- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (24.11.2016, 14:56)
- Departamentul Cultură-Media
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fost ministru al Culturii, scrisoare către Cioloş în legătură cu achiziţionarea "Cuminţeniei Pământului": „Unde este transparenţa? Unde este onestitatea?“
Ionuţ Vulpescu, fost ministru al Culturii, i-a transmis premierului o scrisoare deschisă prin care îi cere detalii despre modul în care se face achiziţionarea "Cuminţeniei Pământului", acuzând că nu există transparenţă, iar preţul de cumpărare este dublu faţă de cel stabilit de expertize.
Urmărește
1139 afișări
Fost ministru al Culturii, scrisoare către Cioloş în legătură cu achiziţionarea "Cuminţeniei Pământului": „Unde este transparenţa? Unde este onestitatea?“ (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)
"Suntem săraci, dar cu această operă e «acum sau niciodată!»- asta spuneaţi. Dacă suntem săraci, domnule Prim-ministru, de ce aţi aprobat, alături de Guvernul pe care îl conduceţi, achiziţionarea ei cu un preţ mai mult decât dublu decât cel stabilit prin două expertize independente înainte de venirea dumneavoastră în fruntea Executivului?", se întreabă fostul ministru al Culturii în scrisoarea deschisă.
Vulpescu acuză că în procesul de achiziţonare a "Cuminţeniei Pământului" nu a existat transparenţă şi pune câteva întrebări legate de cumpărarea operei lui Constantin Brâncuşi. "Primul, şi cel mai important lucru: care a fost mandatul Comisiei de negociere, condusă de ministrul Culturii? 2. Cine sunt experţii care au stabilit valoarea sculpturii la 11 milioane de euro, după ce expertizele anterioare au indicat o valoare de cel mult cinci milioane de euro? Pe ce s-a bazat această expertiză? 3. Cine a făcut parte din comisia de negociere care a acceptat acest preţ de 11 milioane de euro? 4. Cine l-a autorizat pe ministrul Culturii să accepte preţul de 11 milioane de euro? Aprobarea a fost dată într-o şedinţă de guvern?". Fostul ministru al Culturii îl întreabă pe Dacian Cioloş şi care este temeiul legal pentru prelungirea termenului de plată până la data de 20 decembrie 2016 şi cine l-a autorizat pe ministrul Vlad Alexandrescu să declare că, în cazul în care nu se vor strânge cele şase milioane de euro prin subscripţie publică, statul va renunţa la dreptul de preempţiune.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
"Guvernul dumneavoastră a exercitat dreptul de preempţiune în cazul ”Cuminţeniei Pământului”. Guvernul dumneavoastră, prin Ministrul Culturii condus de doamna Corina Şuteu, NU şi-a exercitat acest drept în cazul ”Colecţiei Manu”, deşi a fost notificat în acest sens. Astfel, piese cunoscute, extrem de importante pentru istoria artei plastice româneşti, multe dintre ele din categoria ”Tezaur”, de Rosenthal, Tattarescu şi Aman, printre alţii, au fost vândute la licitaţie. Potrivit casei de licitaţii, au fost înstrăinate până acum 15 picturi din cele 24 ale colecţiei, pentru suma de 117 400 de euro. O sumă de aproape 100 de ori mai mică decât cea pe care Guvernul dumneavoastră este dispus să o plătească pentru „Cuminţenia Pământului”, dar pentru care nu s-au găsit fonduri în vistieria ţării", se mai arată în scrisoare.
Vulpescu îi reproşează premierului şi că Executivul nu continuat completarea dosarului de înscriere a ansamblului de la Târgu Jiu în Patrimoniul Cultural Mondial al UNESCO.
Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, a declarat miercuri, după şedinţa de Guvern, că nu au fost alocate fonduri pentru cumpărarea sculpturii Cuminţenia Pământului la această rectificare operată de Executiv deoarece nu există baza legală pentru acest lucru.
”Nu sunt prinşi, pentru că pentru Cuminţenie nu avem baza legală. (...) Bugetul se întocmeşte pe baza legală existentă. Dacă nu avem un temei legal, nu putem aloca o sumă în buget, ca atare nu există o sumă alocată Ministerului Culturii. Pot fi folosiţi banii din Fondul de rezervă, dacă va exista temei legal”, a afirmat Anca Dragu.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Executivului a explicat de ce, pe 12 octombrie, a anunţat adoptarea unei ordonanţe de urgenţă în acest sens, care nu a mai fost publicată în Monitorul Oficial.
”Nu a mai ajuns la Monitorul Oficial pentru că, între timp, au fost sesizate probleme de constituţionalitate de către Consiliul Legislativ, motiv pentru care s-a hotărât să se trimită amendamente la proiectul de lege aflat în Parlament pentru aprobarea OUG. Acele amendamente sunt, practic, aceleaşi lucruri care se aflau în ordonanţa de urgenţă. Au fost decizii ale Curţii Constituţionale care s-au referit la această problemă - în momentul în care există în fază avansată de adoptare un proiect legislativ nu mai poţi veni cu o nouă ordonanţă de urgenţă care să-l modifice”, a precizat Iolu, care a adăugat că, în acest moment, este aşteptată decizia Parlamentului.
"Dispariţia miraculoasă a Ordonanţei de Urgenţă adoptată la data de 12.10.2016 nu face decât să confirme atitudinea de dispreţ faţă de cetăţeni în general, şi faţă de cei care au contribuit la campanie, în special. După ce aţi anunţat rezolvarea situaţiei prin adoptarea acelei OUG, am aşteptat publicarea ei în "Monitorul Oficial", ceea ce nu s-a întâmplat nici măcar în ziua de azi. Ce fel de Guvern este acesta, în care actele presupus importante şi care rezolvă situaţii urgente şi excepţionale dispar fără urmă? V-aţi speriat de posibilele consecinţe legale ale aplicării lor? Unde este transparenţa? Unde este onestitatea? (...) Nu Parlamentul trebuie sã deconteze aceastã „safacere cu sulf” care cere o serie de lãmuriri, inclusiv din partea dumneavoastrã!", se mai arată în scrisoarea transmisă de Vulpescu.
Citeşte şi: Premierul Dacian Cioloş i-a eliberat din funcţii pe şefii DIPI. Decretele au fost publicate în Monitorul Oficial
Citeşte şi: Liviu Dragnea, dacă Iohannis va refuza propunerea de premier a PSD: "Nu merge. Se poate întâmpla orice"
Citeşte şi: Cristian Ghinea, candidat al USR la parlamentare: PNL încearcă să confişte imaginea lui Cioloş. Guvern de penali dacă nu se iese la vot - VIDEO
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe