Securitatea este punctul culminant al noului curs de relansare a UE şi recâştigarea încrederii ţărilor din Est, propus de Armin Laschet, candidat CDU-CSU la cancelaria Germaniei, după epoca Angela Merkel. Tema priveşte, printre altele, România.
În cazul unei victorii la alegerile din 26 septembrie, Europa sa se va uita mai mult spre Est, a sugerat actualul guvernator al Reniei de Nord Westfalia, după o întâlnire cu grupul de europeni populari, la care a participat şi cancelarul austriac Sebastian Kurz.
„Odată cu pandemia, am reuşit să menţinem Europa de Sud şi Europa de Nord împreună promovând legături comune, dar acum a sosit momentul îmbunătăţirii relaţiilor dintre Est şi Vest”, a declarat Laschet, la hotelul Intercontinental din Berlin.
Liderul PPE, Manfred Weber, afirmă că, după pandemie, „trebuie să încetinim cheltuielile” şi că „Europa trebuie să revină la o disciplină bugetară rezonabilă şi stabilă”.
Oferta făcută statelor membre din zona de est este un angajament mai mare faţă de securitatea şi apărarea comune, atât faţă de ameninţările venite din Est – Rusia – cât şi faţă de pericolele interne care provin de la terorism.
NATO nu este pusă sub semnul întrebării, ci linişteşte în special ţările baltice. Dimpotrivă, „întărirea parteneriatului Atlantic poate avea loc numai printr-o Europă puternică”, spune Laschet.
Pentru a fi eficienţi, „trebuie să avem un Europol mai puternic, un FBI european” care are „mafia, organizaţiile criminale mari şi terorismul sub control”, a adăugat el.
Pe lângă siguranţă, protecţia climei şi a mediului este cealaltă problemă majoră europeană. Scopul este „să continuăm acordul ecologic şi să rămânem totuşi competitivi la nivel global”, păstrând în acelaşi timp ochiul asupra locurilor de muncă din Europa.