Prima pagină » Politic » Wikileaks: Băsescu a acceptat ca România să renunţe la peste două miliarde de dolari, datorie istorică a Irakului

Wikileaks: Băsescu a acceptat ca România să renunţe la peste două miliarde de dolari, datorie istorică a Irakului

Preşedintele Traian Băsescu le-a comunicat diplomaţilor americani, în 2005, că România a acceptat să renunţe la 80% din datoria istorică de 2,6 miliarde USD pe care trebuia să o primească de la Irak, potrivit unor telegrame atribuite ambasadei, obţinute de Wikileaks.
Wikileaks: Băsescu a acceptat ca România să renunţe la peste două miliarde de dolari, datorie istorică a Irakului
Liliana Micu
29 mart. 2011, 10:57, Politic

Potrivit documentului publicat de Kamikaze, preşedintele Traian Băsescu a informat o echipă condusă de ambasadorul Richard Jones, consilier al Secretarului şi Coordonatorului Politicii pentru Irak, la 21 iulie 2005, că România îşi respectă necondiţionat angajamentul de a-şi mentine trupele în Irak.

„Băsescu a subliniat greutăţile financiare pe care România le întâmpină cu întreţinerea forţelor sale armate în contextul în care ţara s-a confruntat cu indundaţii majore, adăugând că un sprijin suplimentar din partea guvernului SUA pentru reforma în domeniul apărării ar putea permite României să-şi dezvolte contribuţia în Irak. Deşi România nu face parte din Clubul de la Paris, Băsescu a confirmat că ţara este dispusă să ştearga 80% din datoriile Irakului, de 2,6 miliarde de dolari„, se arată în textul telegramei.

Şeful statului a vorbit, de asemnenea, şi despre cererea României de a-l audia pe „cetăţeanul irakian-american Mohammad Munaf, suspect de terorism în România”.

„Ministrul Apărării, Atanasiu, a reafirmat angajamentul Guvernului României în Irak, dar a cerut şi analizarea de către Ministerul Apărării a unor măsuri de reducere a costurilor, incluzând posibile reduceri de detaşări în 2006. Oficiali ai Ministerului de Externe au subliniat, de asemenea, sprijinul Guvernului pentru menţinerea prezentei în Irak, accentuând importanţa unui mandat reînoit din partea Consiliului de securitate al ONU şi cererea prezenţei Forţei Multinaţionale de către Guvernul irakian”, se mai arată în document.