Video VIDEO Forfotă în Camera Deputaţilor: Aleşii şi-au preluat mandatele. Turcescu şi-a uitat certificatul de deputat, Nicuşor Dan şi-a arătat cartela de metrou

Zi mare pentru câteva zeci de români, pentru care deputăţia va fi o taină pe care o vor descifra în următorii patru ani. Fotografii, declaraţii, legitimaţii, card de vot... au fost câteva dintre formalităţile pe care au trebuit să le îndeplinească înainte de a-şi prelua oficial mandatele de deputat.

Urmărește
3778 afișări

Funcţionarii Camerei Deputaţilor au vrut ca totul să fie organizat "ca la carte", motiv pentru care sâmbătă au făcut o repetiţie generală. În faţa sălii "Mihai Viteazu", acolo unde noii deputaţi erau aşteptaţi să-şi ridice documentele care să ateste calitatea de deputat, era afişată o schemă detaliată cu traseul pe care noii deputaţi trebuia să-l parcurgă.

Încă de la ora 9.00, la început mai timid, a început forfota.

"Bună ziua. La acest birou trebuie să lăsaţi certificatul în original şi copie după cartea de identitate. Apoi mergeţi să faceţi fotografia, să depuneţi declaraţiile de avere şi de interese şi aşa mai departe", era replica unei angajate a Camerei Deputaţilor, rostită tuturor celor care, odată intraţi în sala Mihai Viteazu, păreau dezorientaţi în spaţiu.

 

Noii deputaţi au avut de îndeplinit mai multe formalităţi, printre care primire/ prezentare, foto, semnare fişă deputat, primire card vot electronic, declaraţii de avere şi interese, dar şi dacă au colaborat sau nu cu Securitatea, transport auto, protocol relaţii externe, comunicaţii mobile şi legitimaţii de deputat. La final, fiecare a primit o mapă, care conţine Constituţia, regulamentele Camerei Deputaţilor şi Statutul parlamentarului, în variantă tipărită, dar şi electronică, pe stick.

Proaspăt intrat în politică, Robert Turcescu, a fost unul dintre puţinii aleşi care au uitat să aducă certificatul de deputat. El a fost rugat să îndeplinească celelalte formalităţi, în condiţiile în care termenul de prezentare a documentului emis de Biroul Electoral expiră marţi seara.

O notă aparte a făcut liderul Uniunii Salvaţi România, Nicuşor Dan. Cu o atitudine relativ stingheră, preşedintele USR a spus: "Mă simt ca la şcolile de vară pe care le făceam când eram matematician. Era un comitet de primire şi completam tot felul de hârtii, apoi primeam nişte materiale şi ne apucam de studiu".

În timp ce completa documente, jurnaliştii prezenţi au văzut lângă el o cartelă de metrou.

"Habar nu am ce o să se întâmple, dar merg cu metrou şi cu autobuzul", a spus liderul Uniunii Salvaţi România.

De altfel, noii parlamentari USR au avut o problemă logistică. În timp ce colegii lor aveau alocate sală ale grupurilor parlamentare, colegii lui Nicuşor Dan au fost nevoiţi să zăbovească pe holuri, iar, în final, să meargă împreună întrunul dintre restaurantele din Palatul Parlamentului, poentru o discuţie informală.

Au fost şi parlamentari noi care au fugit de jurnalişti. Printre ei, Ioana Brad, deputat de Satu Mare, dar şi Corina Bogaciu, acum deputat de Ilfov.

Corina Bogaciu, în vârstă de 27 de ani, a venit însoţită la Parlament de un tânăr, care i-a purtat poşeta proaspătului deputat, dar i-a dat şi indicaţii la completarea unor acte.

La polul opus s-a aflat Mara Calista, deputat de Teleorman.

”Vă spun sincer că nu este prima oară când am văzut despre ce este vorba, ci prima oară când vin în această calitate, pe care o am acum. Este un tur foarte bine organizat. În fiecare birou ni s-a spus exact ce avem de făcut. Am depus toate documentele. După cum vedeţi, am ieşit vie şi nevătămată”, a spus, zâmbind, Calista.

Ea a vorbit, succint, şi despre priorităţile judeţului pe care îl reprezintă, respectiv cele care se referă la segmentul economic.

În jurul prânzului, în sala Mihai Viteazu s-a prezentat Eugen Bejinariu, ales încă o dată deputat PSD, cel căruia liderii social-democraţi îi ceruseră demisia deoarece DNA a cerut încuviinţarea Parlamentului pentru începerea urmăririi penale în dosarul Microsoft.

Parlamentarii pot face formalităţile de preluare a mandatului până miercuri. Până la ora prânzului, aproximativ 100 de deputaţi îşi preluaseră mandatele de parlamentar.

 

Citeşte şi: MEDIAFAX HEADLINES

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici