- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOCUS: Pauza electorală aduce în actualitate soluţia votului prin corespondenţă pentru diaspora
Introducerea votului prin corespondenţă a fost asumată de ani buni de către politicienii şi instituţiile din România la nivel declarativ, dar, în pofida promisiunilor şi a discursurilor oficiale, demersul nu s-a materializat nici până în prezent.
FOCUS: Pauza electorală aduce în actualitate soluţia votului prin corespondenţă pentru diaspora (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)
Necesitatea introducerii votului prin corespondenţă a apărut în urma prezenţelor slabe la alegerile parlamentare şi prezidenţiale din România înregistrate, de-a lungul timpului, la secţiile organizate în străinătate.
În cursul vizitelor oficiale în diferite ţări, făcute, în ultimii ani, la nivel de şef de stat, premier ori ministru de Externe, unii reprezentanţi ai comunităţilor de români s-au plâns că nu se pot deplasa în zilele de alegeri la secţii, din diverse motive, şi că ar fi de dorit introducerea votului prin corespondenţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Autorităţile române au susţinut, în diverse ocazii, că introducerea acestei legi este o prioritate, dar demersul nu s-a materializat, rămânând la nivel de declaraţii.
Pe 22 septembrie 2006, ministrul de Externe de la acea vreme, Mihai Răzvan Ungureanu, declara, la New York, că autorităţile de la Bucureşti urmăresc promovarea şi adoptarea Legii votului prin corespondenţă, pentru a întări legătura românilor din diaspora cu patria mamă.
El preciza că Legea votului prin corespondenţă trebuie adoptată pentru a se elimina "cea mai importantă piedică din calea votului, deplasarea la centrele de vot" pe distanţe foarte mari în unele regiuni.
"Votul prin corespondenţă, întocmit după normele cele mai moderne, va însemna totodată şi vot pe cale electronică, de tip e-mail", spunea Ungureanu, evocând situaţia de la alegerile din 2004, când doar aproximativ 50.000 de români din afara graniţelor ţării au votat, în timp ce numărul persoanelor cu drept de vot din străinătate era de 600 - 700 de mii.
Pe 18 mai 2007, un alt ministru de Externe român, Adrian Cioroianu, aprecia că soluţia pentru organizarea de procese electorale fără probleme în străinătate ar fi votul prin corespondenţă. "Soluţia nu este organizarea unui număr oricât ar fi el de mare de secţii de votare, soluţia este votul prin corespondenţă", preciza Cioroianu.
El făcea această declaraţie plecând de la faptul că pentru referendumul privind suspendarea preşedintelui Băsescu, din 19 mai 2007, fuseseră puse la dispoziţia românilor din afara ţării 178 de secţii în 93 de state, dar existau încă solicitări de deschidere a unor secţii suplimentare.
Proiectul de lege privind votul prin corespondenţă a fost finalizat şi urmează a fi supus dezbaterii publice, existând posibilitatea să fie aplicat la alegerile pentru Parlamentul European din 25 noiembrie, declara, în vara anului 2007, purtătorul de cuvânt al MAE Ilie Bănică.
Presa relata, ulterior, că MAE a supus dezbaterii publice, pe site-ul instituţiei, un proiect de lege care ar fi permis cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate să voteze prin poştă.
Potrivit acelei iniţiative, cu cel puţin 30 de zile înaintea scrutinului, românii din străinătate ar fi trebuit să adreseze o cerere scrisă de înscriere în registrele electorale la misiunea diplomatică a României din statul de domiciliu sau reşedinţă, oficiul consular de care aparţineau.
Cu 15 zile înainte de ziua scrutinului, misiunea diplomatică urma să transmită, pe cheltuiala Ministerului de Externe, prin poştă şi cu confirmare de primire, fiecărui cetăţean înscris în registrul electoral, documentele necesare exercitării votului: buletin de vot, plic interior, certificat de alegător, plic exterior şi instrucţiuni cu privire la procedura exprimării votului prin corespondenţă. După vot, plicul urma să se întoarcă la misiunea diplomatică sau oficiul consular.
Demersul iniţiat de MAE nu s-a materializat, iar la euroalegerile din noiembrie 2007 nu a fost folosit votul prin corespeondenţă, la fel ca şi în cazul alegerilor parlamentare din 2008 sau al euroalegerilor sau prezidenţialelor din 2009.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, declara, la începutul anului 2009, că modificarea sistemului de vot se numără printre priorităţile sesiunii parlamentare aflate în derulare la acea dată era şi că democrat-liberalii intenţionau să facă un studiu despre introducerea votului prin corespondenţă.
"Vom iniţia un studiu cu privire la votul prin corespondenţă, astfel încât să oferim cât mai multor cetăţeni posibilitatea să îşi exercite dreptul la vot. Pentru asta ne interesează securizarea acestui vot şi cum este el folosit în alte state", spunea Anastase, însă nici de această dată demersul nu a fost materializat.
În februarie 2009, Traian Băsescu declara, în cursul unei vizite la Budapesta, că legea electorală va fi modificată, menţionând de asemenea că acest lucru se va întâmpla "relativ repede". Şeful statului s-a întâlnit la sediul ambasadei României din Budapesta cu un grup de studenţi şi absolvenţi români din Ungaria.
El anunţa că cel mai probabil votul prin corespondenţă nu va putea fi introdus, "dar votul electronic se va face tot posibilul să fie introdus". Băsescu menţiona că Autoritatea Electorală Permanentă analizează "o variantă britanică şi una canadiană" în perspectiva schimbării legii electorale, adăugând că rămâne de văzut cât de determinată este actuala clasă politică să schimbe această lege, care a fost atât de criticată.
Nici în 2009 nu a fost posibilă introducerea votului prin corespondenţă.
Preşedintele Băsescu a declarat, miercuri, în timpul întâlnirii anuale cu membrii corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, că va milita, în actualul său mandat de şef al statualui, pentru introducerea votului prin corespondenţă şi înfiinţarea unui call-center pentru românii din străinătate.
Declaraţia şefului statului a fost catalogată drept "electorală" de către purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, care a afirmat că şeful statului doreşte "să justifice" votul obţinut în diaspora la finele anului 2009.
Pe de altă parte, prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că liberalii vor propune un proiect de lege privind introducerea votului prin corespondenţă pentru românii din străinătate şi constituirea unei comisii de îmbunătăţire a legislaţiei electorale.
Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că ar trebui să existe o dezbatere publică atât pe tema introducerii votului prin corespondenţă, cât şi pe cea a informatizării sistemului electoral, care ar trebui să fie făcută până la următoarele alegeri.
"Votul prin corespondenţă există în foarte multe ţări şi nu e o metodă proastă. Principiul este corect, dar la fel de repede ar trebui să umblăm, în România, la informatizarea sistemului electoral, lucru care nu ar mai permite fraude electorale şi turism electoral. Anul 2010 poate fi un an în care se pot face dezbateri politice publice serioase pe aceste teme", a apreciat liderul UDMR.
Rămâne de văzut dacă votul prin corespondenţă va fi introdus. Pauza electorală în care se află România, după trei ani de scrutinuri, ar putea oferi ocazia unei dezbateri serioase pe acest subiect şi a adoptării unei soluţii.
(Material realizat de Cristian Fierbinţeanu, fierbinteanu@mediafax.ro)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO