FOCUS: CExN va tranşa disputa Geoană-Năstase privind modul de alegere al viitoarei conduceri a PSD

Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD va tranşa, luni, disputele dintre candidaţii la şefia partidului, Mircea Geoană şi Adrian Năstase, privind locul desfăşurării congresului, pe de o parte, şi modalitatea de alegere a viitoarei conduceri – pe echipe sau pe funcţii – pe de altă parte.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului FOCUS: CExN va tranşa disputa Geoană-Năstase privind modul de alegere al viitoarei conduceri a PSD

FOCUS: CExN va tranşa disputa Geoană-Năstase privind modul de alegere al viitoarei conduceri a PSD (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

În decurs de o săptămână, cât a trecut de la ultima şedinţă a CExN, taberele Geoană şi Năstase, care se înfruntă pentru păstrarea, respectiv preluarea conducerii PSD, s-au confruntat pe două teme majore.

Astfel, prima temă care a poziţionat antagonic cele două tabere ţine de modalitatea de alegere a viitoarei conduceri - pe echipe (pe liste închise, n.r.) - gruparea Geoană, sau pe funcţii (cum este în prezent, n.r.) - gruparea Năstase.

Liderul PSD Mircea Geoană s-a declarat un partizan al alegerii pe echipe, invocând argumentul coeziunii şi omogenităţii viitoare a echipei de conducere a partidului, dacă acest tip de scrutin ar fi preferat de congres. Lui Geoană i s-au alăturat, în susţinerea acestei idei, vicepreşedinţii Constantin Niţă, Dan Nica, liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, dar şi o mare parte a actualei structuri de conducere a PSD.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, este un opozant al votului pe echipe. Năstase doreşte vot pe funcţii, aşa cum stipulează actualul statut. Năstase îl are alături şi pe preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu, un adversar neînduplecat al ideii lui Geoană privind votul pe echipe. Atât Năstase, cât şi Iliescu, argumentează împotriva votului pe echipe, considerând că acesta poate conduce la scindarea partidului.

Pe de altă parte, Iliescu este de părere că în congresul de pe 20 februarie se va intra în baza actualului statut, care nu prevede vot pe echipe, ci pe funcţii. Iliescu apreciază că este de discutat dacă o astfel de modificare majoră a statutului, eventual aprobată de congresul din 20 februarie, ar putea fi aplicată în acelaşi congres sau ar privi doar congresele viitoare.

A doua temă centrală de dispută între cele două tabere priveşte locul desfăşurării congresului. Astfel, în timp ce gruparea Geoană doreşte organizarea congresului la Romexpo, ideea fiind agreeată de secretarul general Liviu Dragnea şi de liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, gruparea Năstase se opune, propunând Palatul Parlamentului pentru convocarea forului suprem de conducere al partidului.

Năstase a acuzat în repetate rânduri "aranjamentele" şi "manipulările' votului delegaţilor la congres, el încercând să se prevaleze de statut şi solicitând opinia membrilor Consiliului Naţional al PSD în ceea ce priveşte locul desfăşurării congresului. Năstase susţine că rezultatul chestionarului (considerat "penibil şi hazliu de Geoană, n.r.) adresat membrilor CN relevă faptul că 90% dintre repondenţi s-au pronunţat în favoarea Palatului Parlamentului ca spaţiu de desfăşurare a congersului

Acuze privind "aranjarea" congresului au fost făcute şi de Miron Mitrea, şi el candidat la şefia PSD. Mitrea a vorbit de posibilitatea boicotării congresului, în sensul neparticipării, dacă Geoană şi echipa care îl susţine nu renunţă la "aranjamente".

Dacă înfruntarea taberelor Geoană-Năstase este una "pe faţă", la vedere, acţiunile celorlalţi doi candidaţi la şefia PSD, Miron Mitrea şi Cristian Diaconescu, dau naştere la interpretări.

Astfel, atât Mitrea cât şi Diaconescu şi-au reconfirmat în mod repetat candidatura, ambii negând vehement că s-ar retrage din cursă. Cei doi s-au poziţionat, însă, implicit sau explicit, împotriva lui Mircea Geoană şi în favoarea lui Adrian Năstase.

Mitrea l-a criticat frecvent pe Geoană, el admiţând că l-ar susţine în turul doi pe Năstase, în timp ce Diaconescu s-a poziţionat împotriva lui Geoană prin însăşi candidatura sa, el mergând, însă, în teritoriu, la conferinţele judeţene, împreună cu Adrian Năstase.

Preşedinţii de organizaţii PSD s-ar putea pronunţa, luni, şi asupra ultimelor "retuşuri" în ceea ce priveşte norma de reprezentare şi numărul de delegaţi pe care fiecare filială îi va trimite la congres.

Taberele Geoană-Năstase au, şi în această privinţă, un diferend foarte important, referitor la numărul de delegaţi pe care ar trebui să îl aibă PSD Bucureşti, în condiţiile în care liderul acestei organizaţii, Marian Vanghelie este un susţinător declarat al lui Mircea Geoană. Astfel, gruparea Năstase contestă, în baza statutului, numărul de 225 de delegaţi stabilit în acest moment pentru PSD Bucureşti, considerând că acesta ar trebui diminuat.

În aceste condiţii, şedinţa CExN de luni se anunţă una disputată, având în vedere şi faptul că poziţiile celor două tabere - Geoană-Năstase - sunt ireconciliabile.

Date fiind premisele, CExN de luni se va încheia fie cu victoria uneia dintre tabere (decisă prin vot), fie cu identificarea unui compromis, fie cu menţinerea situaţiei actuale, care este una incertă, în vederea tranşării acesteia de către congres.

(Material realizat de Liviu Dădăcuş; liviu.dadacus@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici