- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (13.06.2017, 22:23)
- Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fractura din relaţia Dragnea-Grindeanu, ireparabilă. PSD şi-ar putea dărâma propriul Guvern
Conducerea PSD a fost convocată, miercuri, la Bucureşti, de către liderul PSD Liviu Dragnea, pentru a tranşa în ceea ce priveşte schimbarea în integralitate sau remanierea Guvernului Grindeanu, pe baza Raportului de evaluare a activităţii premierului şi a miniştrilor.
Urmărește
6760 afișări
Fractura din relaţia Dragnea-Grindeanu, ireparabilă. PSD şi-ar putea dărâma propriul Guvern
Liviu Dragnea a adoptat o poziţie de forţă şi, în ultimele 24 de ore, a avut două întâlniri cu premierul Sorin Grindeanu, căruia i-a solicitat în mod expres demisia din funcţie, motivând, potrivit unor informaţii apărute pe surse, întârzierile înregistrate în implementarea programului de guvernare şi constatate în raportul de evaluare.
Premierul Grindeanu a respins, însă, cererea lui Dragnea de a demisiona şi, mai mult, a dat asigurări pe canale neoficiale că nu se pune problema demisiei şi că nu va demisiona nici miercuri, în cadrul şedinţei conducerii PSD (Comitetul Executiv Naţional – CExN).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
Relaţia Dragnea – Grindeanu, ireconciliabilă; lucrurile trenează de câteva luni
Solicitarea privind demisia din funcţia de premier are, însă, la bază faptul că relaţia dintre liderul PSD Liviu Dragnea şi premierul Sorin Grindeanu s-a deteriorat iremediabil şi a devenit ireconciliabilă, potrivit unor surse. Această deteriorare nu a survenit însă în ultimul timp, situaţia trenând de câteva luni bune.
Nici ideea lui Dragnea de a-l schimba pe Grindeanu din fruntea Guvernului nu este una nouă. Încă de acum o lună, la ultima şedinţă a CExN, în care şi-a impus voinţa în mod autoritar, fapt ce a dus la sancţionarea şi pierderea funcţiilor de către Şerban Nicolae, Dragnea anunţa că următorul CExN va fi „mult mai interesant”.
Între timp, animozităţile dintre Dragnea şi Grindeanu au început să se facă simţite, în timp, la nivelul declaraţiilor. Dragnea s-a limitat la a transmite public câteva ironii la adresa premierului, însă nu l-a atacat în mod direct, ci prin interpuşi, care aveau rolul de a fi „guri de tun” care să-l determine pe premier să adopte o atitudine defensivă.
Tăriceanu, Firea şi Bădălău, „gurile de tun” ale lui Dragnea împotriva lui Grindeanu
Cei care au jucat acest rol de „guri de tun” pentru Dragnea au fost, pe rând şi în această oridine, omologul său de la ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, primarul general Gabriela Firea şi preşedintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău.
Tăriceanu a declamat public, arborând o supărare nedisimulată, că are semne de întrebare privind activitatea Guvernului, care apelează la Parlament pentru a aproba o serie de proiecte din programul de guvernare, dând drept exemple Legea salarizării unice şi crearea Fondului suveran.
Mai recent, Gabriela Firea a acuzat că Dragnea nu se mai consultă cu premierul Sorin Grindeanu „ca la început” şi a acuzat o proastă colaborare cu Guvernul la nivelul Primăriei, unde proiectele „se lovesc de un zid”. Firea a spus că relaţia Executivului cu administraţia locală este „mai proastă” decât pe vremea Guvenului Cioloş.
Nicolae Bădălău a fost cel mai direct, el descriind chiar scenariul schimbării lui Grindeanu şi nominalizării unui nou premier care să fie propus spre desemnare preşedintelui Iohannis.
Grindeanu nu-i întoarce lui Dragnea şi celălalt obraz: Nu-mi remaniezi miniştrii
Dragnea a ieşit la atac din ce în ce mai direct şi personal împotriva lui Grindeanu după refuzul expres al premierului de a face remanieri ca urmare a raportului de evaluare întocmit de Liviu Dragnea, Gabriela Firea, Darius Vâlcov, Cristian Socol şi „alţi colegi”.
„Nu faci schimbări la 3-0 în repriza întâi” a spus Grindeanu. „Nu-i o declaraţie bună, nu asta e atitudinea”, a răspuns, părinteşte, Dragnea, ascunzându-şi enervarea teribilă.
Dragnea îşi devoalează în declaraţii planul de a-l schimba pe Grindeanu
Vinerea trecută Dragnea a declanşat public o suită de atacuri în crescendo la Grindeanu. Astfel, despre schimbarea Guvernului, a declarat public, într-o notă misterioasă, că "Nu cred că ajungem acolo. Sau...cine ştie?", în timp ce, pe de altă parte, îi transmitea preşedintelui Iohannis că, atât timp cât acesta se află în SUA, „nu se va întâmpla nimic în ţară”.
De asemenea, Dragnea a anunţat că toţi miniştrii, inclusiv Grindeanu, au depuse demisiile în alb, însă nu le va activa, considerând că ar fi o procedură „incorectă”.
Sâmbătă seara, Gabriela Firea a mers la un post Tv şi l-a acuzat direct pe Grindeanu de faptul că are „alt spate politic”, respectiv că s-ar consulta mai mult cu preşedintele Iohannis şi mai puţin cu Liviu Dragnea, care l-a numit premier. Ea a avansat şi o serie de domenii de guvernare cu probleme, cum ar fi Apărarea, Transporturile, Energia, Apele şi Pădurile şi chiar Cultura.
La fel ca Bădălău, Firea a descris scenariul schimbării lui Grindeanu, inclusiv cu episodul în care PSD va merge la Cotroceni pentru a propune un alt premier, iar Iohannis ar da „majorităţii parlamentare” posibilitatea de a numi acest nou premier, desemnându-l. Firea spunea chiar că şi-ar dori ca viitorul premier să fie o femeie.
Grindeanu iese la atac – Stabilitate, nu schimbări!
Duminică seară, premierul Grindeanu postează un mesaj pe contul său de Facebook, în care afirmă că România are nevoie de „stabilitate, nu de noi schimbări, crize politice, eventual alte alegeri”, în contextul informaţiilor vehiculate pe surse privind iminenta sa schimbare din fruntea Guvernului.
Dragnea îi dă replica imediat, la un post tv, spunând că e surprins de ceea ce susţine Grindeanu, că nu i se poate reproşa generarea instabilităţii şi că „stabilitatea unei ţări nu stă într-o persoană”. Ca şi Firea, Dragnea creionează portretul viitorului premier, care trebuie să fie „nebun de harnic”.
Dragnea merge noaptea la sediul PSD, unde susţine că lucrează la raportul de evaluare, pentru a finaliza concluziile. Aici face, în faţa presei, o afirmaţie dură, care devoalează adevăratele sale planuri: „Nu cred că Sorin Grindeanu va proceda ca Radu Vasile”. El transmite astfel, în substrat, că Grindeanu va demisiona dacă partidul îi va retrage sprijinul politic.
„Eu l-am respectat foarte mult pe primul-ministru Radu Vasile, dar nu cred că Sorin Grindeanu va proceda ca Radu Vasile. Nu cred că se va ajunge acolo. Dar, repet, nu ştiu dacă se va propune lucrul ăsta. Oricine e calm în aceste zile e un om deştept. Cine e foarte agitat, greşeşte”, a subliniat Dragnea.
Dragnea şi Grindeanu, despre demisie: Dă-ţi-o! Nu mi-o dau!
Ziua de luni a fost o zi de acalmie aparentă, întrucât Dragnea a evitat să facă declaraţii publice. S-a întâlnit în schimb, seara, cu Grindeanu, după ce acesta a revenit în ţară din vizita în Croaţia şi i-a cerut demisia, premierul respingând solicitarea.
Marţi, lucrurile se precipită în Parlament, unde mai mulţi miniştri sunt chestionaţi de jurnalişti în privinţa evaluării activităţii lor. La birou la Dragnea e „pelerinaj” al miniştrilor, care se întrec parcă să tuşeze afirmaţia liderului PSD de acum o săptămână: „99% din Guvern <<ţine cu mine>>, de câteva luni stau în anticameră pe aici”.
„Trei, Doamne, şi toţi trei”: Doar trei miniştri trec evaluarea lui Dragnea
Lia Olguţa Vasilescu, Carmen Dan şi Petre Daea sunt cei trei miniştri care au trecut evaluarea, ceilalţi membri din Cabinetul Grindeanu nereuşind să se încadreze în cerinţele partidului, potrivit informaţiilor care transpar marţi din celebrul raport de evaluare. Bădălău a declarat public faptul că „sunt foarte multe nerealizări”, iar premierul „îşi asumă tot Cabinetul”.
Între timp, după-amiază, Dragnea şi Grindeanu se întâlnesc din nou, departe de ochii presei, ca şi prima dată. Întâlnirea nu pare a avea un rezultat scontat pentru Dragnea, în condiţiile în care Grindeanu rămâne pe poziţii şi spune că nu va demisiona.
În aceste condiţii, reuniunea CExN de miercuri devine vitală pentru soarta premierului Grindeanu şi pentru întregul său Cabinet, acolo fiind spaţiul în care se vor expune propunerile şi se vor decide căile de urmat.
Poziţia lui Dragnea, devenită evidentă inclusiv din declaraţiile sale publice, atât cele ironice, cât şi cele belicoase, la adresa lui Grindeanu, va fi aceea de a-i solicita încă o dată demisia.
Scenariul lui Dragnea: Retragerea sprijinului politic, apoi moţiune de cenzură
Un scenariu vehiculat în partid, potrivit unor surse, priveşte forţarea demisiei lui Grindeanu prin retragerea sprijinului politic în CExN întregului Guvern, urmată de anunţarea demisiilor miniştrilor fideli lui Dragnea.
Lucrurile se complică, spun surse din PSD, în condiţiile în care Grindeanu ar menţine poziţia şi nu ar demisiona, având posibilitatea de a numi interimari.
În aceste condiţii, singura variantă ar fi iniţierea unei moţiuni de cenzură, PSD considerând că nu mai este vorba de Guvernul său, ceea ce ar conduce la demiterea lui Grindeanu în Parlament.
„Necunoscuta Iohannis” – preşedinte jucător
O necunoscută a acestui scenariu o reprezintă „jocul” pe care îl va face preşedintele Iohannis într-un astfel de scenariu. Acesta a transmis deja, pe căi neoficiale, că nu va negocia cu Dragnea şi că liderul PSD poate merge la Cotroceni la discuţii doar în situaţia în care premierul demisionează sau este demis prin moţiune de cenzură.
Într-un astfel de scenariu, Iohannis devine „preşedinte jucător” şi are un cuvânt major de spus în desemnarea unui nou premier. Dragnea s-ar teme, practic, de reeditarea unui scenariu precum cel privind respingerea desemnării lui Sevil Shhaideh.
Potrivit unor surse, în acest moment „lucrurile încă se discută”. Scenariul unei remanieri a câtorva miniştri şi al menţinerii lui Grindeanu premier pare greu de presupus în condiţiile relaţiei deteriorate dintre Dragnea şi Grindeanu şi mai ales în condiţiile dorinţei clare a liderului PSD de a-l schimba pe premier. Pentru unii social-democraţi nu este foarte clar ce se va întâmpla miercuri în CExN, existând foarte multe speculaţii. Cert este însă că orice scenariu este posibil, inclusiv cel al depunerii unei moţiuni de cenzură în care PSD să-şi dărâme practic propriul Guvern.
PSD a căzut, practic, în capcana propriului mecanism de guvernare imaginat de Dragnea şi care presupunea că lucrurile vor merge bine în condiţiile în care liderul partidului nu este şi premier, iar premierul este practic "supus" liderului formaţiunii şi controlat de o comisie de evaluare.
PSD pare a nu şti să gestioneze situaţia - prima de altfel în istoria sa recentă - în care preşedintele partidului nu este şi premier. Şi nu există nicio garanţie că înlocuirea lui Grindeanu cu un alt premier nu ar conduce la o situaţie similară peste alte şase luni, când este proiectată a avea loc următoarea evaluare a Guvernului şi miniştrilor, operată tot de Dragnea.
Citeşte şi: Remanierea Cabinetului Grindeanu. Liviu Dragnea - Sorin Grindeanu, a doua întâlnire în ultimele 24 de ore. Premierul a ajuns la Palatul Victoria, după discuţia cu Liviu Dragnea
Citeşte şi: Legea uceniciei a fost adoptată. Angajatorii primesc 1125 lei/lună pentru fiecare contract de ucenicie încheiat cu proaspeţi absolvenţi
Citeşte şi: Parlamentul admite parţial o cerere de reexaminare formulată de Iohannis. Care va fi rolul CSAT după corecturile făcute de Camera Deputaţilor
Citeşte şi: Indira Crasnea, editorialist MEDIAFAX: Batistele curate se pierd în praful încăierărilor de ogradă
Citeşte şi: EVALUAREA miniştrilor Cabinetului Grindeanu. Ministrul Sănătăţii: Nu mi-a cerut nimeni demisia. Nu îmi e teamă că acest guvern ar putea pica/ Ce declară ceilalţi miniştri
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe