FOCUS: Candidaţii la parlamentare au ieşit în stradă la strâns de semnături -"All of me needs all of you" - FOTO, VIDEO

În Piaţa Unirii câţiva tineri cântă "All of me needs all of you", e vineri seara, lumea se agită în centrul Capitalei, printre ei candidatul independent Remus Cernea care, nemulţumit că PMB a permis doar partidelor să amplaseze corturi, abordează rockeri şi hipsteri, cerându-le "o semnătură".

Urmărește
2544 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Candidaţii la parlamentare au ieşit în stradă la strâns de semnături -"All of me needs all of you" - FOTO, VIDEO

FOCUS: Candidaţii la parlamentare au ieşit în stradă la strâns de semnături -"All of me needs all of you"

"Să strângi semnături este foarte greu, trebuie să stai ore în şir pe străzi şi fiecare zi este preţioasă", spune Remus Cernea, nemulţumit că nu i-a fost aprobată solicitarea de a amplasa cinci corturi stradale, în Bucureşti. "Sunt necesare aceste corturi, dar după cum se vede sunt corturi de la ALDE, PMP. Cum de aceste partide au primit autorizaţia de a-şi instala corturi şi un candidat independent, cum sunt eu şi poate şi alţii au făcut cereri şi nu au fost acceptate?", se plânge Cernea.

În medie, un voluntar strânge aproximativ 8-10 semnături pe oră, susţine Remus Cernea, care a reuşit până acum să strângă aproximativ 500-600 din cele 17.000 de semnături de susţinere cerute de lege, celor care vor să candideze independent, la alegerile parlamentare, în Capitală.

Câţiva tineri se opresc fie să îi spună lui Cernea că îl susţin sau să îl apostrofeze, fie sunt cunoscuţi ai Ioanei Stăniloiu, iubita lui Cernea. Un tânăr se opreşte şi îi spune acestuia că jigneşte istoria ţării prin declaraţiile sale. "Sunt şi cetăţeni care nu sunt de acord cu anumite teme pe care eu le promovez. Este o ţară liberă, putem avea opinii diferite, este firesc să fie aşa, eu le respect", explică Cernea, cunoscut pentru pledoaria sa în favoarea parteneriatului civil şi pentru demersurile privind protecţia animanelor.

"Rammestein, ai fost la concert?", abordează Cernea o tânără. Tânăra îi spune ca nu a mers la concert şi este minoră, are o grimasă când aude ca este abordată pentru a susţine un candidat la alegerile parlamentare, dar depăşeste momentul. "Bine, te aştept pe Facebook!", îi strigă Cernea fetei care se îndepărtează.

"Salut, eşti din Bucureşti?", încearcă să îi oprească Cernea pe rockerii care trec pe stardă, în zonă se aude "All of me needs all of you". La Unirii s-au strâns tineri care cântă aşteptând nu o semnătură, ci un leu, doi, de la trecători.

Remus Cernea, iubita acestuia, Ioana Stăniloiu şi cei 7-8 voluntari se aşază în rând, lăsând însă loc de trecere pietonilor grăbiţi. Vor să vadă care este reacţia oamenilor.

Oamenii par să nu observe, îşi continuă drumul strecutându-se printre ei. Se opreşte doar câte un cunoscut de-al partenerei lui Cernea sau oameni pe care Cernea îi abordează. Trei tinere în pas cu ultimele tendinţe vestimentare stau de vorbă în faţa magazinului şi ignoră campania. "Aaaaa, nu mă interesează, nu merg niciodată la vot, nu ştiu cine se votează", spune una dintre ele, care mărturiseşte că deşi are vârsta legală pentru a vota nu a făcut asta niciodată.

Majoritatea celor care se lasă abordaţi de Remus Cernea, Ioana Stăniloiu şi voluntarii care îi însoţesc cred că, în Parlament, ar trebui să meargă mai mulţi independeţi care "să lupte cu sistemul".

"În Parlament, ar trebui să fie mai mulţi candidaţi independenţi pentru că asta ar însemna mai multe idei originale", spune un băiat în vârstă de 20 de ani, care lucrează la o companie de telefonie mobilă. "Pentru că mai mulţi candidaţi independenţi înseamnă mai multe idei originale, mai mulţi oameni care s-ar bate cap în cap şi poate ar ajunge la un consens, decât mai muţi oameni care (spun-n.r.) OK, sunt de acord cu tine pentru că eşti din acelaşi partid deşi mie nu îmi convine ideea ta, dar am să tac şi nu o sa zic nimic", explică tânărul.

O fată şi un băiat, amândoi studenţi la Istoria artei, semnează pentru Remus Cernea. Tânărul etalează mândru un tatuaj pe antebraţul drept "Made in România" şi spune că mai mulţi candidaţi independenţi ar încuraja electoratul să iasă la vot. "Da, ar trebui să fie mai mulţi candidaţi independenţi. Cred că ar încuraja mai mult oamenii să iasă la vot, nu ar mai fi o masă de oameni aleasă doar pe listele unui partid sau al altuia. Ar reprezenta mai bine interesele oamenilor", declară acesta. Spune că merge mereu la vot şi îl va vota pe Remus Cernea pentru că este <<pro-egalitate>>. Tânăra care îl însoţeşte spune că Remus Cernea pune în aplicare "chestii" şi "se luptă cu sistemul, lucru mare în ţara asta".

Nu doar tinerii semnează pentru un candidat independent, printre cei care se opresc să ofere voluntarilor datele de pe cartea de identitate se numără o femeie în vârstă de 63 de ani, economistă, dar şi un cuplu a căror înfăţişare conservatoare îl face pe Cernea să spună <<ce profil diferit au oamenii care semnează>>.

Cei care acceptă să îşi dea semnătura nu ştiu însă foarte bine ce îşi propune Remus Cernea să facă o dată ajuns în Parlament. Femeia care este de profesie economistă semnează zâmbind pentru candidatura lui Remus Cernea, spune că nu ştie dacă drepturile animalelor sunt o prioritate şi că "România este în urmă şi cu drepturile copiilor", în schimb este de acord cu legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Nu-i place că tinerii din Parlament "au stat prea cuminţi şi nu au ieşit în faţă", susţine că este nevoie de mai mulţi tineri care să-i ridice de pe fotoliile parlamentare pe cei din generaţia ei. Nu poate spune nici măcar cu aproximaţie câţi tineri sunt deputaţi sau senatori, ştie în schimb că sunt prea puţini, că Ponta este un tânăr care a dezamăgit-o şi că îl place ce Dacian Cioloş, "un model" de urmat.

O altă semnătură de susţinere este dată de domna Irina, născută în 1969. "Dacă mi-a cerut semnătura o dau. O dau numai pentru el, nu mai dau acum pentru altul", spune doamna Irina. Este de părere că în Parlament nu ar trebui să intre mai mult de un singurr candidat independent. "Unul singur este de ajuns. Sunt mulţi hoţi, să se ducă la muncă", spune femeia. O întreb dacă ar trebui să fie permisă căsătoria între persoane de acelaşi sex. "Nuu, pentru asta nu. Să se căsătorească doar femeie cu bărbat", spune Irina.

Un bărbat de 38 de ani, venit din Republica Moldova, se opreşte şi semnează. Şi el crede că ar trebui să fie mai mulţi candidaţi independenţi la alegerile parlamentare din decembrie. Când îşi dă datele mărturiseşte zâmbind că se teme să nu se trezească mâine cu un credit pe numele său. Nu este singurul care se arată îngrijorat când i se cer datele de buletin.

Un bărbat în vârstă de 70 de ani spune că este "fost comunist". "Era mai bine când erau comuniştii la putere", spune bărbatul. Pe cap poartă însă o şapcă albastră cu steagul SUA şi spune că nu ar purta-o dacă ar avea bani. Remus Cernea nu vrea să îi vorbească, spune că oamenii nu trebuie provocaţi. Nici bărbatul nu dă semne că ar vrea să îi spună ceva, s-a oprit doar să spună "cum era mai bine".

Dintre cei care se opresc să semneze o parte dintre ei nu sunt din Bucureşti şi nu pot să susţină un independent care candidează în Capitală, potrivit legislaţiei. Candidaţii independenţi care vor să îşi depună candidatura în Bucureşti ar trebuie să strângă, în medie, 400 de semnături pe zi până la încheierea campaniei de strângere de semnături pentru a reuşi să dovedească birourilor electorale că sunt susţinuţi de 1% din alegătorii cu domiciului sau reşedinţia în circumscripţia respectivă, aşa cum prevede legea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici