FOCUS: Cioloş, care se defineşte "un produs al deschiderii UE către Est", va fi audiat vineri în PE

Dacian Cioloş, care va fi audiat, vineri, timp de trei ore în Comisia de agricultură a PE, se defineşte drept "un produs al deschiderii UE către Est" şi le-a transmis deja eurodeputaţilor, într-o serie de răspunsuri scrise, viziunea sa despre reforma PAC şi priorităţile mandatului.

Urmărește
13 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Cioloş, care se defineşte "un produs al deschiderii UE către Est", va fi audiat vineri în PE

FOCUS: Cioloş, care se defineşte "un produs al deschiderii UE către Est", va fi audiat vineri în PE (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)

Dacian Cioloş, propus de România pentru funcţia de comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, are vârsta de 40 de ani. În perioada 2007-2009 a fost ministru al Agriculturii, iar din iulie 2009 a fost şeful comisiei prezidenţiale pentru agricultură. Anterior, el a lucrat la Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti, iar în 1997 a fost stagiar la Direcţia Generală pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a CE.

El va fi audiat, vineri, timp de trei ore, de membrii Comisiei de Agricultură din Parlamentul European. Preşedintele Comisiei este Paolo de Castro, membru al grupului socialiştilor. Unul dintre vicepreşedinţii comisiei este eurodeputatul PDL Rareş Niculescu. Viorica Dăncilă (PSD) este de asemenea membră a Comisiei de Agricultură din PE, în timp ce Daciana Sârbu şi George Becali sunt membri supleanţi.

Agenţia France Press scria într-un material difuzat săptămâna trecută că, odată cu apropierea audierilor membrilor propuşi ai Comisiei Europene în Parlamentul European, unii comisari vor fi în centrul atenţiei mediatice, din cauza portofoliului lor sau a criticilor cărora vor trebui să le facă faţă. Dacian Cioloş va fi unul dintre aceştia, aprecia AFP, scriind că fostul ministru român al Agriculturii este considerat un apropiat al Franţei, care militează pentru menţinerea importantelor subvenţii alocate agriculturii.

Căsătorit cu o franţuzoaică, Cioloş este descris ca un prieten al lui Michel Barnier. Partizanii unei reforme a Politicii Agricole Comune nu au o părere bună despre sosirea unei personalităţi provenind dintr-o mare ţară agricolă, criticată adesea pentru controalele deficitare asupra subvenţiilor europene, comenta AFP.

Problema criticilor pentru controalele deficitare asupra subvenţiilor europene a mai fost menţionată şi în presa europeană. Astfel, Irish Times a relatat că Dacian Cioloş ar putea fi întrebat în cursul audierilor despre neregulile din gestionarea fondurilor europene în România în perioada în care a fost ministru al Agriculturii.

Însă dincolo de relatările din presă, Cioloş a fost lăudat fără rezerve de preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, care a spus că acesta este "cel mai competent nume" pe care l-a primit pentru portofoliul agriculturii şi dezvoltării rurale. "Dacă vă uitaţi la CV-ul lui, veţi vedea că este cel mai competent nume", a spus Barroso în decembrie, când a anunţat numele comisarilor propuşi.

Testul pe care va trebui să-l treacă Dacian Cioloş, ca şi ceilalţi 25 de comisari propuşi, a început cu răspunsurile scrise la un set de întrebări. Dacian Cioloş a precizat în răspunsul transmis că se defineşte uman şi profesional ca "un produs al deschiderii UE către Est" şi că se angajează să acorde prioritate apărării şi promovării valorilor europene, dar şi să fie un partener deschis în dialogul cu PE.

"Atât din punct de vedere profesional, cât şi uman, mă pot defini drept un produs al deschiderii Uniunii Europene către Est. Mi-am desăvârşit pregătirea profesională şi mi-am desfăşurat activitatea sub semnul extinderii Uniunii Europene, iar acest lucru a fost esenţial pentru conturarea convingerilor mele personale şi profesionale", scrie Dacian Cioloş în răspunsul la întrebările PE.

Cioloş arată că şi-a consacrat cariera agriculturii şi dezvoltării rurale. "A fi comisar înseamnă a fi în serviciul Europei şi al viitorului acesteia, iar pentru aceasta este nevoie de imparţialitate şi de angajament în direcţia binelui comun", susţine el.

"Ţin să asigur Parlamentul European că voi fi în permanenţă un partener deschis dialogului politic constructiv, bazat pe încredere reciprocă, transparenţă şi schimb de informaţii. Voi răspunde cu promptitudine solicitărilor Parlamentului, pe care intenţionez totodată să îl informez din proprie iniţiativă cu privire la proiectele şi intenţiile mele, pentru a-i permite acestuia să îşi îndeplinească rolul pe care îl are şi să exercite controlul democratic cu care este învestit. În acest sens, îmi exprim deplina disponibilitate pentru examinarea execuţiei bugetare alături de comisia competentă a Parlamentului", susţine Cioloş.

Dacian Cioloş precizează că identifică trei mari priorităţi ale unui viitor mandat de comisar pentru Agricultură: "menţinerea şi revalorizarea unei agriculturi sustenabile în întreaga Uniune Europeană", "orientarea eficientă a producţiei agricole către piaţă, însoţită de mecanisme destinate să garanteze un nivel suficient de securitate agricultorilor în situaţie de criză" şi "o politică de dezvoltare rurală mai solidă".

În vederea realizării priorităţilor stabilite, Cioloş consideră necesară menţinerea plăţilor directe către agricultori, cu respectarea unor reguli de bază legate de utilizarea terenurilor agricole. El susţine că va trebui ţinut cont "într-o mai mare măsură de volatilitatea crescută a pieţelor agricole, evidenţiată de variaţia fără precedent a preţurilor din 2008 şi de criza economică din 2009".

În opinia comisarului desemnat, este nevoie de "plase de siguranţă" eficiente pentru a evita ca stabilitatea unor sectoare agricole să fie afectate. "Sectorul laptelui din Uniunea Europeană s-a confruntat în ultimul timp cu o scădere a cererii. Aceste evenimente recente subliniază necesitatea de a furniza, prin intermediul PAC, mecanisme moderne, eficiente şi reactive care să ofere un grad suficient de securitate acestui sector economic major pe care îl reprezintă agricultura şi prelungirea acesteia, industria agroalimentară", susţine Cioloş.

Dacian Cioloş apreciază că politica de dezvoltare rurală trebuie să sprijine punerea în valoare a bogăţiei mediului rural din punct de vedere economic, social şi al mediului, dar şi să asigure modernizarea agriculturii regiunilor europene pentru a face faţă presiunilor concurenţiale de pe piaţă, cerinţelor consumatorilor şi ale contribuabililor, precum şi aşteptărilor cetăţenilor legate de calitatea vieţii şi a mediului rural.

El susţine în acest context că "va fi necesar ca politica rurală europeană să sprijine investiţiile, inovarea, diversificarea oportunităţilor economice şi mobilizarea resurselor şi a actorilor locali".

El precizează totodată că printre priorităţile mandatului său de comisar european se vor număra "schimbările climatice şi mijloacele puse la dispoziţia agricultorilor pentru a se adapta şi a-şi reduce emisiile de dioxid de carbon".

Referindu-se la "reflecţiile asupra viitorului PAC", Cioloş susţine că o atenţie specială va trebui acordată diversităţii agriculturii europene.

"Printre proiectele pe care le am în vedere se regăsesc încă două iniţiative majore: continuarea simplificării PAC, în particular pentru agricultori, şi reducerea sarcinilor administrative legate de gestionarea plăţilor directe şi a dezvoltării rurale", mai spune Cioloş în răspunsul scris.

Potrivit regulilor de procedură ale PE, răspunsurile scrise ale fiecărui comisar constituie baza pentru partea orală a evaluării, audierile.

Procedura europeană prevede că, după realizarea evaluării la audieri, rezultatele sunt trimise preşedintelui Parlamentului European şi examinate de Conferinţa Preşedinţilor, compusă din preşedinte şi liderii tuturor grupurilor politice, precum şi de Conferinţa preşedinţilor de comisie.

Preşedintele Comisiei prezintă întregul colegiu al comisarilor desemnaţi, precum şi programele lor în cursul unei şedinţe plenare a Parlamentului, la care este invitat şi Consiliul UE. Prezentarea este urmată de o dezbatere. Parlamentul European procedează, în final, la votul de aprobare a Comisiei Europene în ansamblu. În urma acestuia, noua Comisie poate fi numită formal de către Consiliul European, cu majoritate calificată.

(Material de Miruna Badea, miruna.badea@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici