- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (03.10.2019, 11:30)
- Alexandru Costea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Conferinţă MAS | Fostul consilier prezidenţial Iulian Fota: În programul partidelor politice, nu apare pe nicăieri securitatea naţională
Fostul consilier prezidenţial şi expert în securitate naţională, Iulian Fota, a declarat, joi, în cadrul Conferinţei Monitorului Apărării şi Securităţii, că securitatea naţională e extrem de marginalizată în România, din lipsă de profesionalism, precizând că partidele nu abordează deloc subiectul.
Urmărește
422 afișări
Conferinţă MAS | Fostul consilier prezidenţial Iulian Fota: În programul partidelor politice, nu apare pe nicăieri securitatea naţională
"Din punct de vedere conceptual, trebuie să punem egal între interese şi valori. În lumea occidentală, nu există diferenţe între interese şi valori. Cel mai important lucru pe care nu vrem să-l înţelegem este că securitatea în occident este o valoare şi în egală măsură un interes naţional. Astăzi, din lipsă de profesionalism, securitatea naţională este extrem de marginalizată. M-am uitat în ultimele săptămâni la programele partidelor politice. Nu apare pe nicăieri securitatea naţională, mai vezi politică externă, superficial tratată. Ideea de securitate şi politica de securitate, ambele sunt complet ignorate. Într-un moment în care deficitul de securitate naţională creşte, lumea e un loc din ce în ce mai periculos. Ameninţările la adresa României sunt mult mai bine conturate decât în trecut, mult mai puternice şi amplificate de vulnerabilităţile interne pe care le vedem cu toţii. Lista vulnerabilităţilor începe cu proasta guvernare. Reacţia noastră internă este din ce în ce mai firavă", a declarat, joi, Iulian Fota, în cadrul Conferinţei pe tema "Politica de securitate naţională, de la gândirea strategică la instituţiile de securitate şi apărare".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR alege datele votului. Primul tur, înainte de Paște?
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
Manmohan Singh, fostul prim-ministru al Indiei, a fost incinerat astăzi în cadrul unui omagiu naţional
Acesta a spus că discuţiile privind securitatea naţională trebuie să aibă loc în interiorul României, şi nu ar trebui prezentate în continuare, precum în trecut, doar aliaţilor externi.
"Noi, inerţial şi oarecum inutil, continuăm să organizăm dezbateri care sunt cristalizate spre exterior, spre străinătate, îi vânăm pe aliaţii, cunoscuţii din străinătate, încercăm să le explicăm în continuare că România poate fi un furnizor de securitate, un lucru care a fost bine făcut începând cu '97, când România a început să-şi argumenteze cazul său, respectiv aderarea la NATO şi UE. Eu cred că dacă vom continua cu această abordare, care a fost foarte importantă în trecut, greşim. Principalele dezbateri pe care ar trebui să le organizăm sunt cele între noi", a mai spus Fota.
De asemenea, Iulian Fota consideră că România se află într-o confuzie ideologică. "Acest demers de a organiza discuţii cu aliaţii este viciat, pentru că în acest momennt, în interior, suntem într-un moment de gravă confuzie şi ideologică şi strategică. România este din ce în ce mai neputincioasă, lucrul ăsta se vede, are un deficit de securitate în creştere, pentru că lumea este un loc tot mai periculos. Cea mai importantă discuţie pe care trebuie s-o avem este între noi, românii. România este neputincioasă, nu că am fi noi incompetenţi, pentru că trăim într-o confuzie ideologică care generează şi paralizie strategică, într-un moment în care România se confruntă inclusiv cu scenarii teritoriale mai vechi pe care le-am crezut până acum vreo câţiva ani de zile dispărute din parohia a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale", a afirmat acesta.
"Interesele sunt perene. Istoric, noi, românii, am avut trei interese naţionale mari de-a lungul timpului, primul să ne păstrăm integritatea teritorială, modernizarea noastră ca ţară şi unirea rămân în continuare valabile", a mai declarat fostul consilier prezidenţial.
Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS) organizează joi, la Hotelul Marriott din Bucureşti, Conferinţa pe tema "Politica de securitate naţională, de la gândirea strategică la instituţiile de securitate şi apărare", un forum pentru dezbateri cu invitaţi de marcă din România şi din străinătate. Printre subiectele care vor fi abordate la eveniment se numără "interesele naţionale fundamentale şi ameninţările la adresa securităţii naţionale", "capacitatea României de a garanta securitatea naţională" şi conceptul de "securitate naţională a României" în context internaţional.
Pornind de la premisa că "securitatea naţională reprezintă bunul public cel mai de preţ al naţiunii", participanţii la conferinţă, printre care se numără dr. Thomas-Durell Young, generalul israelian (r.) Itai Brun, generalul polonez (r.) Jaroslaw Strozyk, vor analiza semnificaţiile conceptului de securitate naţională în contextul transformărilor din sistemul internaţional, în special în spaţiul euro-atlantic.
Obiectivele Conferinţei se referă la înţelegerea importanţei securităţii şi apărării naţionale de către cetăţenii României, la cunoaşterea rolului instituţiilor, la transparenţa utilizării fondurilor publice, la implicarea cetăţenilor în deciziile strategice şi identificarea principalelor obiective şi soluţii ale viitoarei Strategii Naţionale de Apărare.
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe