- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (31.12.2021, 08:11)
- Gabriel Pecheanu
FOCUS. 2021, anul în care liderii Orban şi Barna au pierdut alegerile
- 2021 a fost anul în care liderii a două partide din arcul de guvernare au pierdut alegerile interne.
- Ludovic Orban a fost devansat de Florin Cîţu, susţinut de Klaus Iohannis, iar Dacian Cioloş a câştigat şefia USR, formaţiune rezultată din fuziunea dintre USR şi PLUS, în faţa lui Dan Barna.
Urmărește
192 afișări
FOCUS. 2021, anul în care liderii Orban şi Barna au pierdut alegerile
Lupta pentru putere din PNL a fost soldată, în final, cu ruperea coaliţiei şi ieşirea USR PLUS de la guvernare. În războiul pentru şefia PNL cei doi candidaţi au apelat la toate armele. Avantajat în cursa pentru şefia partidului a fost Florin Cîţu, care l-a avut în spate pe „generalul” Klaus Iohannis. Ludovic Orban s-a reorientat către baza partidului, după ce unuii lideri de filiale „au întors armele”.
Primul care şi-a anunţat intenţia de a fi liderul formaţiunii a fost preşedintele în funcţie.
În 17 mai, premierul Florin Cîţu susţinea că îşi doreşte o funcţie de conducere în PNL, dar evita să spună dacă va candida la preşedinţia formaţiunii, susţinând că experienţa sa poate ajuta PNL. Cîţu afirma că are o relaţie "foarte bună" cu Ludovic Orban, fără a preciza dacă îl va susţine sau nu la Congres. "(...) o să avem Congres şi discutăm, vedem care sunt candidaţii şi atunci puteţi vedea şi susţinerea mea", arăta Cîţu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Pe 30 mai, Cîţu şi-a anunţat şi el candidfatura, însoţit de liderii mai multor filiale: „O să vă spun ce vreau şi de ce candidez. PNL are nevoie de un suflu nou, în acelaşi timp să ducă mai departe principiile liberale. Promisiuni auziţi zilnic. Eu v-am obişnuit cu mai puţine vorbe, mai multe fapte. Mă voi asigura că PNL va fi cel puţin 8 ani la guvernare. Vă spun că voi câştiga, nu există altă variantă şi vă invit şi pe voi, colegi liberali, să faceţi parte din echipa câştigătoare”.
Ludovic Orban, saluta atunci decizia lui Cîţu: „Va fi o competiţie fair play, un festival al democraţiei”.
Perioada de campanie internă a fost marcată de o serie de atacuri între cei doi contracandidaţi.
În 4 septembrie, Orban acuza „cea mai urâtă campanie” cu care s-a confruntat în 31 de ani de politică şi a acuzat de mai multe ori faptul că susţinători ai săi sunt ameninţaţi că sunt daţi afară din posturile publice.
„Nu poţi să faci campanie cu <pâinea şi cuţitul sunt la mine>, dacă nu mă votaţi, nu primiţi nimic, nici funcţii, ba chiar vă dăm afară oamenii”, spunea Orban.
Florin Cîţu afirma, la TVR, că actualul lider liberal alege „un mod foarte urât de a ieşi din politică” şi poate îşi va asuma propriile declaraţii cu privire la demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, dacă va pierde cursa electorală internă.
Imediat a venit şi răspunsul lui Orban: „A spus că mi-am ales un mod urât de a ieşi din politică. Dar ce, m-a băgat el în politică, să spună când o să ies? El decide cine intră şi cine iese din politică? Nu îi e ruşine un pic?”.
Un alt motiv de dispute între cei doi a fost postarea lui Cîţu în care apăreau pe Instagram secvenţe din „Superman Returns”, însă cu faţa sa în locul actorului, dar şi declaraţia în care a recunoscut că nu ştie cât costă o pâine.
„Ai aruncat ţara în criză, eşti ameninţat de moţiune de cenzură, să te postezi în Superman chiar mi se pare o problema mare”, a spus Orban.
„Am simţul umorului, le pun şi asta mi se pare bizar: că nu mai este simţul umorului în România. Le pun şi râd de mine. Filmuleţul cu Superman era aşa de bine făcut, era distractiv şi foarte bine făcut. Sunt diferit poate de ceilalţi (premieri - n.r.) pentru că sunt foarte sincer. Este un cont personal de Instagram, mi s-a părut distractiv şi am pus acolo. Mă aşteptam ca PSD, AUR sau USR să mă atace. Reacţia lui Ludovic Orban mi s-a părut bizară, dar înţeleg că este acum în tabăra USR şi PSD şi trebuie să fie alături de ei”, a reacţionat prim-ministrul.
Întrebat dacă se consideră Superman, Cîţu a spus că nu, iar postările sale sunt un mod de a comunica altfel: „lipsa simţului umorului mi se pare o problemă totuşi. Să nu ai simţul umorului şi să fii încleştat într-o luptă este trist”.
De asemenea, Orban l-a acuzat pe Florin Cîţu că a generat criza guvernamentală şi că a decis, fără să informeze preşedintele formaţiunii sau forurile de conducere, de intenţia de a demite un ministru USR PLUS, ceea ce a dus la ieşirea USR PLUS de la guvernare şi la depunerea unei moţiuni de cenzură pentru care Guvernul a sesizat CCR.
Orban a acuzat „şmecherii” pentru desemnarea delegaţilor la congres. De asemenea, el spunea anterior că în decizia alegerii preşedintelui PNL trebuie să conteze doar voinţa membrilor de partid, nu cea a unei „entităţi din exteriorul” formaţiunii, spune Ludovic Orban: „Luarea deciziei nu trebuie să fie apanajul a 20-30-50 de oameni”.
„Fiecare dintre dvs. aveţi în mâini soarta partidului. Unii aleg o strategie în care aduc preşedinţi de filiale în susţinerea candidaturii lor. Strategia mea este cu totul şi cu totul diferită. Eu ştiu că fiecare membru al PNL are discernământ, are o responsabilitate pentru viitorul Partidului Naţional Liberal şi va participa la luarea deciziei în mod activ, pentru că luarea deciziei nu trebuie să fie apanajul a 20-30-50 de oameni. În decizia pe care o luăm trebuie să conteze doar membrii PNL şi nicio altă entitate din exteriorul PNL, pentru că e destinul pe care-l vom avea împreună”, a spus Ludovic Orban la conferinţa de alegeri din filiala Constanţa.
Organizat în plină pandemie, congresul PNL, la care au participat 5000 de persoane, a decis că Florin Cîţu este preşedintele partidului pentru următoarea perioadă. El a obţinut 2878 de voturi, iar Ludovic Orban, 1898 de voturi.
„Vă promit că voi fi preşedintele liberalilor, indiferent pentru cine aţi votat astăzi. De astăzi suntem un partid unit şi vom folosi toate resursele împotriva adversarului nostru politic, PSD”, promitea Florin Cîţu imediat după aflarea votului.
Din adversar politic, însă, PSD a devenit pentru PNL partener de guvernare. Mai mult, a impus ca noul premier să nu fie Florin Cîţu.
Ludovic Orban a demisionat de şa şefia Camerei Deputaţilor şi, alături de alţi parlamentari liberali, a înfiinţat partidul Forţa Dreptei.
Creditat cu şanse mai mari să preia şefia noului USR, Barna a pierdut bătălia în faţa lui Cioloş.
Dan Barna, cotat cu şanse mai mari la începutul competiţiei interne, a pierdut şefia noului USR, format din fuziunea USR şi PLUS. În competiţia pentru preşedinţia noii formaţiuni au intrat Dan Barna (lider USR) şiu Dacian Cioloş (Preşedinte PLUS. În luna mai a acestui an, cele două partide au fuzionat după ce în ultimii ani cele două partide conduse de Dan Barna şi Dacian Cioloş au participat ca o alianţă la alegerile europarlamentare, prezidenţiale, locale şi parlamentare.
Europarlamentarul Dacian Cioloş a fost ales în funcţia de preşedinte al USR, în urma celui de-al doilea tur al alegerilor interne. El a obţinut 19.603 voturi, iar contracandidatul său, Dan Barna, 18.908.
„Trebuie să ne propunem câştigarea alegerilor prezidenţiale şi a celorlalte alegeri - locale, parlamentare - ca să putem asigura fără alte compromisuri modernizarea pe care am promis-o, încă de când am înfiinţat acest proiect”, a spus după câştigarea alegerilor Cioloş.
La primul tur şi-au exprimat opţiunea online, prin intermediul unei platforme securizate, 32.815 dintre cei 44.114 membri cu drept de vot (reprezentând 74,4% din total). Dacian Cioloş a obţinut 15.111 voturi (46%), Dan Barna 14.404 voturi (43,9%), iar Irineu Darău 3.300 de voturi (10,1%).
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe