Franks: Guvernul trebuie să-şi stabilească priorităţile: salarii, investiţii sau reducerea CAS

Guvernul trebuie să aleagă între creşterea salariilor bugetarilor, mai mulţi bani pentru investiţii sau reducerea CAS, pentru că oricare măsură le va limita pe celelalte, a declarat pentru MEDIAFAX Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI.

Urmărește
451 afișări
Imaginea articolului Franks: Guvernul trebuie să-şi stabilească priorităţile: salarii, investiţii sau reducerea CAS

Jeffrey Franks (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Am discutat despre reducerea CAS în cadrul acestei misiuni, dar, după cum am mai spus, Guvernul trebuie să decidă care sunt priorităţile: salarii, investiţii sau tăieri de taxe. Trebuie să existe un echilibru. Dacă se va opera una dintre aceste măsuri, atunci va exista mai puţin spaţiu pentru celelalte, astfel că Executivul trebuie să decidă care este prioritatea numărul unu", a spus Franks.

Întrebat dacă este posibilă majorarea salariilor bugetarilor în acest an, oficialul FMI a spus că spaţiul fiscal permite o creştere modestă, menţionând însă că decizia aparţine Guvernului.

"Guvernul nu a decis pentru 2012 momemtul şi nici procentul cu care vor creşte salariile. Sunt sigur că vor exista anumite creşteri de salarii în cursul anului viitor, dar aş ezita să spun cu cât sau în ce moment", a spus Franks.

Premierul Emil Boc a declarat, luni, că în coaliţie nu s-a discutat despre o eventuală majorare a salariilor începând cu luna octombrie 2011, el precizând că obiectivul este ca de la 1 ianuarie 2012 să înceapă recuperarea diminuării salariale.

În opinia lui Franks, cel mai important este ca România să nu depăşească ţintele de deficit bugetar pe care le-a agreat cu FMI şi Comsia Europeană.

"Planurile de cheltuieli trebuie să se încadreze în anvelopa bugetară, iar acest lucru înseamnă că majorările salariale pot fi efectuate într-o proporţie mai mică la început şi o creştere mai mare ulterior", a afirmat Franks.

Oficialul FMI se aşteaptă ca anul viitor creşterea economică să genereze venituri suplimentare la buget, însă nu atât de mari încât să fie eliminate constrângerile bugetare. El a spus că anul viitor cheltuielile bugetare vor rămâne la un nivel apropiat celui din acest an.

Deficitul bugetar trebuie să scadă de la 4,4% din PIB în acest an la 3% în 2012.

Atât în precedentul acord cu FMI, cât şi în actuala înţelegere cheltuielile cu personalul sunt limitate în sume absolute, iar orice majorare salarială este posibilă doar în acest spaţiu.

În acordul încheiat în luna mai, Guvernul se angajase la reducerea personalului bugetar în limita a 1,29 milioane de salariaţi.

Potrivit strategiei fiscal-bugetare pentru 2012-2014, anvelopa salarială pentru anul viitor trebuie să se încadreze în 42,5 miliarde lei, respectiv 7,1% din PIB estimat. Cheltuielile cu salariile vor continua să fie limitate în 2013 şi 2014, la 6,7% din PIB şi, respectiv, la 6,4% din PIB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici