- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOCUS: Manifestări comemorative şi artistice în Transilvania, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni
15 Martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, va fi marcată, luni, în mai multe judeţe din Transilvania, fiind programate manifestări comemorative şi artistice, la care sunt aşteptaţi să participe şi câţiva dintre liderii politici ai maghiarilor.
FOCUS: Manifestări comemorative şi artistice în Transilvania, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni (Imagine: Mircea Rosca/Arhiva Mediafax Foto)
În judeţul Covasna, mii de persoane participă în fiecare an la manifestările organizate de Ziua Naţională a Maghiarilor de Pretutindeni şi dedicate comemorării eroilor revoluţiei paşoptiste.
Toate localităţile se pregătesc de sărbătoare, dar cele mai importante evenimente au loc, potrivit tradiţiei, în Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc, unde mii de maghiari purtând cocarde roşu-alb-verde se adună pentru a asculta discursurile omagiale şi a participa la depunerile de coroane de flori la monumentele luptătorilor şi martirilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
De altfel, autorităţile din Sfântu Gheorghe au început cu câteva zile înainte pregătirile pentru 15 martie, oraşul fiind decorat cu aproximativ 250 de cocarde în culorile roşu-alb-verde.
În Covasna, manifestările au început încă de joi seară, cu o prezentare de carte şi un spectacol la Biblioteca Judeţeană "Bod Peter" din Sfântu Gheorghe, iar vineri, la Muzeul Naţional Secuiesc, a fost expus tunul revoluţionarului paşoptist Gabor Aron, readus în judeţ special pentru acest eveniment de la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti. Sâmbătă, a avut loc un cros în memoria revoluţionarilor paşoptişti, iar duminică mai multe slujbe de comemorare şi depuneri de coroane.
Cele mai importante manifestări sunt programate însă luni, cele de la Târgu Secuiesc începând, la ora 11.00, cu defilarea tradiţională, în căruţe, a locuitorilor din comunele apropiate oraşului, oamenii purtând costume populare şi cântând muzică tradiţională. Tot atunci, va fi prezentat locuitorilor din oraşul breslelor tunul lui Gabor Aron, iar printre invitaţi se numără ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor.
În reşedinţa de judeţ, municipiul Sfântu Gheorghe, manifestarea centrală va avea loc luni, începând cu ora 16.00, în centrul localităţii, unde în fiecare an se adună mii de oameni, alături de autorităţi locale, judeţene, reprezentanţi ai organizaţiilor civice, politice maghiare din municipiu.
Manifestările vor începe cu o defilare tradiţională a grupului de păstrători de tradiţii ale husarilor din Ghidfalău şi a cercetaşilor. În acest an, primarul Antal Arpad şi europarlamentarul Tokes Laszlo, care este şi preşedintele CNMT, vor fi cei care vor ţine discursuri.
La Târgu Mureş, manifestările de 15 martie vor fi organizate separat de reprezentanţii PCM şi de cei ai UDMR.
Astfel, luni, de la ora 13.00, Partidul Civic Maghiar şi Consiliul Naţional Secuiesc vor organiza sărbătoarea la statuia lui Petofi, alături de bisericile tradiţionale maghiare.
Festivitatea UDMR este programată să înceapă la ora 16.00, la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş, la aceasta urmând să ia parte demnitari naţionali şi locali ai UDMR, iar liderul Uniunii, Marko Bela, va ţine un discurs.
La această manifestare vor fi comemorate şi evenimentele din martie 1990, de la Târgu Mureş.
În Cluj, UDMR Cluj va organiza, luni, manifestări comemorative care vor include, printre alte, o ceremonie de depunere de coroane de flori la placa memorială a poetului Petofi Sandor din centrul municipiului Cluj-Napoca şi un spectacol artistic organizat de Uniunea Studenţească Maghiară.
Potrivit preşedintelui UDMR Cluj, Laszlo Attila, luni, la ora 11.00, reprezentanţii comunităţii maghiare din oraş se vor întâlni în faţa Institutului Teologic Protestant, urmând să se îndrepte pe jos, într-un marş pe străzile centrale, cu steaguri şi fanfară, până la Biserica Romano-Catolică "Sfântul Mihail", unde va fi oficiată o slujbă religioasă.
"După slujbă, vom merge pe jos până la fostul hotel «Biasini» de pe strada Avram Iancu, unde vom depune coroane de flori la placa memorială a poetului Petofi Sandor. Manifestările mai cuprind o întâlnire la o «cafenea de revoluţie» unde se vor recita poezii, iar membrii Uniunii Studenţeşti Maghiare vor susţine în cursul serii un spectacol artistic în faţa Casei Matei", a spus Laszlo.
Potrivit unor surse din cadrul UDMR Cluj, la ceremonia de depunere de coroane de flori este aşteptat şi ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.
În Harghita, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni va fi marcată în toate localităţile judeţului.
La Miercurea Ciuc, manifestările vor începe, luni, la ora 10.00, cu o festivitate dedicată împlinirii a 162 de ani de la izbucnirea Revoluţiei de la 1848 la Budapesta, la Şcoala Generală "Petőfi Sándor", unde se vor depune coroane de flori la statuia poetului revoluţionar.
De la ora 15.00, manifestările se vor desfăşura în Pasul Nyerges şi vor include defilarea husarilor, momente artistice şi discursuri ale personalităţilor harghitene, la monumentul aflat în faţa cimitirului eroilor secui căzuţi între cele două războaie mondiale, festivităţi organizate de Consiliul Local Cozmeni şi organizaţia teritorială a UDMR.
La ora 16.30, în Piaţa "Gál Sándor" din Miercurea Ciuc va avea loc ceremonialul de depunere de coroane şi jerbe de flori la statuia generalului Gál Sándor, urmată de o defilare cu torţe, pe traseul Piaţa "Gál Sándor" - Piaţa Libertăţii - bulevardul Timişoarei - Piaţa Cetăţii, până în faţa Primăriei, unde este programată, de la ora 17.30, festivitatea de comemorare şi depuneri de coroane la statuile revoluţionarilor Petőfi Sándor şi Nicolae Bălcescu.
De la ora 19.00, la Teatrul Municipal "Csíki Játékszín", va avea loc un program de gală, cu participarea Ansamblului Naţional Secuiesc Harghita, a corului de fete al Liceului "Kossuth Lajos" din Cegléd, a corului "Cantate" al profesorilor din Liceul de Artă "Nagy István", a Fanfarei "Pro Musica" din Tuşnad şi a Asociaţiei husarilor "Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület".
În Sălaj, manifestările au început, duminică, prin slujbe religioase la bisericile reformate din Zalău, Jibou, Cehu Silvaniei şi Şimleu Silvaniei şi depunerea de coroane şi jerbe de flori la monumentele eroilor Revoluţiei de la 1848-1849 din Zalău. Festivităţile vor continua şi luni, mai ales în mediul rural, iar liderul local al UDMR afirmă că în judeţ se aşteaptă ca aproximativ 20.000 de persoane să participe la această sărbătoare.
În anii trecuţi, manifestările organizate de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni au fost marcate uneori de incidente.
Astfel, în 2008, un elev maghiar în vârstă de 16 ani a declarat că a fost bătut de mai mulţi români, după un mitingul al Noii Drepte la Cluj-Napoca. Elevul spunea că mergea la şcoală pentru a se întâlni cu colegii cu care urmau să participe la manifestările organizate de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, având un steag maghiar în mână şi o cocardă în piept, iar în faţa Secţiei nr. 2 de Poliţie din Cluj-Napoca a fost agresat de un grup de români.
Noua Dreaptă s-a delimitat atunci de incident, iar Poliţia a început o anchetă, fiind reţinuţi doi suspecţi.
Anul trecut, vizita pe care preşedintele ungar o avea programată în Transilvania, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, a stârnit o serie de controverse, pornind de la informaţiile legate de refuzul autorităţilor române de a acorda permisul de aterizare pe Aeroportul Târgu Mureş pentru avionul care urma să-l aducă pe Laszlo Solyom şi continuând cu acuzaţiile părţii române conform cărora preşedintele Ungariei voia să viziteze "autoguvernarea Harghita".
Solyom a intrat în România, în cele din urmă, cu o coloană formată din patru maşini, pe la Borş, judeţul Bihor, şi s-a îndreptat spre judeţul Harghita, fără a cere autorităţilor române protecţie. El a ajuns în localitatea harghiteană Cozmeni, unde a fost întâmpinat de liderul UDMR, Marko Bela, de preşedintele CNMT, europarlamentarul Tokes Laszlo, de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, şi de primarul localităţii, Bodo David, plecând spre Vârful Nyerges, pentru a participa la manifestări dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.
Solyom Laszlo a afirmat, cu acea ocazie, că gestul părţii române este "curios, inamical şi neprietenos".
Preşedintele Băsescu a declarat, după două săptămâni de la eveniment, că şeful statului ungar, Laszlo Solyom, nu respectă, frecvent, prin declaraţiile sale, Constituţia României, menţionând că toţi demnitarii statului maghiar sunt bineveniţi în România, cu cererea expresă ca nimeni să nu facă declaraţii care contravin Legii fundamentale. "Eu cred că lucrurile s-au făcut foarte transparent şi cu implicarea exactă a instituţiilor care aveau atribuţiuni", a spus Băsescu.
Şeful statului a menţionat că preşedintele Solyom a anunţat că vine cu un avion militar şi cu un elicopter militar. El a menţionat, răspunzând unei întrebări, că aeronava cu care se deplasează preşedintele României nu are regim militar de zbor, ci este înregistrată "comercial, civil".
El a adăugat însă că nu ar fi fost o problemă să vină în România zece elicoptere militare ungureşti, precizând însă că acestea ar fi trebuit să ştie unde vin. "Nu puteau să vină la autoguvernarea Harghita, puteau să vină la Consiliul Judeţean Harghita". Referitor la faptul că partea ungară şi-a rectificat cererea, Băsescu a răspuns tot atunci: "Prea târziu, se anulase survolul".
(Material realizat de Departamentul Corespondenţi, corespondenti@mediafax.ro)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO