Fota: Relaţia României cu Rusia nu e rea, dar nici perfectă; unii ziarişti nu au procedat fericit

Consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Iulian Fota, a declarat, duminică seară, la Realitatea TV, că relaţia României cu Rusia nu este rea, dar nici perfectă şi a apreciat că unii ziarişti nu au procedat "foarte fericit" după comunicatul emis de MAE rus.

6 afișări

"Este foarte mult de discutat dacă reacţia noastră, ulterior acelui comunicat, ca ţară şi ca lideri politici şi ca mass-media, a fost cea corectă. Poate că trebuie să schimbăm anumite atitudini. Am văzut ulterior comunicatului dat de Ministerul de Externe, în anumite părţi ale presei din România, anumite persoane transformându-se în cutii de rezonanţă ale acelui comunicat. Eu cred că trebuia tratat altfel. Eu cred că unii ziarişti au procedat nu foarte fericit. Eu cred că atunci când cineva dezvoltă un anumit joc nu trebuie susţinută partea adversă, chiar dacă noi aici suntem foarte nemultumiţi. Când vine vorba de relaţii internaţionale, nu cred că trebuie să luăm politica noastră internă să o transferăm pe dimensiune internaţionlă", a spus Fota.

Consilierul prezidenţial pe probleme de securitate naţională a vorbit şi despre relaţia României cu Rusia, apreciind că aceasta nu este rea.

"Relaţiile României cu Rusia nu au fost deloc rele. Eu nu spun că relaţia cu Rusia este perfectă. Eu cred că diplomaţia rusă este foarte experimentată şi a înţeles semnificaţia acelui moment şi ştie să ia în calcul faptele, şi nu vorbele", a afirmat Iulian Fota.

Preşedintele Traian Băsescu a amintit, la 22 iunie, la B1 TV, în contextul unei întrebări, că se împlinesc 70 de ani de la "hai să-i spunem celebra «Soldaţi români, vă ordon treceţi Prutul!»". El a spus că dacă ar fi fost în acel moment istoric ar fi dat acelaşi ordin. "Da, pentru că aveam un aliat şi aveam de recuperat un teritoriu. Dacă aveam condiţiile de atunci probabil că aş fi făcut-o", a spus el.

"Vedeţi, noi încă nu ne aşezăm corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toţi şi pentru istorie, Antonescu rămâne responsabil de Holocaust împotriva evreilor şi a ţiganilor, ducerea lor în Transnistria, nu ştiu ce. Nimeni nu spune că statul român avea un şef de stat atunci. Ăsta (mareşalul Antonescu, n.red.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dăm averi, iar pe alţii îi considerăm criminali de război - şeful de stat şi prim-ministru. Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi şi a lăsat ţara prin abdicare îl iertăm, de toate păcatele?", a comentat Băsescu.

Ulterior, invitat la o emisiune la 10 TV, preşedintele Băsescu s-a referit la mareşalul Ion Antonescu. Astfel, el a declarat că îl acuză fără menajamente pe Ion Antonescu pentru Holocaust, adăugând totodată că, atunci când acesta a trecut Prutul , "dacă se oprea la Nistru era perfect".

Moscova şi-a exprimat indignarea faţă de declaraţiile şefului statului român, care, în opinia sa, a justificat atacul Germaniei naziste contra URSS.

MAE rus a emis un comunicat în care arăta, referitor la declaraţiile preşedintelui Băsescu privind trecerea Prutului, că "astfel de bravade neruşinate care justifică agresiunea fascistă şi profanează memoria milioanelor de jertfiţi ai nazismului sunt inadmisibile şi merită o apreciere adecvată din partea Europei".

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, l-a criticat dur pe Traian Băsescu, a afirmat ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, într-un mesaj publicat în contul său de Twitter, declarându-se bucuros că liderul de la Kremlin i-a susţinut punctul de vedere referitor la declaraţiile preşedintelui român.

Rogozin făcea trimitere la un articol publicat în urmă cu o săptămână pe site-ul cotidianului Moskovsky Komsomoleţ, care afirmă că Medvedev a făcut declaraţii dure la adresa lui Băsescu, în timpul summit-ului Rusia - NATO de la Soci.

La reuniunea de la Soci, participanţii şi-au exprimat indignarea în legătură cu declaraţiile lui Băsescu, care exprimă poziţii antiruse şi, prin această afirmaţie, se alătură celor care au început războiul. "Nu l-am auzit niciodată pe preşedinte vorbind atât de dur", a afirmat un înalt oficial rus, citat de Moskovsky Komsomoleţ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici