Franţa şi Germania propun o Europă în patru cercuri şi viteze. Zona Euro şi Schengen vor forma "prima Europă", urmată de UE în sine / Documentul circulă printre oficialii de la Bruxelles

Experţii franco-germani au prezentat o propunere de reforme structurale radicale pentru Uniunea Europeană, în contextul în care se fac presiuni pentru aderarea unor noi ţări până la sfârşitul deceniului, relatează Politico.

Urmărește
57704 afișări
Imaginea articolului Franţa şi Germania propun o Europă în patru cercuri şi viteze. Zona Euro şi Schengen vor forma "prima Europă", urmată de UE în sine / Documentul circulă printre oficialii de la Bruxelles

Franţa şi Germania propun o Europă în patru cercuri şi viteze. Zona Euro şi Schengen vor forma "prima Europă", urmată de UE în sine / Documentul circulă printre oficialii de la Bruxelles

Raportul, comandat de cele mai mari două ţări ale UE, vizează revizuirea normelor şi pregătirea pentru guvernarea într-o uniune formată din 30 sau mai multe ţări.

Autorii preconizează un model de UE în patru cercuri concentrice.

"1. Cercul interior (integrare profundă în domenii precum zona euro şi Schengen) 2. UE; 3. Membrii asociaţi; 4. Comunitatea politică europeană [o asociaţie liberă de lideri europeni care se întâlnesc de două ori pe an pentru a discuta]", scriu ei.

Miniştrii UE discută miercuri acest document, pregătind terenul pentru viitorul summit al liderilor naţionali din octombrie, în cadrul căruia se aşteaptă ca extinderea să fie principala temă pe ordinea de zi, relatează Politico.

"Este clar că extinderea UE şi reforma UE merg mână în mână. Şi trebuie să începem cu acest lucru acum", a declarat miercuri dimineaţă, la Bruxelles, ministrul german pentru Europa, Anna Lührmann, în faţa presei.

Raportul întocmit de un grup de 12 experţi propune reforme radicale pentru a eficientiza structura UE, inclusiv reducerea numărului de comisari şi de membri ai Parlamentului European, precum şi eliminarea vetourilor naţionale.

De asemenea, studiul analizează mai multe opţiuni privind modul de funcţionare a unei UE mai mari, inclusiv un buget mai mare, legarea mai strictă a plăţilor UE de condiţiile statului de drept şi trecerea la votul majoritar în locul unanimităţii în Consiliul European.

Într-un demers care s-ar putea dovedi controversat pentru Franţa şi Germania, experţii propun, de asemenea, redistribuirea unei ponderi mai mari a voturilor în Consiliu pentru ţările mai mici din UE, pentru a compensa pierderea dreptului de veto naţional.

În prezent, opt ţări sunt candidate la aderarea la UE, printre care Ucraina, Moldova şi şase ţări din Balcani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici