- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (22.10.2014, 16:25)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fostul ministru Adriana Ţicău, pusă sub învinuire în dosarul Microsoft - surse
Procurorii anticorupţie i-au adus la cunoştinţă Adrianei Ţicău, miercuri, acuzaţiile şi faptele de care s-ar face vinovată în dosarul Microsoft, iar aceasta nu a dat nicio declaraţie, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
Urmărește
1076 afișări
Fostul ministru Adriana Ţicău, audiată la DNA în dosarul Microsoft (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)
Potrivit surselor citate, fostului ministru al Comunicaţiilor i-au fost prezentate pe larg acuzaţiile şi starea de fapt concretă ce a dus la formularea lor.
Ţicău nu a dat nicio declaraţie în faţa anchetatorilor şi nici nu a depus documente în apărarea sa, au mai spus aceleaşi surse.
La ieşirea din sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fostul ministru nu a dorit să stea de vorbă cu presa.
Adriana Ţicău, unul dintre cei nouă foşti miniştri vizaţi în dosarul licenţelor Microsoft, a venit la DNA însoţită de doi avocaţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
În dosarul Microsoft, DNA a cerut preşedintelui aviz pentru începerea urmăririi penale în cazul Adrianei Ţicău, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada iulie-decembrie 2004, pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.
Ţicău este suspectată că ar fi aprobat bugetul pentru derularea Programului "Sistem Educaţional Informatizat" şi respectiv pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft. De asemenea, ea ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care s-ar fi urmărit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora. Faptele sale ar fi avut având drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă, respectiv licenţe cu circa 30 - 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă, potrivit DNA.
Citeşte şi:
DOSARUL MICROSOFT: Gabriel Sandu a fost la DNA pentru a se apăra. Nicio persoană nu este urmărită penal în acest moment - surse
Citeşte şi:
Ponta, despre schimbarea calităţii sale în dosarul Microsoft: Băsescu nu mai are informaţii serioase
Citeşte şi:
Geoană: Termenul de două săptămâni dat Comisiei juridice pentru dosarul Microsoft, rezonabil
Cererea DNA a fost avizată, în 3 octombrie, de preşedintele Traian Băsescu, atât pentru Adriana Ţicău, cât şi pentru foştii miniştri Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Daniel Funeriu.
Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu a fost luni la DNA, pentru a prezenta probe în apărarea sa şi a da o declaraţie.
Marţi a fost la DNA şi Daniel Funeriu, acesta fiind audiat aproximativ două ore.
În dosarul Microsoft, urmărirea penală nu a fost declanşată faţă de nicio persoană, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
În 16 octombrie, procurorii anticorupţie au făcut percheziţii la locuinţa lui Gabriel Sandu, dar şi acasă la fostul consilier prezidenţial Dorin Marian, la fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe Cătălin Harnagea, la oamenii de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, Remus Truică şi Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro, la tatăl preşedintelui Comitetului Olimpic, Adrian Petrache, precum şi la Fundaţia Dinu Pescariu.
Surse judiciare au precizat atunci, pentru MEDIAFAX, că anchetatorii au ridicat documente care ar putea constitui probe în dosarul Microsoft.
În acest dosar, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri - senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău.
Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane chitate de Executiv în cadrul contractului.
"Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată la data de 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a acţiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale. Întrucât din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiţii nelegale, a contractului comercial de închiriere licenţe din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programul «Sistem Educaţional Informatizat» (SEI), Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi respectiv a unor infracţiuni de corupţie în legătură cu derularea acestor contracte", a precizat DNA.
Procurorii susţin că foştii miniştri Dan Nica, Şerban Mihăilescu, Ţicău Adriana, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Sandu Gabriel "şi-au exercitat cu rea-credinţă atribuţiile de serviciu, determinând încheierea contractului cadru de licenţiere din 15.04.2004 în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României, şi implicit permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate".
Totodată, anchetatorii au indicii că cei şase foşti miniştri au pretins şi primit sume de bani pentru a-şi exercita în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi pentru a-şi exercita influenţa asupra altor persoane, pentru a fi favorizată firma Fujitsu Siemens Computers la încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft.
Camera Deputaţilor a aprobat, în 13 octombrie, cererea de începere a urmăririi penale a deputatului Valerian Vreme.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: DOSARUL MICROSOFT: Gabriel Sandu a fost la DNA pentru a se apăra. Nicio persoană nu este urmărită penal în acest moment - surse
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe