Forumul cetăţenesc al Jobbik de la Târgu Mureş a fost anulat

Forumul cetăţenesc al formaţiunii de extremă dreaptă din Ungaria Jobbik, programat vineri, cu ocazia şedinţei de la Târgu Mureş a Prezidiului partidului, a fost anulat după ce Biserica Romano-Catolică a reziliat contractul de închiriere a Casei "Deus Providebit", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
6 afișări

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Cercul de Prieteni Jobbik de la Târgu Mureş, Biserica Romano-Catolică şi-a "declinat", miercuri seara, angajamentele de a închiria Casa "Deus Providebit", unde urma să se desfăşoare întâlnirea conducerii Jobbik cu cetăţenii, motiv pentru care forumul cetăţenesc a fost anulat.

"Noi am avut o înţelegere scrisă, am completat ce trebuia, chiar ieri după-masă (miercuri - n.r.) am vorbit de sonorizare, dar seara la ora 20.00 m-au sunat, spunându-mi că sfatul bisericesc a decis că nu va permite întruniri politice", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, preşedintele Cercului de Prieteni Jobbik de la Târgu Mureş, Vitus Ors.

El a precizat că, în urma deciziei Bisericii Romano-Catolice, forumul cetăţenesc a fost anulat, vineri urmând să se desfăşoare doar şedinţa Prezidiului Jobbik şi o conferinţă de presă, la cabinetul europarlamentarului Jobbik Szegedi Csanad.

Vitus Ors a acuzat, în acest context, "atacurile nejustificate şi ieşirile la rampă agresive ale Ligii Pro Europa şi ale unor organizaţii de apărare a drepturilor omului necunoscute" care ar fi determinat Biserica Romano-Catolică din Târgu Mureş să-şi "decline angajamentele".

El nu a exclus posibilitatea ca această anulare a contractului de închiriere să aibă legătură cu vizita la Târgu Mureş a preşedintelui Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, din partea partidului de guvernământ din Ungaria, FIDESZ.

"Nu putem concepe faptul că o conferinţă despre împăcarea popoarelor din Bazinul Carpatic şi planurile unei Uniunii Central-Est Europene reprezintă cel mai mare pericol la adresa locuitorilor din Târgu Mureş. Dincolo de acest fapt, este curios că în timp ce Jobbik este acuzat de exportarea politicii de partid din Ungaria, interzicerea accesului în Casa Deus Providebit este, din punct de vedere temporal, suspect de apropiată de vizita la Târgu Mureş a membrului FIDESZ Kover Laszlo (preşedintele Parlamentului Ungariei va fi prezent sâmbătă la Târgu Mureş - n.r.). Nu vrem să ne lansăm în teorii ale conspiraţiei, dar nu putem evita un fapt evident. O instituţie ce are menire de conducere în rândul maghiarimii din Târgu Mureş, cum este parohia Romano-Catolică din oraşul nostru, se pare că nu este interesată în conceperea unei păci durabile între popoarele din Bazinul Carpatic şi mai mult decât atât, s-a trezit în focul încrucişat şi în racilele intereselor politice din Ungaria", se afirmă în comunicatul Cercului de Prieteni Jobbik de la Târgu Mureş.

Preşedintele Cercului de Prieteni Jobbik din Târgu Mureş, Vitus Ors, declara, săptămâna trecută, că în 11 martie, la Târgu Mureş, va avea loc prima şedinţă desfăşurată în afara graniţelor Ungariei a conducerii partidului ungar de extremă dreapta Jobbik.

Liga Pro Europa (LPE) a cerut cultelor şi partidelor să dezavueze public şi să nu participe la reuniunea Prezidiului partidului ungar de extremă dreaptă Jobbik, programată vineri, la Târgu Mureş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici