- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (01.11.2017, 15:26)
- Iasmina Ardelean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fost ministru al Justiţiei: În CSM era o temere că SIPA ar fi strâns informaţii legate de viaţa judecătorilor. Îmi pare rău că nu s-a urmat calea distrugerii lor
Fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, a declarat miercuri, la audierea în Comisia de anchetă privind arhiva SIPA, că la nivelul CSM exista o temere că SIPA ar fi strâns informaţii legate de viaţa privată a judecătorilor şi procurorilor.
Urmărește
312 afișări
Fost ministru al Justiţiei: În CSM era o temere că SIPA ar fi strâns informaţii legate de viaţa judecătorilor. Îmi pare rău că nu s-a urmat calea distrugerii lor
„Exista chiar la nivelul CSM o preocupare şi o temere în acest sens (că SIPA ar fi strâns informaţii legate de viaţa judecătorilor şi procurorilor – n. red.), de aceea cred că decizia pe care am luat-o de a institui această comisie (de inventariere a arhivei SIPA – n.red.) a fost una corectă”, a precizat Chiuariu.
Fostul ministru al Justiţiei din 2007 a adăugat că regret faptul că aceste materiale nu au fost distruse.
„Îmi pare rău că în timp nu s-a urmat aceeaşi cale, aceea de a ajunge eventual şi la o înlăturare a acestor materiale, la distrugerea lor având în vedere modalitatea cum au fost obţinute şi, pe de altă parte, dacă există o răspunedere juridică a persoanelor care au întocmit aceste documente”, a subliniat Tudor Chiuariu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
De asemenea, fostul ministru al Justiţiei a confirmat că aceste documente veneau, într-o anumită măsură, din zona Administraţiei Penitenciarelor.
„Pot să vă confirm că ele poate, într-o anumită măsură, porneau din zona aceea a Administraţiei Penitenciarelor. Dar ele aveau în mare parte ca obiectiv pe magistraţi şi uneori chiar viaţa lor privată”, a susţinut Chiuariu.
Totodată, Tudor Chiuariu a spus că, din discuţiile pe care le-a purtat cu membrii comisiei de inventariere a arhivei SIPA, a aflat că în arhivă erau dovezi privind încălcări flagrante ale drepturilor omului.
„Ştiu din discuţiile pe care le-am avut cu membrii comisiei (de inventariere a arhiveri SIPA – n. red.) că existau, pe de o parte, dovezi acolo privind încălcări flagrante ale dreptului omului, ale drepturilor fundamentale şi, pe de altă parte, că modul cum au fost ţinute aceste documente până să fie înfiinţată această comisie ar fi putut permite sustragerea, luarea la cunoştinţă de către alte persoane a conţinutului acestora.”, a explicat Chiuariu.
Întrebat dacă cineva i-a semnalat ceva legat de un potenţial acces neautorizat în arhivă, el a răspuns că i-au fost aduse la cunoştinţă astfel de informaţii. „Cred că mi s-au comunicat astfel de… nu-mi mai aduc aminte cu exactitate, dar cred că au existat informaţii în acest sens. Cu siguranţă, dacă au existat, ele au fost şi constatate de raportul final al comisiei”, a adăugat fostul ministru.
Chiuariu a precizat că nu a existat nicio întâlnire de predare-primire între el şi predecesorul său, Monica Macovei, dar că procesul verbal a fost semnat. „Nu am avut o întlnire în acest sens. Doamna era foarte supărată că a părăsit funcţia. Nu a existat o întâlnire. S-au semnat documentele, un proces verbal”, a spus Chiuariu
Plenul Parlamentului a aprobat, pe 27 septembrie, înfiinţarea Comisiei de anchetă pentru a clarifica aspectele ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie.
În rândul obiectivelor comisiei se numără: "stabilirea rolului activ al ministerului de resort la adoptarea HG 127/2006 precum şi ce acte au fost întocmite în intervalul celor 3 luni, prevăzut de HG 127/2006, de ce nu s-au finalizat procedurile de desfiinţare prevăzute în art. 3 şi 4 şi de ce nu s-a emis o nouă Hotărâre pentru prelungirea termenului”, identificarea şi audierea persoanelor care au avut acces în arhivă fără respectarea condiţiilor legale (...), precum şi la solicitarea cui au accesat arhiva, verificarea autenticităţii informaţiilor cuprinse în raportul 096/17-04.2008 şi împrejurările în care s-a dispus la data de 18 august 2016 sporirea gradului de secretizare.
Un alt obiectiv asumat de comisie este identificarea persoanelor care în luna ianuarie 2005 au sustras din arhiva SIPA registrul de intrări-ieşiri, documente secrete şi strict secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate, conţinutul foarte succint, de unde proveneau şi beneficiarii informaţiilor.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe