Flutur:Reorganizarea teritorială trebuie făcută în această vară,dacă se poate cu consensul opoziţiei

Prim-vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat, vineri, că reorganizarea administrativ teritorială a ţării ar trebui făcută în cursul acestei veri pentru ca alegerile locale să fie organizate pe noile structuri, arătând că, dacă este posibil, aceasta să fie făcută în consens şi cu opoziţia.

Urmărește
6 afișări

Flutur a declarat că PDL se pronunţă în favoarea unei reorganizări teritoriale mai eficiente, actuala organizare fiind din 1968 şi că în coaliţia de guvernare se discută despre dimensiunea acestei reorganizări.

"Personal, consider că este nevoie de o organizare care să fie făcută cu maximă atenţie şi pe principiul descentralizării până la capăt, în temeiul actualei Constituţii. Ar fi ideal să se poată modifica actuala Constituţie, dar nu cred că există voinţa politică necesară şi deocamdată ne gândim la regionalizare în temeiul actualei Constituţii", a spus Flutur.

El consideră că dimensiunea noilor judeţe va trebui să fie dată de eficientizarea coordonării instituţiilor în vederea dezvoltării regionale, menţionând că actuala formă de organizare, cu judeţe care fac parte din regiuni de dezvoltare fără un statut juridic cu forţă, nu poate face faţă cerinţelor actuale, când se impune stabilirea unor priorităţi regionale.

"În actuala formulă avem experienţe, atât pozitive, dar şi experienţe triste", a spus Flutur, care a menţionat că de peste doi ani conduce Consiliul Regional de Dezvoltare Nord-Est şi a întâmpinat numeroase probleme legate de cooperarea interjudeţeană.

El a arătat că se impune formarea unei viitoare administraţii care să poată stabili nevoile zonei pe principiul coeziunii economice şi sociale care presupune ca zonele sărace să fie ajutate mai mult.

Totodată, liderul democrat-liberal a apreciat că noile regiuni vor trebui să aibă o populaţia de minimum 1,5 milioane de locuitori, menţionând că în Polonia regiunile au 4-5 milioane de locuitori, dar în alte ţări numărul locuitorilor dintr-o regiune este mai mic.

"Trebuie o formă bine gândită şi bine pregătită", a spus Flutur.

El consideră că negocierile în cadrul coaliţiei de guvernare trebuie să se deruleze cât mai repede, în condiţiile în care peste un an se vor organiza alegeri locale.

"Dacă o facem, o facem vara asta ca să ştim ce facem la alegeri", a spus prim-vicepreşedintele PDL, care a precizat că pe lângă consensul din coaliţia de guvernare, dacă este posibil ar fi bine ca reorganizarea teritorială să fie făcută şi în consens cu opoziţia.

Gheorghe Flutur, care este preşedinte al CJ Suceava, a mai declarat că nu ar avea nicio reţinere să candideze pentru funcţia de preşedinte al regiunii din care va face parte judeţul Suceava.

"Dacă vor sucevenii, dacă vrea partidul, nu am nicio reţinere să candidez pentru această nouă funcţie", a spus Flutur.

El a subliniat că Bucovina va avea o amprentă aparte în orice regiune va funcţiona întrucât este o zonă cu o componentă culturală puternică, cu istorie bogată şi cu tradiţii.

Luni, BPN al PDL a mandatat conducerea partidului să discute cu partenerii din coaliţie pentru elaborarea unui proiect de act normativ pentru reorganizarea administrativ-teritorială a ţării, după cum a anunţat Gheorghe Flutur.

Premierul Emil Boc a declarat, luni, că reorganizarea administrativ-teritorială este necesară pentru ca România să nu îşi submineze şansele de a atrage bani europeni, arătând că atribuţiile care ţin de servicii deconcentrate sau consilii judeţene trebuie să fie preluate de primării.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să analizeze reorganizarea administrativă a ţării prin înlocuirea celor 41 judeţe cu 8 judeţe mari sau 7 judeţe şi municipiul Bucureşti, arătând că actualul sistem, menţinut din 1968, generează ineficienţă în utilizarea banilor UE şi corupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici