- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOCUS: Şefia PSD, disputată de nouă candidaţi-unii cunoscuţi, alţii cvasicunoscuţi sau chiar anonimi
Şefia PSD va fi disputată, la Congresul extraordinar de sâmbătă, de nouă candidaţi, unii dintre ei având nume sonore şi anvergură politică, alţii fiind cvasicunoscuţi, iar alţii anonimi.
FOCUS: Şefia PSD, disputată de nouă candidaţi-unii cunoscuţi, alţii cvasicunoscuţi sau chiar anonimi (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)
Cei nouă candidaţi, în ordine alfabetică, sunt: Andrei Alexandru (Bucureşti), Dorela Alistar (Bucureşti), Ioan Domonco (Dorohoi), Cristian Diaconescu (Bucureşti), Victor Moraru (primarul oraşului Amara, Ialomiţa), Mircea Geoană (Dolj), Victor Ponta (Gorj), Miron Mitrea (Vrancea) şi Radu Mazăre (Constanţa).
Prezentăm date biografice ale candidaţilor:
Mircea Geoană s-a născut în Bucureşti, la 14 iulie 1958. A absolvit două facultăţi - Mecanică, la IPB, şi Drept. A fost bursier la Ecole Nationale d'Administration - Paris şi are un doctorat în Economie Mondială la ASE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Şi-a început activitatea profesională în domeniul energetic, ca inginer constructor. La Revoluţie era adjunct de şef de brigadă la Trustul Energomontaj Bucureşti şi student la Drept.
A intrat în corpul diplomaţilor în 1990 şi a condus diferite departamente din cadrul MAE. A fost, timp de doi ani (1993-1995) purtător de cuvânt al MAE.
A fost numit, în 1996, respectiv în timpul mandatului lui Emil Constantinescu, ambasador al României în SUA, la 37 de ani, fiind cel mai tânăr ambasador din corpul diplomatic român.
A fost ministru al Afacerilor Externe în Guvernul Năstase.
Membru al PSD din 2001, Geoană a fost ales preşedinte al partidului după patru ani, în 2005, fiind reconfirmat în decembrie 2006.
Din 2004 este senator de Dolj, fiind ales pentru un nou mandat, în 2008, la alegerile parlamentare desfăşurate în baza votului uninominal, în colegiul uninominal Dăbuleni.
La Congresul PSD din 2008, a fost nominalizat în unanimitate drept candidat pentru funcţia de premier, iar în 2009 a fost desemnat de către CN al PSD drept candidat al PSD la alegerile prezidenţiale.
În 2008, Geoană a fost ales preşedinte al Senatului, el fiind, pentru câteva luni, şi vicepreşedinte al CSAT, conform înţelegerii PSD-PDL.
Geoană este căsătorit de 24 de ani cu Mihaela, de profesie arhitect. Mihaela Geoană este preşedintele Fundaţiei Renaşterea şi al Crucii Roşii Române. Au împreună doi copii, Ana-Maria şi Alexandru.
Cristian Diaconescu s-a născut la 2 iulie 1959. A absolvit Facultatea de Drept şi are un doctorat, cu tema "Protecţia personalităţii umane prin Convenţia Europeană a Drepturilor Omului".
Diaconescu şi-a început cariera ca magistrat, la Revoluţie fiind judecător la Judecătoria Sectorului 4. După 1989 a ocupat pentru scurtă vreme funcţia de inspector de specialitate în Ministerul Justiţiei, după care a intrat în diplomaţie.
A fost, pe rând, diplomat în Misiunea Permanentă a României al OSCE, în Misiunea Permanentă a României pe lângă Organizaţiile Internaţionale de la Viena, adjunct al şefului misiunii pentru domeniile politico-militar şi de securitate ale OSCE, diplomat în Direcţia OSCE din Ministerul Afacerilor Externe, director general al Direcţiei Generale Juridice şi Consulare din MAE şi negociator-şef pentru tratatele şi acordurile bilaterale privind regimul frontierelor.
A intrat în Guvernul Năstase, ca ministru al Justiţiei, în martie 2004, iar anterior fusese secretar de stat în MAE.
Cariera politică propriu-zisă a lui Diaconescu a început în timpul Guvernului Năstase, fiind ales, la Congresul din 2006, vicepreşedinte al partidului, funcţie pe care o deţine şi acum.
A fost, pentru o perioadă, purtătorul de cuvânt al PSD, precum şi preşedinte al Comisiei de Integritate Morală.
Diaconescu a asigurat, în cele nouă luni ale guvernului PDL-PSD condus de Emil Boc, conducerea Ministerului Afacerilor Externe.
Este senator PSD din 2004, fiind reales şi în 2008, pe baza votului uninominal, într-un colegiu din Bucureşti.
Diaconescu a candidat la Primăria Bucureşti în 2008, după ce Sorin Oprescu, neagreat de Mircea Geoană, a demisionat din PSD pentru a candida. Diaconescu a obţinut 13%, neintrând nici în turul doi.
Miron Mitrea s-a născut la 8 august 1956, la Sighişoara. A absolvit, în 1981, facultatea de Transporturi, la IPB. Şi-a făcut stagiatura ca inginer la SUGCT Constanţa, între 1982 şi 1983. Ulterior, din 1983 până în 1989, a activat ca şef atelier la Întreprinderea de Utilaj Greu pentru Construcţii (IUGC) Autobaza Uzina Bucureşti.
Imediat după Revoluţie, în ianuarie 1990, devine membru fondator al primei confederaţii sindicale postdecembriste din România, "Frăţia", pe care o şi conduce, fiind preşedintele acesteia între 1990 şi 1993.
Mitrea a fost şi preşedinte executiv al CNSLR Frăţia între 1990 şi 1995.
Îşi începe cariera politică în 1995, când este ales vicepreşedinte al PDSR, el deţinând şi funcţia de secretar general al PDSR între 1996 şi 1997.
În 1996 a fost ales deputat pe listele PDSR Vrancea, iar din 1997 până în 2000 a activat şi în calitate de membru al Biroulul Executiv Central al PDSR.
În 2000 este ales din nou deputat de Vrancea, el fiind numit, în acelaşi an, ministru al Transporturilor în Guvernul Năstase.
În 2001 a fost ales vicepreşedinte al PSD, funcţie pe care a deţinut-o până în 2006.
În 2004 a câştigat al treilea mandat de deputat, el fiind decorat de către preşedintele României, Ion Iliescu, cu "Steaua României" în grad de Cavaler.
La Congresul din mai 2005, când Mircea Geoană a câştigat preşedinţia PSD în detrimentul lui Ion Iliescu, Miron Mitrea a fost ales secretar general al PSD.
A pierdut funcţia de secretar general al PSD la Congresul din noiembrie 2006, în faţa lui Titus Corlăţean, Congres care l-a reconfirmat pe Mircea Geoană preşedinte.
Mitrea a fost ales senator de Vrancea la scrutinul parlamentar desfăşurat în baza votului uninominal din 2008.
Miron Mitrea este căsătorit cu Manuela, care este deputat PSD. Mitrea are patru copii din cele două căsătorii anterioare.
Victor Ponta s-a născut pe 2 septembrie 1970.
După Revoluţie a absolvit Facultatea de Drept, în 2003 obţinând titlul de doctor în Drept Penal.
Din 1998 până în 2000 a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie.
Între 2000 şi 2001 a fost coordonator al Biroului de Combatere a Spălării Banilor.
Activitatea ca procuror îl face remarcat de Adrian Năstase, care îl aduce în Guvern, în calitate de Şef al Corpului de Control al Guvernului.
În 2003 devine vicepreşedinte al PSD şi este ales preşedinte al Organizaţiei de Tineret.
La Congresul PSD din 2006 este ales vicepreşedinte al partidului.
În 2004 este ales deputat, fiind, până în 2008, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.
La alegerile parlamentare uninominale din 2008 este ales deputat de Gorj.
Ponta a asigurat, în timpul celor nouă luni ale guvernului PDL-PSD condus de Emil Boc, funcţia de ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul.
Ponta s-a căsătorit cu Daciana Sârbu, fiica lui Ilie Sârbu, vicepreşedinte PSD, ministru al Agriculturii în Guvernele Năstase şi Boc.
Este cunoscut şi pentru pasiunea pentru raliuri, participând la campionatul naţional de raliuri, el devenind chiar, în 2008, campion.
Radu Mazăre s-a născut în Bucureşti, la 5 iulie 1968. A absolvit liceul în Bucureşti, iar în 1991 a început să urmeze cursurile Institutului de Marină Civilă Constanţa, specializarea Electromecanică, fără a-şi finaliza studiile. A obţinut diploma cinci ani mai târziu.
A fost participant la Revoluţia din 1989.
În februarie 1990 fondează ziarul "Contrast", unde a fost ca redactor-şef, iar în 1992 fondează ziarul "Telegraf", unde a deţinut aceeaşi funcţie.
În 1992 devine membru asociat al holdingului Conpress, iar în 1995 preia, printr-o companie la care este asociat, pachetul majoritar de acţiuni al postului local Tv Soti Neptun.
În 1996 este ales deputat pe listele PD, partid din care a demisionat în iulie 1997.
În 1997 fondează postul de radio Neptun.
În 2000 candidează independent şi este ales primar al municipiului Constanţa, obţinând 66% din voturi.
În 2003 a devenit preşedinte al PSD Constanţa, iar în 2004 este ales din nou primar al Constanţei, fiind reconfirmat şi în 2008 la Primărie.
Radu Mazăre este necăsătorit şi are un copil.
Andrei Alexandru s-a născut la 20 septembrie 1951, în Bucureşti. A absolvit Facultatea de Matematică a Universităţii Bucureşti.
A lucrat, între 1974 şi 1990, ca analist-programator calculatoare la Centrul de Calcul al Centralei Confecţiilor Bucureşti, cercetător ştiinţific la Institul de Tehnică de Calcul şi analist principal la Centrul de Calcul al Centralei Tricotajelor din Bucureşti.
Intră în presă în 1990, unde lucrează, ca redactor şi publicist comentator sau redactor-şef adjunct, la Adevărul, Curierul Naţional, Universul Românesc, fiind şi corespondent pentru România la Balkan News International.
A fost membru în echipa de campanie a lui Ion Iliescu la alegerile din 1992, 1996 şi 2000.
A lucrat ca expert guvernamental la Departamentul Informaţiilor Publice al Guvernului, în 1993, el fiind şi membru în CA al SRR între 1995 şi 1999.
A fost consilier al lui Ion Iliescu în perioada 1997-2000, când acesta a activat ca lider al grupului parlamentar PDSR din Senat.
A fost consilier şi purtător de cuvânt al lui Nicolae Văcăroiu, pe toată perioada în care acesta a fost preşedintele Senatului.
Alexandru a fost numit, pentru o lună, în aprilie 2007, consilier de stat la Departamentul de Comunicare Publică al Administraţiei Prezidenţiale, în perioada în care Văcăroiu a deţinut funcţia de preşedinte interimar al României.
Victor Moraru s-a născut la 24 noiembrie 1967, în localitatea Traian, judeţul Ialomiţa.
A absolvit Liceul industrial la Marină, specializarea electromecanic marină, şi Facultatea de Drept a Universităţii "Nicoale Titulescu".
Între 1988 şi 1991 a activat ca metrolog, ocupându-se cu verificarea aparatelor de măsură şi control la Institul de Metrologie.
Între 1991 şi 1994 a fost administrator - responsabil cu achiziţiile la SC Miro SRL.
Este, din 2005, membru în Consiliul Naţional al PSD.
Din 2000 până în 2009 a condus organizaţia PSD Amara, iar din 2004 până în 2009 a fost vicepreşedinte al organizaţiei judeţene PSD Ialomiţa, membru în BPJ şi în BEx al PSD Ialomiţa.
În 2000 a fost ales primar al oraşului Amara, judeţul Ialomiţa, funcţie pe care o ocupă şi în prezent, fiind la al treilea mandat.
În 2008 a fost director de campanie la alegerile parlamentare, el lucrând pentru deputatul Dan Mircea Popescu şi senatorul Mihai Găină.
Este căsătorit şi are un copil.
Ioan Domonco este din Dorohoi, judeţul Botoşani. El i-a scris persoanl lui Ion Iliescu, solicitându-i să-i depună candidatura la şefia PSD. Iliescu a venit la şedinţa CExN a PSD cu dosarul de candidatură al lui Domonco, spunând că "un băiat din Dorohoi" l-a rugat să îi depună candidatura.
Dorela Alistar este din Bucureşti, ea fiind, de fapt, "doamna" al cărui nume nu reuşea să şi-l amintească secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, pentru a-l transmite jurnaliştilor.
(Material realizat de Liviu Dădăcuş, liviu.dadacus@mediafax.ro)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.