Rebenciuc a fost trimis în judecată sub acuzaţia de conflict de interese, precizează Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).
„Inculpatul, în calitate de deputat în Parlamentul României, a propus angajarea în cadrul biroului său parlamentar a fiicei sale şi a avizat contractul individual de muncă al acesteia; de asemenea, acesta a încheiat cu fiica sa un contract civil de prestări servicii în cadrul biroului său parlamentar. În baza acestor contracte s-a realizat în mod direct un folos material în cuantum total de 11.658 lei, sume plătite cu titlu de venituri salariale din bugetul Camerei Deputaţilor”, a precizat sursa citată.
Dosarul va fi judecat de instanţa supremă.
În februarie, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a cerut PICCJ să verifice un posibil conflict de interese în cazul fostului deputat Neculai Rebenciuc, care în perioada 2009-2010 şi-a angajat fiica în funcţia de şef de cabinet la biroul său parlamentar din Botoşani.
Potrivit ANI, Neculai Rebenciuc nu a respectat dispoziţiile articolului 70 din Legea 161/2003, potrivit cărora „prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative” şi dispoziţiile articolului 38, alineatul 11 din Legea 96/2006, potrivit cărora „membrii familiei deputatului sau senatorului ori rudele/afinii acestuia până la gradul al III-lea nu pot fi angajaţi la respectivul birou parlamentar”.
Rebenciuc a intrat în Parlament în 2008, fiind ales deputat din partea PNL, a devenit independent în octombrie 2009, iar ulterior, în martie 2010, s-a înscris în PDL.