Foştii membri ai Coaliţiei pentru un Parlament European Curat cer demisia lui Adrian Severin din PE

Reprezentanţii Alianţei pentru o Românie Curată şi liderul Asociaţiei ProDemocraţia, ambele organizaţii foste membre ale Coaliţiei pentru un Parlament European Curat, cer demisia lui Adrian Severin în urma implicării sale în scandalul dezvăluit de jurnaliştii britanici de la The Sunday Times.

Urmărește
7 afișări

"Alianţa pentru o Românie Curată îi solicită încă o dată domnului Severin să facă un gest de onoare şi să renunţe la funcţia din Parlamentul European (PE). De asemenea, solicităm PSD să se delimiteze ferm de acest scandal, aşa cum a făcut-o deja vicepreşedintele grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda", se arată într-un comunicat postat pe site-ul organizaţiei.

La rândul său, Cristian Pârvulescu, liderul Asociaţiei ProDemocraţia, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că Severin ar trebui să-i urmeze pe ceilalţi doi europarlamentari implicaţi în scandal şi să demisioneze.

"Sigur, prezumţia de nevinovăţie funcţionează. Însă, în acelaşi timp, trebuie să funcţioneze şi responsabilitatea politică, iar în acest moment domnul Severin are o problemă de credibilitate. Mai mult, ceilalţi doi colegi de-ai săi din Parlamentul European implicaţi în acest scandal au renunţat la funcţii, astfel că, după opinia mea, şi dânsul ar trebui să procedeze în consecinţă", a spus Pârvulescu.

Acesta a ţinut să sublinieze faptul că eventuala "retragere" a lui Severin din PE ar fi o pierdere atât pentru grupul europarlamentarilor români cât şi pentru Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, în care Severin ocupa funcţia de vicepreşedinte.

"Este posibil ca domnul Severin să fie vinovat. La fel de posibil este însă ca domnia sa să fi fost victima unei înscenări. Cert este însă că acum are o problemă de credibilitate şi ar trebui fie să demisioneze, fie măcar să se autosuspende din funcţie şi să se pună la dispoziţia PE pentru ancheta care va urma", a conchis Pârvulescu.

El şi-a manifestat speranţa că scandalul în care a fost implicat Adrian Severin ar putea fi un pretext pentru PE de a-şi defini mai exact politica privind incompatibilităţile.

Trei deputaţi europeni şi foşti miniştri - Adrian Severin, slovenul Zoran Thaler şi conservatorul austriac Ernst Strasser - s-au declarat dispuşi să îşi "vândă serviciile" pentru sume de până la 100.000 de euro unor jurnalişti de la cotidianul britanic The Sunday Times care s-au pretins a fi lobbyişti.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputaţi să plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obţine. Cei trei deputaţi au acceptat.

Adrian Severin, fost vicepremier român, a trimis un e-mail falşilor lobbyişti, afirmând: "Doar ca să ştiţi că amendamentul pe care îl vreţi a fost depus la timp". La scurt timp, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere".

Ernst Strasser şi slovenul Zoran Thaler şi-au anunţat demisiile din PE.

Severin a declarat, luni, că nu intenţionează să demisioneze. "Nu intenţionez să demisionez. Decizia rămâne autosuspendarea (din partid - n.r.). Nu se schimbă nimic", a declarat Severin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici