Francezii îşi aleg azi Legislativul, în al doilea tur de scrutin: Le Pen sau Macron?

Franţa organizează duminică al doilea tur al alegerilor parlamentare care poate reconfigura peisajul politic, sondajele de opinie preconizând că formaţiunea de extremă dreapta Rassemblement National va obţine cele mai multe voturi, dar probabil nu va obţine majoritatea, scrie Reuters.

Urmărește
1733 afișări
Imaginea articolului Francezii îşi aleg azi Legislativul, în al doilea tur de scrutin: Le Pen sau Macron?

Francezii îşi aleg azi Legislativul, în al doilea tur de scrutin: Le Pen sau Macron?

Un astfel de rezultat ar putea arunca ţara într-un parlament haotic, care ar afecta grav autoritatea preşedintelui Emmanuel Macron. În egală măsură, dacă naţionaliştii şi euroscepticii din Rassemblement National ar obţine o majoritate, preşedintele pro-business şi pro-european s-ar putea vedea forţat să intre într-o „coabitare” dificilă.

Rassemblement National al lui Marine Le Pen a obţinut victorii istorice în primul tur al scrutinului de duminica trecută, ridicând spectrul primului guvern de extremă-dreapta din Franţa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Dar după ce partidele de centru şi de stânga şi-au unit forţele în ultima săptămână în încercarea de a forma o baricadă anti-RN, speranţele lui Le Pen ca RN să obţină majoritatea absolută în Adunarea Naţională cu 577 de locuri par mai puţin sigure.

Sondajele sugerează că RN va deveni forţa legislativă dominantă, dar nu va atinge majoritatea de 289 de locuri pe care Le Pen şi protejatul său, Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, consideră că le-ar permite să preia funcţia de prim-ministru şi să tragă Franţa puternic spre dreapta.

Secţiile de votare se deschid la ora 8 a.m. (06:00 GMT) şi se închid la ora 18 p.m. în oraşe şi oraşe mici şi la ora 20 p.m. (18:00 GMT) în oraşele mari, proiecţiile iniţiale fiind aşteptate în momentul încheierii votării, pe baza numărătorii parţiale de la un eşantion de secţii de votare.

O mare parte din rezultat va depinde de cum cor alege votanţii, dacă vor urma apelurile principalelor alianţe anti-RN de a bloca extrema dreaptă să ajungă la putere sau de a sprijini candidaţii de extremă dreaptă.

Raphael Glucksmann, un membru al Parlamentului European care a condus partidul de stânga al Franţei la scrutinul european de luna trecută, a declarat că vede confruntarea de duminică ca pe un simplu referendum pentru a stabili dacă „familia Le Pen preia conducerea acestei ţări”.

Chiar dacă RN nu reuşeşte, se pare că va obţine mai mult decât dublul celor 89 de locuri pe care le-a câştigat la scrutinul legislativ din 2022 şi va deveni jucătorul dominant într-un parlament nesupus, care va face Franţa greu de guvernat.

Un astfel de rezultat ar risca o paralizie politică până când mandatul lui Macron se va încheia în 2027, când Le Pen este aşteptată să îşi lanseze a patra candidatură pentru funcţia de conducere a Franţei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici