Frunda: Cred că aderarea la Schengen va fi amânată, preşedintele are cea mai mare responsabilitate

Senatorul UDMR Frunda Gyorgy crede că aderarea României la Spaţiul Schengen va fi amânată, iar preşedintele ţării, "ca reprezentant al politicii externe româneşti, are cea mai mare responsabilitate".

Urmărește
16 afișări
Imaginea articolului Frunda: Cred că aderarea la Schengen va fi amânată, preşedintele are cea mai mare responsabilitate

Frunda: Cred că aderarea la Schengen va fi amânată, preşedintele are cea mai mare responsabilitate (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Frunda a declarat, joi, că, formal, pe mecanismele de funcţionare ale Uniunii Europene decizia de aderare a României la Spaţiul Schengen se va lua de către Comitetul de Miniştri în şedinţa ordinară care va avea loc în luna martie, iar declaraţiile miniştrilor de interne francez şi german, susţinute de Guvernul Olandei, reprezintă doar poziţia acestor trei ţări privind aderarea României şi a Bulgariei în martie.

El a subliniat că premierul ungar Viktor Orban şi Guvernul Ungariei au declarat nu numai că susţin aderarea României şi a Bulgariei în martie 2011 la Schengen, dar că vor duce şi o politică activă, de convingere a ţărilor membre pentru acceptare. În acelaşi timp însă, este foarte clar că Germania, Franţa şi Olanda se vor opune formal aderării României, în martie, la Schengen, a arătat Frunda.

"Or, aderarea se face doar cu un vot unanim, prin consensualitate. De aceea, eu cred că aderarea noastră va fi amânată, nu se pune problema de a nu adera la zona Schengen, ci când anume vom adera la zona Schengen. Eu cred că amânarea aderării la zona Schengen este un fiasco al politicii externe româneşti, este o pierdere pe care o suferă cetăţenii, nu din punctul de vedere al circulaţiei libere, ci al forţei de muncă, al angajării afară, al rămânerii acolo. Cred că este o palmă dată politicii externe româneşti, în care preşedintele republicii, ca reprezentant al politicii externe româneşti, are cea mai mare responsabilitate", a spus Frunda.

El a precizat că nu este de acord cu susţinerile Franţei şi Germaniei referitoare la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru că, formal, acesta nu poate fi o condiţie a aderării la Schengen.

Frunda a spus că, în acelaşi timp, reprezentanţii Ministerului de Externe şi ai Guvernului român trebuie să aibă o discuţie "sinceră şi foarte deschisă" cu reprezentanţii guvernelor francez şi german.

"Să vedem care sunt motivele pentru care nu suntem acceptaţi şi, vrem-nu vrem, trebuie să îndeplinim condiţiile respective. Cred că ministrul de interne al Ungariei nu a făcut altceva decât să interpreteze formal opoziţia Franţei, a Germaniei şi a Olandei, că nu se poate face altceva, dar ar fi greşit ca acum să opunem un punct de vedere unguresc celui românesc, că Ungaria nu ne-ar susţine. Ungaria ne susţine", a accentuat Frunda.

El a adăugat că, de altfel, este şi "interesul logic, minimal al Ungariei" să nu fie ţară de hotar, ci hotarul să fie în ţara următoare.

"România va avea o foarte grea situaţie, cu 2.000 de kilometri de frontieră cu ţări nemembre ale Uniunii Europene, va avea o responsabilitate foarte, foarte mare în nepenetrarea în zona europeană a cetăţenilor din afara ţărilor Uniunii Europene", a subliniat senatorul.

Aderarea României şi Bulgariei la Schengen nu va avea loc în martie, cele două ţări putând fi integrate în spaţiul Schengen cel mai devreme în octombrie, a declarat, miercuri, ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, citat de agenţia dpa, conform NZZ.ch.

Preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, a declarat, pentru MEDIAFAX, că afirmaţiile ministrului ungar de Interne au fost "redate greşit", precizând că partea ungară s-a angajat să susţină intrarea României în Schengen la termenul stabilit, în martie 2011.

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Füzes Oszkár, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că poziţia ţării sale nu s-a schimbat, precizând că Ungaria sprijină deplin România şi Bulgaria în eforturile acestora pentru intrarea în Schengen la termen.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat că, în momentul de faţă, preşedinţia ungară a UE are pe agendă extinderea Spaţiului Schengen, el precizând însă că autorităţile române au cerut ministerului ungar de Interne declaraţia lui Sandor Pinter.

Preşedintele Traian Băsescu declara, miercuri, la Consiliul Superior al Magistraturii, că îşi asumă responsabilitatea politică a întârzierii accesului României în Spaţiul Schegen, în calitate de şef al statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici