Frunda către Predoiu: Fac un apel să găsim compromisul politic înţelept pentru a face CSM funcţional

Prezenţa ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, în Senat, la dezbaterea proiectului de lege pentru punerea în aplicare a Codului penal, i-a făcut pe unii dintre senatori PSD, dar şi pe Gyorgy Frunda (UDMR) să acuze Puterea că tergiversează rezolvarea problemei din CSM.

Urmărește
2 afișări

"Domnule ministru, am rugămintea ca vizavi de CSM să faceţi apel la coaliţia de guvernare, pentru că noi, cei din Opoziţie, tot încercăm să rezolvăm această problemă de vreo trei săptămâni, deci problema nu este la Opoziţie, problema este în interiorul Puterii. (...) E inacceptabilă ordonanţa prin care aţi modificat regulamentul CSM, pentru că soluţia era să rezolvăm problema completării numărului de membri prin desemnarea reprezentanţilor societăţii civile", a declarat Adrian Ţuţuianu (PSD).

La rândul său, senatorul PSD Dan Şova a afirmat că parlamentarii coaliţiei de guvernare nu sunt prezenţi în sală nici măcar în cvorum pentru a susţine legea de punere în aplicare a Codului penal, că "nu sunt interesaţi de raportul pe justiţie pe care îl clamează toată ziua, însă sunt prezenţi până la unu, cu tot cu miniştri, atunci când trebuie să voteze împotriva CSM".

Şi senatorul Petre Daea (PSD) l-a rugat pe Cătălin Predoiu să-i întrebe pe senatorii de la Putere de ce au părăsit săptămâna trecută sala, când trebuia ca Senatul să ia o decizie privind alegerea unui reprezentant al societăţii civile în CSM.

"Vă spune un senator de la Opoziţie că este alături de demersurile instituţionale, dar nu poate să nu amendeze poziţia acelora care caută de fiecare dată un joc politic uşor de sesizat, dar greu de suportat, în înţelepciunea tuturor acelora care înţeleg demersul nostru în Senatul României", a continuat Daea.

"Cred că am greşit cu toţii când am abordat şi am votat pe modificarea CSM, cred că ordonanţa prin care modificaţi cvorumul de lucru al CSM pune un mare semn de întrebare asupra constituţionalităţii actului. CSM are atributul de a stabili propriile reguli, inclusiv ale cvorumului. A interveni printr-un act al Guvernului mi se pare puţin forţat şi cred că, dacă cineva va apela la CCR, are şanse reale să câştige (...) Fac un apel către dumneavoastră să folosiţi mecanismele pe care le aveţi, şi la colegii senatori, ca de urgenţă să găsim compromisul politic înţelept pentru a face CSM funcţional. Dacă nu vom face acest lucru, sigur România va fi penalizată în iunie pentru nefuncţionarea Consiliului, care este singurul şi organul de bază care asigură independenţa justiţiei", a spus în plenul Senatului şi Gyorgy Frunda (UDMR).

El a făcut apel ca săptămâna viitoare să fie rezolvată problema CSM.

Senatul a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru punerea în aplicare a Codului penal şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii penale, iniţiat de Guvern.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a catalogat acest proiect drept unul "de referinţă pentru ordinea juridică".

El a mai spus că este important să se stabilească o dată realistă pentru implementarea codurilor în raport de pregătirea sistemului judiciar.

"Codurile vor intra în vigoare prin efectul legii, dar implementarea lor în viaţa reală nu se face de la sine. Pregătirea sistemului judiciar pentru implementarea codurilor presupune măsuri concrete din partea CSM, derularea unui program de pregătire profesională, alocarea ştiinţifică a resurselor umane, dimensionarea corectă a programelor de încărcare optimă pe instanţe şi parchete. Greul instituţional se mută pe umerii CSM. Iată de ce reînnoiesc apelul către dumneavoastră pentru normalizarea cât mai rapidă a situaţiei cvorumului CSM. Această instituţie este pusă acum în situaţia de a demonstra că poate să guverneze sitemul judiciar şi poate să imlementeze un proiect instituţional, derulat până acum cu succes de Guvern şi Parlament, respectiv noile coduri fundamentale ale României. Iată motivul pentru care am sprijinit constituirea şi operaţionalizarea CSM, iată motivul pentru care am acceptat solicitările CSM pentru găsirea unor soluţii temporare de cvorum, pentru asigurarea funcţionalităţii reale a plenului, până când procesul electoral se va finaliza", a mai afirmat Predoiu.

Senatorii puterii au împiedicat de mai multe ori alegerea unui reprezentant al societăţii civile ca membru în Consiliul Superior al Magistraturii, parlamentarii PDL, UDMR şi cei independenţi părăsind sala înaintea dezbaterilor pe marginea subiectului în plenul acestei Camere.

PNL şi PSD o susţin în CSM pe Corina Dumitrescu, soţia deputatului PSD Cristian Dumitrescu.

Celălalt reprezentant al societăţii civile ar urma să fie, potrivit unor reguli neoficiale, agreat de partidele guvernamentale, după ce candidatura lui Victor Alistar a fost invalidată de o decizie a Curţii Constituţionale, prin care se oficializa hotărârea de incompatibilitate a Agenţiei Naţionale de Integritate.

CC a decis că este neconstituţională hotărârea Senatului privind validarea reprezentanţilor societăţii civile în CSM, deoarece a fost dată fără verificarea prealabilă a îndeplinirii condiţiilor legale, în special a celor legate de interdicţii şi incompatibilităţi în ceea ce-l priveşte pe Victor Alistar.

În decembrie 2010, Senatul decisese numirea Corinei Dumitrescu şi a lui Victor Alistar ca reprezentanţi ai societăţii civile în CSM, pentru un mandat de şase ani. Această hotărâre a fost contestată la CC de către senatorii PDL. În urma deciziei Curţii Constituţionale, dată cu cinci voturi "pentru" şi patru "împotrivă", Victor Alistar, liderul Transparency International, ca şi judecătorii Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu, precum şi procurorul Dan Chiujdea au părăsit CSM.

Senatul i-a validat, în 14 februarie, pe cei opt membri ai CSM a căror candidatură a fost considerată legală în urma deciziei Curţii Constituţionale, senatorii adoptând o nouă hotărâre, conformă deciziei instanţei constituţionale. Potrivit hotărârii, au fost validaţi ca membri în CSM Mircea Bucurel Aron, Alexandru Şerban, Horaţius Dumbravă, Adrian Toni Neacşu, Marius Tudose Badea, Cristi Danileţ, George Bălan şi Oana Schmidt Hăineală.

Raportul intermediar al Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare notează că este important să se asigure funcţionarea CSM până la organizarea de noi alegeri, precizând că invalidarea primelor alegeri poate asigura credibilitatea noului Consiliu. Comisia Europeană arată că "alegerile pentru Consiliul Superior al Magistraturii au fost umbrite de contestarea în justiţie a acestora şi au dus la anularea de către Curtea Constituţională a alegerilor privind patru membri ai CSM".

Guvernul a fixat, prin ordonanţă de urgenţă, aprobată în februarie, cvorumul de prezenţă în plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la 14 persoane, în loc de 15 ca până în prezent, susţinând că măsura este temporară şi motivată de necesitatea asigurării funcţionalităţii normale a plenului CSM.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici