Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale: Instituţia preşedintelui interimar nu există

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale (CC) Ioan Vida a declarat, la TVR, că desemnarea lui Ion Predescu în locul său nu este legală, pentru că funcţia de preşedinte interimar al CC nu există, iar decizia a fost luată în absenţa cvorumului necesar.

Urmărește
35 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale: Instituţia preşedintelui interimar nu există

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale: Instituţia preşedintelui interimar nu există (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"S-a schimbat domnul Predescu, care vrea să fie preşedinte. Deci ei au fost cinci inşi în plen, care au votat să fie ales un preşedinte interimar. Cvorumul legal este de şapte persoane, cel puţin. Când am văzut că ei au gânduri de genul ăsta, eu am ieşit din sală pur şi simplu şi i-am lăsat să facă ce vor. Nu există această instituţie, de preşedinte interimar, în cadrul legislaţiei în vigoare", a afirmat Vida, marţi seară, la TVR.

Judecătorul Ion Predescu preia atribuţiile preşedintelui Curţii Constituţionale Ioan Vida, întrucât mandatul acestuia a expirat, a informat, marţi, Biroul de presă al instituţiei.

"În şedinţa din data de 8 iunie 2010, Plenul Curţii Constituţionale, luând act de încetarea mandatului de preşedinte al Curţii Constituţionale, la data de 7 iunie 2010, ca urmare a expirării mandatului de judecător la Curtea Constituţională al domnului prof.univ.dr. Ioan Vida, a hotărât, în temeiul dispoziţiilor art.4 lit.j) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale, următoarele: Atribuţiile de preşedinte al Curţii vor fi exercitate de domnul judecător Ion Predescu, până la alegerea noului preşedinte de către Plenul Curţii Constituţionale, în condiţiile Legii nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale", se arată în comunicat.

Hotărârea Curţii se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Mandatele judecătorilor Curţii Constituţionale Ioan Vida, Nicolae Cochinescu şi Petre Lăzăroiu au expirat, astfel că Preşedinţia, Camera Deputaţilor şi Senatul trebuie să-şi numească reprezentaţii. Preşedinţia deja a făcut-o, în 2 iunie, desemnându-l pe Petre Lăzăroiu în continuare. Acesta preluase restul de mandat al judecătorului Petre Ninosu, care a decedat în vara anului 2008.

În Parlament sunt dispute privind desemnarea celorlaţi doi judecători constituţionali.

Candidatul propus de PSD pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale din partea Camerei Deputaţilor, Valer Dorneanu, a obţinut, în urmă cu o săptămână, 161 de voturi favorabile, iar contracandidatul său propus de PDL Ştefan Minea a obţinut 123 de voturi, dar preşedinta Camerei Deputaţilor Roberta Anastase a refuzat să-l valideze pe Dorneanu, arătând că acesta trebuia să întrunească 168 de voturi favorabile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici