FT: România va susţine coridorul de export al cerealelor ucrainene, în ciuda atacurilor Rusiei / Ciolacu vrea să obţină o derogare de la UE pe baza ajutorului oferit Kievului

România va dubla capacitatea portului Constanţa şi a căilor de navigaţie pe Dunăre în termen de două luni pentru a ajuta Ucraina să îşi expediaze cerealele în afara razei de acţiune a Rusiei, a declarat premierul Marcel Ciolacu pentru cotidianul Financial Times.

Urmărește
2162 afișări
Imaginea articolului FT: România va susţine coridorul de export al cerealelor ucrainene, în ciuda atacurilor Rusiei / Ciolacu vrea să obţină o derogare de la UE pe baza ajutorului oferit Kievului

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Marcel Ciolacu a declarat că planul său va fi pus în aplicare indiferent de atacurile ruse asupra porturilor ucrainene de pe cealaltă parte a Dunării, la graniţa cu România.

"Ucraina va avea aproximativ 40 de milioane de tone de cereale pentru export în 2023", a declarat Ciolacu. "Pentru a facilita acest lucru, am crescut capacitatea atât în portul Constanţa, cât şi pe căile de acces către portul Constanţa pentru a face acest lucru posibil. Ne-am mobilizat cât de bine am putut".

Angajamentul României de a stimula coridorul de transport maritim prin dragarea Dunării şi extinderea infrastructurii porturilor vine după ce Rusia a renunţat la un acord care permitea cerealelor ucrainene să ajungă pe pieţele globale prin Marea Neagră. De asemenea, Moscova a ameninţat navele comerciale care părăsesc porturile ucrainene, ceea ce a determinat redirecţionarea exporturilor pe Dunăre.

"Ne-am învăţat bine lecţiile despre Rusia", a declarat Ciolacu. "Suntem la zero dependenţă faţă de energia sau resursele ruse. Sprijinul nostru pentru Ucraina este necondiţionat".

În primul său interviu acordat presei internaţionale de când a devenit prim-ministru, în iunie, Ciolacu a declarat că Bucureştiul nu se va lăsa intimidat de Moscova şi şi-a exprimat încrederea că apartenenţa României la NATO va descuraja Rusia de la orice ostilitate directă. "Nu există niciun risc de securitate pentru România în acest moment", a spus el.

Capacitatea crescută a portului Constanţa de la Marea Neagră şi a altor rute va permite exporturilor de cereale ucrainene să se dubleze la 4 milioane de tone pe lună, a spus el. "Investiţiile sunt în curs de desfăşurare în canalul Sulina", a adăugat el, referindu-se la principala rută maritimă de mare adâncime a României prin delta Dunării.

Personalităţi din industria navală au declarat pentru Financial Times că planul este fezabil.

Ciolacu spune că ajutorul oferit Ucrainei are un impact asupra bugetului

România a fost rezervată cu privire la asistenţa militară acordată Kievului, dar Ciolacu a declarat că partenerii occidentali ştiu că Bucureştiul oferă mult mai mult decât ajutor umanitar şi sprijin logistic. România este, de asemenea, implicată în pregătirea piloţilor ucraineni pe avioane de luptă F-16 donate de membrii NATO.

"Mă aştept să semnez protocoalele pentru piloţi în următoarele zile, care este ultimul obstacol rămas", a declarat el. "Logistica este în vigoare, în ceea ce ne priveşte".

Creşterea cheltuielilor militare şi de infrastructură legate de războiul din Ucraina are un impact asupra bugetului ţării, a spus el. 

Premierul merge la Bruxelles să discute despre deficit

Ciolacu se va întâlni săptămâna aceasta la Bruxelles cu oficiali europeni pentru a discuta măsuri de limitare a deficitului de finanţare. El a declarat că "în niciun caz" Uniunea Europeană nu va reduce finanţarea României pentru a forţa Guvernul să adopte măsuri de austeritate.

"Am fost nevoiţi să reorganizăm bugetul pentru a ajuta transporturile din Ucraina", a declarat Ciolacu, adăugând că va încerca să obţină un acord al UE pentru a contabiliza elementele legate de război în afara calculelor de deficit. "Acestea au fost cheltuieli neprevăzute ... aşa că vom avea nevoie de o derogare de la codul fiscal."

Războiul Rusiei din Ucraina a prezentat, de asemenea, riscuri de securitate pentru aliatul apropiat al României, Republica Moldova, a cărei cerere de aderare la UE Bucureştiul o susţine din toată inima, a spus Ciolacu. "Moldova este de departe cel mai vulnerabil stat din Europa".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici