Forţele terestre au 10,5% din finanţarea necesară înzestrării; suma acoperă 50% din datorii

Programele de înzestrare a forţelor terestre beneficiază de doar 10,5% din necesarul de finanţare în 2011, respectiv de 75 de milioane de lei, această sumă reprezentând jumătate din cuantumul datoriilor acumulate, a declarat deputatul George Scutaru, vicepreşedintele Comisiei de apărare a Camerei.

Urmărește
8 afișări

Deputatul PNL a subliniat totodată nevoia "imperioasă" a unei alocări financiare suplimentare pentru MApN.

"Programele de înzestrare a forţelor terestre beneficiază de doar 10,5% din necesar, respectiv circa 75 milioane lei, iar această sumă reprezintă doar jumătate din totalul datoriilor pe care le au forţele terestre", a spus Scutaru.

El a subliniat în acest context că este "o nevoie imperioasă de alocare de fonduri suplimentare pentru MApN la rectificarea bugetară prognozată pentru a doua parte a anului".

Scutaru a mai spus că, până în prezent, armata nu înregistrase deficite majore la utilităţi. "De data aceasta, deficitele sunt cam la 50%", a spus el.

"Este o nevoie imperioasă ca premierul Boc, la rectificarea din a doua jumătate a anului, să aloce sume substanţiale, sume care să fie destinate funcţionării cotidiene a armatei", a precizat el.

De altfel, Scutaru a subliniat că majoritatea programelor de înzestrare validate de CSAT au termen de începere 2018. "În condiţiile actualelor alocări financiare, nivelul de instruire nu o să mai corespundă standardelor NATO la toate categoriile de forţe. Este condamnabil că premierul şi preşedintele nu discută serios într-un CSAT problema înzestrării, pentru că nu putem să ne bazăm la nesfârşit pe determinarea militarilor", a continuat el.

Scutaru a mai arătat că, pentru 2011, alocarea bugetară pentru MApN este de 0,88% din PIB, ceea ce reprezintă 51% din necesarul financiar pentru Statul Major General şi structurile de forţe. Dar, a spus el, situaţia nu se va schimba nici în 2014, potrivit previzionărilor bugetul MApN fiind estimat pentru acel an la 0,72% din PIB şi o acoperire a necesarului tot de 50%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici