FOCUS: Liderii politici cu notorietate ai partidelor au evitat confruntarea în acelaşi colegiu

Politicienii cu notorietate au evitat să candideze în acelaşi colegiu uninominal la scrutinul din 30 noiembrie, mai ales liderii de partide, care au încercat să evite riscurile de a rămâne în afara Parlamentului, prin candidatura în fief-urile formaţiunilor lor.

Urmărește
793 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Liderii politici cu notorietate ai partidelor au evitat confruntarea în acelaşi colegiu

FOCUS: Liderii politici cu notorietate ai partidelor au evitat confruntarea în acelaşi colegiu

Astfel, în cele mai multe dintre colegii, alegătorii vor putea găsi pe buletinul de vot puţine nume sonore, posibilităţile de a opta între mai mulţi candidaţi cu notorietate fiind destul de reduse.

Liderii partidelor au încercat, de asemenea, să evite riscurile de a rămâne în afara Parlamentului, alegând să candideze în fief-urile respectivelor formaţiuni, ghidându-se după rezultatele votului pentru preşedinţia consiliilor judeţene.

Pe de altă parte, unii lideri de partid şi-au triat anticipat viitorii parlamentari, punându-i pe cei fideli să candideze în colegii favorabile, fără contracandidaţi iar pe disidenţi trimiţându-i să concureze împotriva "greilor" din alte partide sau în circumscripţii unde partidul nu se află în topul opţiunilor electoratului.

În judeţul Alba, fief al democrat-liberalilor (45,07% pentru preşedinţia Consiliului Judeţean) va exista un singur colegiu unde electoratul va avea de ales între mai multe nume cunoscute. Astfel, în Colegiul 3 pentru Camera Deputaţilor se vor confrunta deputatul Cutean Emilian, din partea Alianţei PSD+PC, liberalul Teodor Atanasiu PNL şi deputatul PDL Ştefan Bardan.

În aceeaşi circumscripţie, deputatul PNL, fost deputat PC, Nicolae Popa candidează în colegiul 4 pentru Camera Deputaţilor, iar în colegiul 5 de deputat pe buletinul de vot va figura Nicolae Furdui Iancu, liberal şi interpret de muzică populară. În colegiul 1 pentru Senat, candidatului PDL Alexandru Pereş nu i se opune niciun candidat redutabil.

Într-o altă circumscripţie democrat-liberală (43,28% pentru preşedinţia CJ), Arad, PNL i-a trimis să candideze pe fostul deputat PRM Mircea Ifrim, pe Mihăiţă Calimente şi senatorul supleant Dimitrie Stagea. În acest judeţ va candida, din partea Alianţei PSD+PC Andrei Iucinu, fost membru PRM. În colegiul 2 pentru Senat va figura pe buletinul de vot fostul senator PRM Aurel Ardelean , propus de PDL, iar în colegiul 3 pentru Senat se vor înfrunta un actual deputat şi un fost deputat PDL, Constantin Ignaş şi Gheorghe Albu, din partea PNL.

În Argeş, circumscripţie în care la alegerile locale alegătorii au optat în proporţie de 45,23% pentru candidatul PSD la preşedinţia CJ, lista candidaţilor cu nume sonore este destul de numeroasă: Minodora Ilie – PRM, Adrian Miuţescu – PNL, Ion Mânzână PSD, Bogdan Niculescu Duvăz – PSD şi Georgiu Gingăraş – PSD şi Şerban Valeca – PSD, fiecare candidând, însă, în alt colegiu. Într-un colegiu din circumscripţie în care se va alege un senator vor fi alături pe buletinele de vot ziaristul Octavian Ştireanu – PSD, medicul Mircea Cinteză – PDL şi actorul Florin Călinescu – PNL. Într-un colegiu de Senator din judeţ, PNL propune drept candidat pe actorul Mircea Diaconu.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici