Frunda spune că are şanse de 80% la preşedinţia Comisiei Juridice a APCE

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat, vineri, că nu este sigur că va fi preşedinte al Comisiei Juridice a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, deşi are peste 80 la sută şanse să obţină această funcţie.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Frunda spune că are şanse de 80% la preşedinţia Comisiei Juridice a APCE

Frunda spune că are şanse de 80% la preşedinţia Comisiei Juridice a APCE

“În cel mai rău caz, voi fi vicepreşedintele acestei comisii”, a spus Frunda.

El a declarat că a fost sunat de preşedintele grupului parlamentar popular din Consiliul Europei, care i-ar fi spus că preşedinţia Comisiei Juridice va reveni acestui grup şi mai mulţi colegi i-au propus să fie candidatura Partidului Popular European pentru preşedinţia Comisiei Juridice a Adunării Parlamentare. Totuşi, nu s-a luat o decizie definitivă în acest sens, certitudini urmând să existe după 20 ianuarie anul viitor, a spus Frunda.

“Nu s-a luat o decizie definitivă, pentru că candidatul pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Europei este rusul Mihail Marghelov, din partea conservatorilor. Sunt o serie de obiecţiuni, de reţineri în privinţa lui, pentru că Rusia nu a ratificat nici protocolul 6 care aboleşte pedeapsa cu moartea, nici protocolul 14, care optimizează activitatea Curţii Europene a Drepturilor Omului. De aceea s-a cerut grupului conservator să aibă un alt candidat. Dacă Marghelov sau candidatul conservatorilor câştigă, Comisia Politică va fi a socialiştilor şi Comisia Juridică a noastră şi atunci am şanse foarte mari, de peste 80%”, a spus Frunda.

El a adăugat că la ora actuală el are statutul de candidat la preşedinţia Comisiei Juridice a APCE, iar reprezentanţii Germaniei au anunţat şi ei că au un candidat.

În situaţia în care preşedintele Consiliului nu va fi conservator, ci socialist sau liberal, lui Funda îi va reveni funcţia de vicepreşedinte la Comisia în cauză.
Senatorul a spus că a optat să se retragă din calitatea de europarlamentar întrucât pentru comunitatea maghiară din România este mai important să fie preşedintele Comisiei Juridice din Consiliul Europei “decât unul din cei 785 de parlamentari ai PE”.

Potrivit lui Frunda, dacă ar fi optat pentru postura de europarlamentar, înlocuitorul său la APCE n-ar fi ajuns nici măcar în Comisia Juridică, iar o preşedinţie de comisie nu ar fi intrat în niciun caz în discuţie.

Senatorul UDMR Frunda Gyorgy, care a fost primul pe lista Uniunii pentru Parlamentul European, a renunţat la mandat imediat după euroalegeri, anunţând că i s-a propus postul de preşedinte al Comisiei juridice a APCE.


 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici