- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOCUS: Iliescu împlineşte, miercuri, 80 de ani, aniversaţi, discret, cu o zi avans
Fostul şef al statului Ion Iliescu împlineşte, miercuri, 80 de ani, el preferând să îşi sărbătorească, de această dată, aniversarea cu o zi înainte, în mod discret, spre deosebire de anii precedenţi.
Iliescu împlineşte, miercuri, 80 de ani, aniversaţi, discret, cu o zi avans (Imagine: Mediafax Foto)
În ultimii douăzeci de ani, zilele de Sfântul Ion şi 3 martie s-au consacrat deja ca ocazii în care admiratorii puteau să îl felicite pe cel care, mai mult ca oricine, a fost numit "domnul preşedinte".
După douăzeci de ani în care nici înfrângerea în faţa lui Emil Constantinescu, nici renegările lui Petre Roman şi Teodor Meleşcanu, nici părăsirea definitivă a Palatului Cotroceni şi nici pierderea şefiei PSD nu l-au determinat să iasă din prima linie a politicii, Ion Iliescu a ales discreţia cvasi-absolută când a venit vorba de a-şi serba onomastica şi ziua de naştere.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
Pentru prima dată, în contrast cu aniversările de Sfântul Ion de acum câţiva ani, când simpatizanţii luau cu asalt fie Palatul Cotroceni, fie sediul din Kiseleff, unii plecaţi de cu noapte de prin colţurile ţării, Ion Iliescu a ales, pe 7 ianuarie 2010, să serbeze într-un cadru restrâns, fără a face primul titlu din jurnalele de ştiri. Corespunzător, aniversarea zilei de naştere, în ciuda faptului că sărbătoritul împlineşte vârsta de invidiat de 80 de ani, a fost una reţinută, discretă şi cu puţine reflectoare publice. În contrast cu cozile interminabile cu care ne obişnuise pe când era "locatar" al Palatului Cotroceni, Iliescu a primit, la 80 de ani, puţini lideri de partid şi câţiva admiratori, însă la fel de înfocaţi.
În 2010 nu au mai existat nici muzica populară, nici braţele pline de trandafiri ale lui Marian Oprişan, nici mesele cu cozonac, sucuri, şi fursecuri, nici interminabilele pupături, nici horele de ocazie, nici "Ionel, Ionelule", cântat pe două sau pe mai multe voci.
Tarafurile venite din colţurile ţării, ansamblurile folclorice şi căluşeii sprinteni care aşteptau să intre în curtea Cotrocenilor au fost înlocuite, în 2010, de câteva fidele admiratoare, care nu acceptă că peste Ion Iliescu ar fi putut trece 80 de primăveri.
2004 a însemnat ultima aniversare, ca preşedinte, la Palatul Cotroceni. Profitând şi de "porţile deschise", aproape 2.000 de simpatizanţi l-au felicitat pe Ion Iliescu. Admiratorii cei mai fideli simţeau deja regretul că mandatele nu-i mai permiteau lui Iliescu să candideze şi opinau că ar fi utilă o lege corectoare, pentru a asculta de glasul poporului, care "îl vrea" în continuare în fruntea ţării. Nu au lipsit foştii miniştrii, viitorii foşti-miniştri ai PSD: Adrian Năstase, Valer Dorneanu, Nicolae Văcăroiu, Mircea Beuran, Victor Ponta, Daciana Sârbu, Radu Mazăre, Bebe Ivanovici, Marian Vanghelie. Responsabil cu atmosfera a fost Marcel Pavel, refrenul la modă fiind "Frumoasa mea. Pentru a marca despărţirea de Cotroceni, Iliescu şi-a servit oaspeţii, pe lângă tradiţionalul cozonac, pentru prima dată, şi cu vin.
Prima aniversare în care fastul a lipsit a fost, oarecum de aşteptat, cea din 2005, când Iliescu a împlinit 75 de ani. Era prima aniversare de după plecarea de la Palatul Cotroceni. Se întâmpla la sediul central al PSD. Ion Iliescu era aşteptat să preia frâiele partidului. Erau vremurile în care fostul preşedinte anunţa presa că simte că are "de trei ori 25 de ani". Lipsa tarafurilor specifice aniversărilor de la Cotroceni a fost compensată de mulţimea de pensionari care au venit să îl felicite şi de cozile făcute de liderii PSD: Miron Mitrea, Victor Ponta, Dan Ioan Popescu, Ecaterina Andronescu, Ioan Mircea Pascu, Viorel Hrebenciuc, Marian Sârbu, Gabriel Oprea, Valer Dorneanu, Bogdan Niculescu-Duvăz, Titus Corlătean şi Mihai Tănăsescu. Cadourile, de asemenea, au compensat lipsa fastului, trandafirii roşii fiind însoţiţi fie de gravuri, fie de o sticlă "Dom Perignon", fie de un set "Mont Blanc" ori de o plachetă aurită, cu inscripţia "Un om, o ţară, o Revoluţie". Au existat, însă, şi absenţe notabile: Marian Oprişan, unul din remarcaţii aniversărilor din Cotroceni, dar şi Adrian Năstase şi Mircea Geoană, prinşi cu afaceri social-democrate în afara ţării.
2006 a însemnat, paradoxal, anul dulciurilor oferite cadou preşedintelui care descoperise că "prudenţa este condiţia supravieţuirii". Chiar şi soţia, Nina Iliescu, îi pregătise un tort, care îl aştepta acasă, după ce se vor fi terminat felicitările lui Mircea Geoană, Adrian Năstase, Marian Vanghelie, Rodica Stănoiu, Victor Ponta, Nicolae Văcăroiu, Gelu Voican Voiculescu, Antonie Iorgovan. Erau vremurile când admiratorii descopereau că Iliescu fusese "ca o mamă" şi pentru PSD şi pentru ţară.
Aniversarea din 2007, la împlinirea a 77 de ani, i-a adus lui Iliescu şi felicitările lui Traian Băsescu, care i-a trimis un coş cu trandafiri galbeni, după ce, un an înainte doar îl felicitase telefonic. Încă mai era moda tarafurilor, 2007 fiind rândul unuia din Valea Izei. În amintirea sărbătorilor de la Palatul Cotroceni, Iliescu s-a prins, atunci, în ritmul muzicii, acompaniind versul "Să fii mare nu-i mirare, să fii om e lucru mare", al tarafului, cu propriul vers "Să fii domn e o întâmplare". Pe lângă cozile făcute de pensionari, în 2007 şi liderii partidului erau nevoiţi să îşi aştepte, măcar jumătate de oră, rândul pentru a-l felicita pe preşedinte. Adrian Năstase îi oferea cartea "Bush at War", iar de la ceremonie nu au lipsit Mircea Geoană, Nicolae Văcăroiu, Marian Vanghelie, Robert Negoiţă, Nicu Bănicioiu, Corina Creţu, Rodica Stănoiu, Rovana Plumb, Gabriel Oprea, Ion Mircea Paşcu, Valer Dorneanu, Dan Mircea Popescu, Eugen Bejinariu, Emilian Cutean, Daniela Bartoş, Răzvan Theodorescu, şi fostul director al SPP, Gabriel Nagy. Iliescu a primit o statuetă orientală, prezentată de un simpatizant cu titlul "Zeul puterii călare pe un tigru".
La împlinirea a 78 de ani, aceeaşi reţetă aniversară: pensionari, cozi făcute de "greii" PSD, cadouri cât mai sugestive. Era vremea când Iliescu, în ochii admiratoarelor, rămăsese un "bărbat apetisant", când Năstase îi oferea o statuetă mică a lui Buddha, "un simbol al înţelepciunii". Încă se mai purtau torturile din marţipan, cu imaginea sărbătoritului înconjurată de lumânări fumigene. Iliescu era felicitat de Mircea Geoană, Mădălin Voicu, Cristian Diaconescu, Titus Corlăţean, Marian Vanghelie.
Anul 2009 şi vârsta de 79 de ani a însemnat şi primul incident neplăcut. Pe lângă deja tradiţionalii trandafiri galbeni primiţi de la Traian Băsescu şi cei roşii primiţi de la simpatizanţi, Iliescu a avut parte şi de un cadou nedorit. Opt tineri autointitulaţi "Noii golani" l-au aşteptat la sediul din strada Atena, cu lumânări aprinse, îmbrăcaţi cu tricouri negre inscripţionate cu cuvintele "Criminal", "Vinovat de crimă", "Basarabia - pământ românesc".
Aniversarea din 2010 a fost cea mai discretă. Pentru prima dată, ziua de 3 martie a urmat unui Sfântul Ion în care sărbătoritul nu a mai primit cadouri şi urări în public.
Cu atât mai mult, decizia de a limita urările simpatizanţilor şi cu ocazia zilei de naştere, nu oarecare, ci aniversarea a 80 de ani, a părut surprinzătoare. Sărbătorirea cu o zi în avans, în umbra camerelor TV şi a aparatelor foto, lăsate la poarta sediului din strada Atena, a fost transmisă doar câtorva prieteni fideli şi puţinor lideri de partid.
Nu au fost alături de Ion Iliescu, la împlinirea a 80 de ani, nici Adrian Năstase, nici Mircea Geoană, locul lor fiind luat de noul lider, Victor Ponta. Din mulţimea de preşedinţi, vicepreşedinţi şi miniştri PSD au mai venit să îi ureze cele cuvenite Gelu Voican, Emilian Cutean, Răzvan Theodorescu.
A fost aniversarea care a urmat unui an în care Iliescu a cochetat cu retragerea din prim-planul politicii, a ameninţat cu retragerea din funcţiile deţinute în PSD şi, mai ales, a fost aniversarea care a urmat unui discurs "ca în vremurile bune", la un Congres care a predat ştafeta unei noi generaţii în PSD şi în care Iliescu a lansat "brandul Iliescu".
Material de Florin Ciolac, florin.ciolac@mediafax.ro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.