- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Frunda propune îngheţarea pensiilor până la finele anului 2011
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a amendat cele două proiecte de lege care vor fi asumate de Guvern, propunând îngheţarea pensiilor până la 31 decembrie 2011 şi eliminarea reducerilor bugetului pentru achiziţionarea de medicamente, proteze si orteze.
Frunda propune îngheţarea pensiilor până la finele anului 2011 (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
Potrivit unui comunicat al Senatului, Frunda, preşedinte al Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte şi Minorităţi, a amendat cele două proiecte de lege asupra cărora Guvernul işi asumă răspunderea luni - Proiectul de Lege privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar şi, respectiv, Proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor.
Referitor la proiectul care vizează recalcularea pensiilor speciale, Frunda propune îngheţarea pensiilor până la 31 decembrie 2011, întrucât consideră că prin această măsură s-ar economisi mai mult decât dacă s-ar adopta proiectul de lege propus de Guvern. Frunda susţine că dacă se va merge pe varianta Guvernului, numeroase acţiuni în justiţie vor fi soluţionate în favoarea pensionarilor. "Aceasta deoarece diminuarea pensiei, a unui drept «de proprietate», nu poate fi realizată nici măcar în condiţiile prevăzute de art. 53 din Constituţie referitor la restrângerea unor drepturi sau libertăţi. Mai mult decât atât, adoptarea unei asemenea reglementari s-ar traduce prin instituţia naţionalizării sau cea a exproprierii, ceea ce nu este normal într-un stat de drept şi ar fi total neconstituţională încălcându-se principiul respectării dreptului de proprietate, principiul dreptului câştigat precum cel al neretroactivităţii legii", se arată în comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Senatorul precizează că alineatul 1 al articolului 44 din Constituţie garantează dreptul de proprietate, iar potrivit articolului 14 din Convenţia pentru interzicerea discriminării şi articolului 1 din Protocolul 1 referitor la protecţia proprietăţii, Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauza Buchen versus Cehia, susţine "noţiunea de bun înglobează orice interes al unei persoane de drept privat ce are valoare economică, astfel încât dreptul la pensie şi, evident, dreptul la salariu sunt asimilate dreptului de proprietate".
"După cum se poate observa, atât Constituţia României cât si Curtea Europeană a Drepturilor Omului garantează un drept de proprietate. În cazul acestui proiect, pensia, după cum reiese din jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, este asimilată dreptului de proprietate. Totodată, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Letonia în anul 2007 în cauza Akdeejeva versus Letonia şi a obligat-o la despăgubiri, stabilind că a fost încălcat articolul 6 din Convenţia drepturilor omului şi articolul 1 din Protocolul 1, în cazul în care se procedează la recalcularea în minus a pensiei, dat fiind că este vorba despre un drept câştigat", se mai arată în comunicat.
El precizează că există şi Decizia Curţii Constituţionale 120/2007 în care se specifică faptul că "în cazurile în care din recalculare rezultă un cuantum mai mare al pensiei, se va plăti acesta, iar dacă noul cuantum rezultat este mai mic, se va acorda în continuare pensia anterior stabilită şi aflată în plată, fără a se aduce vreo atingere dreptului câştigat anterior".
Referitor la cel de-al doilea proiect, senatorul a propus ca măsurile Guvernului să intre în vigoare în termenul prevăzut de Constituţie, potrivit căruia orice lege se publică în Monitorul Oficial al României şi intră in vigoare la trei zile de la data publicării sau la o dată ulterioară, prevăzută în textul ei.
Un alt amendament vizează eliminarea articolului 2 din proiectul de lege, referitor la diminuarea cu 25 % a bugetului alocat pentru achiziţionarea de medicamente, proteze şi orteze.
Totodată, Frunda a amendat şi articolul 9, pentru eliminarea diminuării indemnizaţiei însoţitorului persoanei cu handicap, întrucât consideră că persoanele cu dizabilităţi trebuie respectate şi protejate.
"Indemnizaţia însoţitorului unei persoane cu dizabilităţi este foarte mică şi nu permite traiul unei persoane care are în grijă o persoană cu nevoi speciale, ţinând cont de preţurile actuale şi de lipsa persoanelor care să asigure asistenţa", susţine Frunda.
Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament asupra legilor privind măsurile de austeritate, luni, la ora 16.00 şi ora 17.00.
Preşedintele Senatului anunţa, recent, că s-a stabilit ca până vineri, la ora 20.00, să poată fi depuse amendamente la cele două legi pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea. De asemenea, Guvernul "are răgaz" ca până luni, la ora 12.00, să evalueze amendamentale care vor fi depuse şi să decidă pe care le reţine.
PSD va depune două moţiuni de cenzură pentru că Guvernul va recurge de două ori la procedura angajării răspunderii în Parlament pentru reducerile de pensii şi de salarii, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, Radu Moldovan, purtător de cuvânt al formaţiunii.
Acesta a mai precizat că moţiunile vor fi iniţiate de PSD şi vor avea trei anexe, cu măsurile alternative propuse de PSD, PNL şi, respectiv, PC.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO