Frunda: UDMR ar trebui să renunţe la Ministerul Sănătăţii pentru portofoliul Dezvoltării

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat, vineri, presei, că el ar renunţa la Ministerul Sănătăţii, pentru ca, în schimb, Borbely Laszlo să preia din nou portofoliul Dezvoltării.

Urmărește
32 afișări
Imaginea articolului Frunda: UDMR ar trebui să renunţe la Ministerul Sănătăţii pentru portofoliul Dezvoltării

Frunda: UDMR ar trebui să renunţe la Ministerul Sănătăţii pentru portofoliul Dezvoltării (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Senatorul UDMR Frunda Gyorgy a spus că părerea sa personală este că Borbely Laszlo şi Korodi Attila ar trebui să revină în Guvern în fruntea ministerelor la care au obţinut rezultate foarte bune, în ultimul Cabinet în care a participat UDMR.

"Cei doi miniştri din precedentul cabinet în care a participat UDMR, domnul Borbely şi domnul Korodi, amândoi au avut rezultate foarte bune, nu numai pentru comunitatea maghiară, pentru întreaga ţară. Şi domnul Borbely a construit o nouă strategie, din care au câştigat toate regiunile acestei ţări - pe ANL-uri, pe infrastructură, pe săli şi baze sportive şi aşa mai departe. Korodi Attila a construit o nouă viziune în apărarea mediului românesc. Ştiind acest lucru, cred că UDMR trebuie să aibă puterea să ceară cele două ministere, să-i numească pe cei doi miniştri în ministerele respective. Au început un program care trebuie dus mai departe", a spus Frunda.

Întrebat dacă ar renunţa în schimb la Ministerul Culturii, Frunda a răspuns negativ, indicând însă Ministerul Sănătăţii drept portofoliul la care Uniunea ar putea renunţa.

"Nu aş renunţa la Ministerul Culturii, este foarte important şi o chestie psihică, dacă l-am obţinut. Din cele trei care ni s-au propus, aş renunţa la Ministerul Sănătăţii. Sau, noi avem o pondere de 33 la sută din coaliţia guvernamentală - luând 100 sută la sută PDL, cu independenţii şi noi, aş solicita patru miniştri", a spus el.

Frunda a remarcat că, pentru ca viitorul Guvern să funcţioneze, este nevoie de "garanţii reciproce" între PDL şi UDMR, ca parteneri.

"Sunt două puncte de vedere: UDMR, care a fost în două coaliţii şi a susţinut din Parlament un partid, niciodată nu a rupt nicio coaliţie, întotdeauna s-a putut baza pe UDMR. PDL a avut probleme în coaliţiile în care a fost, din vina sa sau a altora, şi între 1996-2000, şi între 2004-2008 şi recent cu PSD. Din această situaţie, este interesul ambelor formaţiuni politice să creeze un sistem de garanţii reciproce, care să garanteze stabilitatea coaliţiei pentru trei ani. Nu poate România să-şi permită luxul ca peste câteva luni să avem iarăşi o criză politică, o criză guvernamentală", a arătat Frunda.

PDL şi UDMR au convenit o formulă de Guvern care să fie validată în forurile de conducere ale celor două partide.

Viitorul Executiv cuprinde 15 portofolii, plus premierul, UDMR având trei portofolii, Sănătate, Cultură şi Mediu, precum şi funcţia de vicepremier.

Potrivit unor surse politice, se vehiculează numele lui Laszlo Borbely la Mediu, al senatorului UDMR de Bihor Cseke Attila şi al viceprimarului Clujului Laszlo Attila, la Sănătate şi al lui Kelemen Hunor la Cultură, în timp ce Marko Bela ar urma să ocupe funcţia de vicepremier.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici