Forumul Civic al Românilor constituie un "grup de acţiune pentru apărarea demnităţii naţionale"

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş a decis, sâmbătă, să constituie un "grup de acţiune pentru apărarea demnităţii naţionale", format din politicieni şi reprezentanţi ai societăţii civile, care să militeze "pentru stoparea degradării identităţii naţionale".

Urmărește
9 afișări

Decizia a fost luată la adunarea generală a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), care a avut loc, sâmbătă, la sediul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei din Miercurea Ciuc, sub înaltul patronaj al IPS Ioan, arhiepiscop al Covasnei şi Harghitei, şi preşedinte de onoare al forumului românilor, fiind invitaţi şi parlamentari din tot spectrul politic românesc, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În faţa acestora, reprezentanţii românilor din cele trei judeţe şi-au exprimat îngrijorarea faţă de efectele unor acţiuni organizate în 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, precum şi faţă de consecinţele pe care le-ar avea adoptarea unor proiecte de legi în forma propusă de UDMR, în principal proiectul Legii statutului minorităţilor naţionale şi cel al regionalizării României.

În opinia liderului grupului parlamentar al PSD, deputatul de Harghita Mircea Duşa, statul român îşi pierde autoritatea pe zi ce trece în judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, în urma "paşilor mărunţi făcuţi de UDMR", care "solicită şi obţine favoruri în schimbul asigurării majorităţii parlamentare".

"Pe zi ce trece România îşi pierde autoritatea statală, şi-o pierde pentru că întotdeauna puterea încearcă să satisfacă necesităţile minorităţilor şi în primul rând ale UDMR", a spus Mircea Duşa.

Arhiepiscopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, IPS Ioan Selejan, şi-a manifestat, la rândul său, neliniştea faţă de unele acţiuni care aduc atingere comunităţilor româneşti din zonă, identităţii naţionale şi implicit statului român şi a făcut apel pentru constituirea unui "grup de acţiune pentru demnitatea naţională", la care sunt chemaţi să adere oameni politici, parlamentari, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai societăţii civile.

"Astăzi am considerat de bine ca, în cadrul FCRCHM, să iniţiem o acţiune pentru apărarea demnităţii naţionale şi pentru un echilibru naţional, pentru că în ultima vreme, în această parte de ţară, s-au desfăşurat unele acţiuni care au adus o anumită atingere atât poporului român, cât şi demnităţii naţionale. Am invitat aici atât membrii forumului, cât şi parlamentari, primari, reprezentanţi ai unor ONG-uri şi facem apel şi către alte ONG-uri din ţară sau către alţi parlamentari, atât din părţile Moldovei, cât şi din Ţara Românească, să constituim o acţiune pentru apărarea demnităţii naţionale şi în primul rând pentru realizarea unui echilibru naţional, pentru că aşa cum s-a dovedit în timp, poporul român a primit şi a găzduit multe minorităţi cu care doreşte să trăiască în pace aici, la poalele Carpaţilor", a spus IPS Ioan Selejan.

"Grupul de acţiune pentru demnitatea naţională", a cărui înfiinţare a fost încuviinţată de către toţi cei prezenţi, va milita "pentru stoparea degradării identităţii naţionale şi pentru realizarea unui echilibru în spaţiul public".

"Încercăm să creăm o mişcare în Parlamentul României, fără culoare politică, care să apere Constituţia, să apere drepturile românilor şi să creeze un astfel de imbold la parlamentari încât, anumite legi care, paşi mărunţi fiind, duc la pierderea autorităţii statale în cele trei judeţe. Să creăm un curent de opinie astfel încât legile care privesc dezintegrarea statului român să nu treacă", a adăugat social-democratul Mircea Duşa.

La rândul său, preşedintele executiv al FCRCHM, Ioan Lăcătuşu, a reamintit că în urmă cu câteva zile s-a împlinit un an de la Adunarea de la Topliţa, în cadrul căreia conducerea forumului a atras atenţia autorităţilor centrale ale statului asupra problemelor cu care se confruntă românii din zonă, însă acestea nu au reacţionat în niciun fel.

"Astăzi, deşi nu suntem la fel de mulţi ca la Adunarea de la Topliţa, vrem să transmitem un mesaj foarte clar: proiectele de legi privind statutul minorităţilor şi regionalizării, după adoptarea Legii educaţiei, duc, de facto, la instituirea autonomiei naţionale pe criterii etnice. Drepturile colective, principiul teritorialităţii, crearea unor organisme paralele cu cele ale statului nu fac parte din parctica şi legislaţia europeană şi a adopta asemenea lucruri sunt greşeli de neiertat, cu consecinţe incalculabile pe termen lung care trec peste interesele partidelor", a afirmat Ioan Lăcătuşu.

El a spus că "grupul de acţiune pentru demnitatea naţională" va face tot ceea ce îi stă în putinţă pentru menţinerea unei stări de normalitate în Harghita, Covasna şi Mureş, unde etnicii maghiari din România trăiesc în majoritate.

"Normalitate înseamnă convieţuire multietnică şi pluriconfesională şi nu o enclavă etnică în inima României. Dacă inima României este bolnavă, va fi bolnavă şi România", a spus Lăcăutşu.

Prezent la dezbaterile de la Miercurea Ciuc, senatorul PSD Titus Corlăţeanu a declarat că este nevoie de o reacţie politică în Parlamentul României astfel încât deciziile care se vor lua în urma dezbaterii proiectelor de legi propuse de UDMR să nu lezeze Constituţia şi drepturile românilor din cele trei judeţe, adăugând că se va implica serios în activitatea "grupului de acţiune pentru demnitatea naţională".

"Eu mă aştept ca deciziile pe care le-am luat la Miercurea Ciuc (constituirea «grupului de acţiune pentru demnitatea naţională» - n.r.) să aibă efecte în ceea ce priveşte reacţia parlamentarilor de la Bucureşti din diferite grupuri politice în momentele importante care urmează, cele legate de dezbaterea legii minorităţii naţionale şi respectiv legea privind regionalizarea României. Noi am luat nu doar notă, ci vom încerca să ne implicăm foarte serios, ţinând cont de preocuparea şi lucrurile pe care românii din Harghita, Covasna şi Mureş, prin intermediul forumului din cele trei judeţe, le-au ridicat. E o profundă preocupare şi cred că clasa politică din Parlament, şi aici vorbim de toate grupurile parlamentare, trebuie să ţină cont de aceasta. Deci, aici, în primul rând văd o necesară reacţie politică în Parlament, astfel încât deciziile care se vor lua să nu încalce nici Constituţia României şi nici drepturile, tot mai puţine din păcate, ale românilor din Covasna şi Harghita în special", a declarat Titus Corlăţeanu.

La adunarea generală a FCRCHM au mai participat Florin Postolachi, deputat PDL de Braşov, Corneliu Grosu, senator UNPR de Mureş, deputatul social-democrat de Covasna Horia Grama, deputatul conservator Sergiu Andorn şi deputatul PSD de Mureş Victor Socaciu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici