- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (05.07.2017, 14:44)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fostul premier Sorin Grindeanu îi răspunde lui Liviu Dragnea cu privire la votul din Parlament pentru moţiunea de cenzură: Nu asta ar trebui să fie preocuparea unui şef de partid/ USR propune înfiinţarea unei comisii parlamentare pentru votul moţiunii de cenzură
Fostul premier Sorin Grindeanu i-a răspuns miercuri lui Liviu Dragnea, după ce liderul PSD a declarat că ”votul secret este o opţiune pe care o foloseşti sau nu”, că statul pe scările la moţiunile împotriva propriului Guvern nu ar trebui să fie preocuparea unui şef de partid.
Urmărește
828 afișări
Fostul premier Sorin Grindeanu îi răspunde lui Liviu Dragnea cu privire la votul din Parlament pentru moţiunea de cenzură: Nu asta ar trebui să fie preocuparea unui şef de partid (Imagine: ANDREEA ALEXANDRU/MEDIAFAX FOTO)
”Văd că Liviu Dragnea crede că trebuie să fii constituţionalist ca să ştii că votul la moţiunea de cenzură e secret, cu bile! Ei bine, nu! Trebuie doar să ai un minim respect pentru lege! Ca preşedinte de partid, preocuparea lui Liviu Dragnea nu ar trebui să fie statul pe scări la moţiunile împotriva propriului guvern pentru a verifica votul parlamentarilor. Să îţi ameninţi propriii parlamentari, să faci filtre la vot, să-i obligi să arate votul care, din punct de vedere constituţional, este secret - toate acestea sunt lucruri inadmisibile. De aceea am sesizat CCR. Pentru ca aşa ceva să nu se mai întâmple. Poate vrea Liviu Dragnea să întrebe dacă în Brazilia votul e la vedere”, a scris Sorin Grindeanu pe Facebook.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Declaraţia vine după ce preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, a susţinut, miercuri, că Birourile permanente reunite au fost convocate pentru a da un punct de vedere CCR privind sesizarea depusă de fostul premier Sorin Grindeanu, el opinând că votul secret este o opţiune pe care o foloseşti sau nu.
„Eu cred că, până la urmă, votul secret este o opţiune pe care o foloseşti sau nu. S-a votat când secret, când la vedere în Parlament. Cred că important este votul. Cred că un om care are personalitate - şi au fost oameni cu mare personalitate - au votat invers, tot la vedere. (...) Eu nu am pregătirea constituţională a domnului Sorin Grindeanu, drept pentru care am rugat specialiştii în Constituţie şi în drept din Parlament şi ei vor face materialul către CCR”, a spus Dragnea.
Sorin Grindeanu a sesizat săptămâna trecută CCR pe motiv că votul din Parlament, pentru moţiunea de cenzură care a dus la demiterea Cabinetului său, nu a fost unul secret, iar mulţi aleşi au arătat bilele înainte de a le introduce în urne.
Dragnea, lui Grindeanu: Votul secret este o opţiune pe care o foloseşti sau nu
Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, a susţinut, miercuri, că Birourile permanente reunite au fost convocate pentru a da un punct de vedere CCR privind sesizarea depusă de fostul premier Sorin Grindeanu, el opinând că votul secret este o opţiune pe care o foloseşti sau nu.
„Principalul subiect pentru BPR, pentru care eu am acceptat să convocăm aşa ceva, reprezintă obligaţia noastră de a da un punct de vedere la Curtea Constituţională pe o sesizare a domnului fost prim-ministru Sorin Grindeanu”, a spus Dragnea.
Întrebat dacă, legat de sesizarea depusă de Grindeanu, are în vedere modificare Statutului deputaţilor şi senatorilor în sensul instituirii votului la vedere, Dragnea a răspuns: „O să ne gândim serios”.
„Eu cred că, până la urmă, votul secret este o opţiune pe care o foloseşti sau nu. S-a votat când secret, când la vedere în Parlament. Cred că important este votul. Cred că un om care are personalitate - şi au fost oameni cu mare personalitate - au votat invers, tot la vedere. (...) Eu nu am pregătirea constituţională a domnului Sorin Grindeanu, drept pentru care am rugat specialiştii în Constituţie şi în drept din Parlament şi ei vor face materialul către CCR”, a mai spus Dragnea.
Sorin Grindeanu a sesizat săptămâna trecută CCR pe motiv că votul din Parlament, pentru moţiunea de cenzură care a dus la demiterea Cabinetului său, nu a fost unul secret, iar mulţi aleşi au arătat bilele înainte de a le introduce în urne.
În sesizarea făcută de premierul interimar Sorin Grindeanu, la Curtea Constituţională a României, se arată că, potrivit dispoziţiilor art. 88 ”după încheierea dezbaterilor se supune la vot propunerea de acordare pentru încrederea Guvernului. Votul este secret şi se exprimă prin bile”.
Cu toate acestea, arată sesizarea, ”la şedinţa comună din 21 iunie 2017, aşa cum s-a putut observa pe toate canalele de televiziune care au transmis în direct desfăşurarea lucrărilor, modalitatea concretă de desfăşurare a votului a arătat faptul că unii deputaţi şi senatori au votat la vedere, ceea ce pune sub semnul întrebării respectarea procedurii referitoare la asigurarea secretului votului cu bile prevăzută de Regulamentul activitărilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului”.
Legat de acest regulament, Sorin Grindeanu face şi o propunere, ca în cazul în care procedura nu este respectată, normele să prevadă reluarea votului.
”Apreciez că modalitatea de exprimare a votului din 21 iunie 2017 cu privire la moţiunea de cenzură, desfăşurată în condiţii neregulamentare, a conturat un veritabil conflict juridic de natură constituţională între auorităţile publice datorită efectului direct al rezultatului votului asupra Guvernului”, se mai arată în sesizare.
USR propune înfiinţarea unei comisii parlamentare pentru votul moţiunii de cenzură
Senatorul USR Mihai Goţiu a declarat miercuri că a propus Birourilor Permanente Reunite înfiinţarea unei comisii parlamentare pentru votul de la moţiunea de cenzură, acuzând conducerea Parlamentului de tergiversarea discuţiilor asupra propunerii.
"Astăzi am propus pe ordinea de zi constituirea unei comisii parlamentare pentru votul de la moţiunea de cenzură, unde după cum ştiţi au fost 249 de deputaţi şi senatori care au introdus bile în urnă (...) Şi la numărătoare au ieşit 251 de bile. Considerăm că este normală o clarificare a ceea ce s-a întâmplat, cum e posibil acel vot care a dus la căderea unui guvern şi la învestirea unui alt guvern şi de asemenea să vedem ce se poate face ca astfel de situaţii să nu se mai repete", a declarat senatorul USR Mihai Goţiu.
Goţiu a afirmat că imaginea Parlamentului ar putea avea de suferit dacă nu este rezolvată "starea de dubiu". Senatorul a mai spus că introducerea pe ordinea de zi a propunerii a fost tergiversată, deşi întrunea numărul necesar de semnături din partea USR, PNL şi PMP.
"Nu cred că imaginea Parlamentului are de câştigat menţinând această stare de dubiu, dacă s-a furat sau nu s-a furat la vot, chiar în plenul reunit al Parlamentului sub zeci de camere de luat vedere. Din păcate, au tras de timp şi au tergiversat discutarea şi apoi punerea în discuţie în plenul reunit a constituirii acestei comisii de anchetă pentru care am strâns şi numărul necesar de semnături, 120, din partea grupurilor parlamentare USR, PNL şi PMP", a mai spus Goţiu.
Citeşte şi: Noua lege a salarizării: Parlamentarii şi-au aprobat sumele de bani pentru cazare/ Tăriceanu, despre creşterea indemnizaţiilor aleşilor: Resping populismele ieftine
Citeşte şi: Fifor a demisionat de la şefia Comisiei de anchetă a alegerilor / Oana Florea, propusă de PSD - surse
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe