de dezvoltare turistică.

"Trebuie să spunem sucevenilor că nu există o strategie reală pentru dezvoltarea turismului pentru că Flutur nu înţelege că asta este o oportunitate pentru judeţ", a spus Băişanu.

El i-a cerut lui Gheorghe Flutur să prezinte raportul dezvoltării turistice de când ocupă funcţia de preşedinte al CJ Suceava precum şi perspectivele de dezvoltare.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PSD Suceava, Ovidiu Milici, a spus într-o conferinţă de presă că nu era nevoie de cheltuirea unui milion de lei pentru broşuri, pliante şi publicitate ca oamenii să afle că există pelerinaj la Basilica Minor din Cacica şi la Mănăstirea Putna.

"Se cheltuiesc bani pentru evenimente care dăinuiesc în conştiinţa poporului de sute de ani", a spus Milici.

El a cerut conducerii CJ Suceava să cheltuiască responsabil banul public.

"Le spun celor de la PDL să lase festivismul şi să cheltuie banii cu responsabilitate, pe proiecte serioase, care să aducă beneficii sucevenilor", a mai declarat Milici.

Programul turistic iniţiat de Consiliul Judeţean Suceava şi intitulat "Pelerin în Bucovina" presupune un pelerinaj în perioada 15 iulie - 15 august de la Viena în Bucovina, cu prilejul sărbătorii religioase Adormirea Maicii Domnului, fiind sprijinit şi de autorităţile austriece.

Proiectul Pelerin în Bucovina a fost lansat la Viena în 15 iulie, când un grup de ciclişti a plecat spre Bucovina având ca destinaţii Basilica Minor din Cacica, mănăstirea Putna şi Biserica Hagigadar din Suceava, toate trei având hramul Adormirea Maicii Domnului, în 15 august.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici