Într-o declaraţie trimisă CNN, înalţi oficiali militari şi-au exprimat „sincerele condoleanţe” pentru „tristul deces al generalului Pervez Musharraf”.
Fostul lider, care trăia într-un exil autoimpus în Dubai, în Emiratele Arabe Unite, a preluat puterea de la fostul premier Nawaz Sharif printr-o lovitură de stat militară în 1999 şi s-a autoproclamat preşedinte în 2001, rămânând în acelaşi timp şef al armatei. El a continuat să conducă Pakistanul în calitate de preşedinte până în 2008.
Mandatul său a fost punctat de două tentative eşuate de asasinat în 2003. În noiembrie 2007, a declarat starea de urgenţă, a suspendat constituţia pakistaneză, a înlocuit judecătorul-şef şi a interzis accesul la televiziunile independente.
Musharraf a declarat că a făcut acest lucru pentru a stabiliza ţara şi pentru a lupta împotriva extremismului islamist în creştere. Acţiunea a atras critici dure din partea Statelor Unite şi a susţinătorilor democraţiei. Pakistanezii au cerut în mod deschis înlăturarea sa.
Sub presiunea Occidentului, Musharraf a ridicat ulterior starea de urgenţă şi a convocat alegeri, care au avut loc în februarie 2008, în care partidul său a avut rezultate slabe.
El a demisionat în august 2008, după ce coaliţia de guvernare a început să ia măsuri pentru a-l pune sub acuzare.
Musharraf a plecat apoi în exil, dar s-a întors în Pakistan în 2013 cu scopul de a candida la alegerile naţionale din ţară. Planurile sale s-au năruit, deoarece a fost implicat într-o reţea de procese legate de perioada în care s-a aflat la putere.
În 2019, a fost condamnat la moarte în contumacie pentru înaltă trădare. Sentinţa a fost ulterior anulată.
Musharraf locuia în Dubai din martie 2016, când Curtea Supremă din Pakistan a ridicat o interdicţie de călătorie, permiţându-i să părăsească ţara pentru a urma un tratament medical în această ţară.
A fost căsătorit cu Sehba Musharraf şi avea un fiu şi o fiică.